Als je DAVE THE DIVER opstart, vliegen de credits als in een film langs op je scherm terwijl je reist naar een tropisch gebied. Zon, zee, strand, een tropisch eilandmuziekje: de toon is meteen gezet. Het spel combineert ontspanning met avontuur, humor met management en zeekomkommer met sushi. En dat is zeer geslaagd!

Dave wordt door Cobra uitgenodigd voor sushi. Hij moet alleen nog even alles ervoor regelen. (Bron: N1-UP)
Overdag duikt Dave de diepte in om vis te vangen en zeewier te verzamelen. ’s Nachts werkt hij in een sushirestaurant waar kok Bancho de vangsten verwerkt tot sublieme gerechten. Wanneer slaapt Dave dan? Niet. Maar dat heeft hij ook helemaal niet nodig, want Dave is een held. Niet dat zijn werkgevers dat zien, want vaak wordt hij belachelijk gemaakt. Onterecht! Zonder angst duikt hij dagelijks de telkens veranderende dieptes in, waar hij wordt belaagd door haaien en kwallen. Dit alles terwijl hij kampt met een dreigend zuurstoftekort.
Al snel leiden zijn prestaties tot nieuwe contacten (waar hij subtiel in wordt gedwongen door zijn manager). Van een biologiestudente die hulp wil met onderzoek, tot een archeoloog die de mysteries van de onderzeewereld wil ontrafelen. Tegelijk krijgt hij het ook nog aan de stok met milieugroeperingen en piraten. In het sushirestaurant wachten hem ’s avonds allerlei vreemde gasten. Het lekkere eten en een succesvolle service leveren geweldige buzz op voor social media. Nee, de dagen zijn zeker niet saai!
Afwisseling
De afwisseling tussen duiken en gerechtjes leveren voor je gasten werkt hartstikke goed. Het tempo zit er grotendeels ook prima in. Per dag kun je twee keer de diepte in (of vaker, als je ook ’s nachts gaat, maar dat gaat van je restaurant-tijd af!). Er is geen tijdslimiet, maar je moet wel je zuurstofniveau in de gaten houden. Ook raakt je inventaris vol, waardoor je langzamer gaat zwemmen. Dat is wel lastig als je ineens belaagd wordt door een haai. Gelukkig heb je de beschikking over een harpoengeweer, een mes en een vuurwapen. Verspreid over de (willekeurig gegenereerde) zeebodem vind je zuurstoftanks, wapenupgrades en extra ingrediënten voor je sushi. Het hoofdingrediënt is natuurlijk de vis, dus het is aan jou om zoveel mogelijk vissen te vangen. Gaandeweg krijg je steeds meer opties, wat meteen ruimte biedt voor je eigen jaagstijl.

In het restaurant kan het ook gezellig zijn met je vaste team. (Bron: N1-UP)
’s Avonds kies je welke vissen in de sushi verdwijnen, door een menukaart samen te stellen. Meesterkok Bancho bereidt alles, terwijl jij het serveerwerk verricht. Al snel kun je personeel inhuren, maar dan hou je natuurlijk zelf wel minder winst over. Zo’n avondje sushi serveren duurt realtime zo’n vijf minuten. Een dag duiken zal maximaal een half uur zijn, waardoor DAVE THE DIVER zich goed leent voor korte speelsessies.
Je restaurant genereert steeds meer bekendheid, wat allerlei rare gasten aantrekt. Zij vragen voor specifieke (en soms lastige) gerechten, maar als je die serveert word je meestal ook rijkelijk beloond. Met nieuwe gameplay-opties bijvoorbeeld. Sowieso krijg je telkens een erg vette 2.5D pixel art over-the-top cutscene.

Vooral ’s nachts zien de koraalriffen er formidabel uit. (Bron: N1-UP)
Alleen maar jagen, verzamelen en serveren valt na een tijdje wel een klein beetje in herhaling, waardoor het wel echt handig is om de gegeven quests ook zo snel mogelijk te vervullen zodat je opties breder worden. Gelukkig zijn de quests meestal prima te doen, vooral als je eenmaal doorkrijgt dat bepaalde dingen telkens op hetzelfde dieptebereik te vinden zijn. Zo nu en dan wordt er iets teveel gebruikgemaakt van een plot device om je tot het eind van een duik te dwingen, maar dat is heel vergeeflijk en soms zelfs wel passend bij de humoristische stijl van het spel.
De rappe dialogen zijn voorzien van droge humor. De vreemdste personages komen je vragen voor hulp (je krijgt er ook wel wat voor terug), waardoor je langzaamaan een memorabel netwerk opbouwt voor upgrades aan je uitrusting. Daarmee duik je steeds langer, dieper en efficiënter.
Lust voor de zintuigen
Die 2.5D pixel art komt trouwens echt goed tot zijn recht in de onderwaterwereld. Je duikt langs kleurrijke koralen die ’s nachts nog mooier worden. Scholen vissen zwemmen langs (als je ze niet snel spiest met je harpoen) en hier en daar spot je nog een gezonken boot of een ruïne. De enigszins krankzinnige cutscenes zijn voorzien van vette muziekjes die het helemaal afmaken.
Als je een gerecht upgradet, dan krijg je een epische cutscene waarin kok Bancho aan het werk gaat. (Bron: Soaphist)
Conclusie
DAVE THE DIVER weet avontuurlijke elementen naadloos te combineren met een vleugje RPG, managementsim en gewone ouderwetse ontspanning. De gameplayloop kan na een tijdje een beetje in herhaling vallen, maar dankzij humoristische quests kun je het tempo er prima in houden. De game leent zich prima voor korte potjes, maar is ook lekker om een paar uur achter elkaar door te spelen. Vooral de grafische stijl verdient een grote pluim, want de over-the-top personages komen daardoor extra tot hun recht.
- + Elementen van allerlei genres goed gecombineerd
- + Humoristische dialogen en vormgeving
- + Grafische pracht
- - Gameplayloop kan wat in herhaling vallen
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!
6 nov 23 om 09:14
#12021
3325 XP | 523 comments
Klinkt tof, Kitty!
6 nov 23 om 11:41
#12026
212 XP | 33 comments
Na de demo was ik al enthousiast.
Maar het echte spel is nog veel beter. Heel veel verschillende soorten content, die het interessant houden om door te spelen.
6 nov 23 om 21:42
#12034
333 XP | 64 comments
Speel het nu een paar daagjes. Ontzettend verslavend. Leuke game voor een maar 20 piek.