CRKD Nitro Deck - De ultieme handheld-beleving?

  • Review

  • 23 nov 23 om 12:00

  • Dennis

  • 2

Met de Nitro Deck brengt maker CRKD misschien wel de meest uitgebreide handheld-controller uit voor de Nintendo Switch. Verbetert deze ook echt je handheld-ervaring, en hebben tv-spelers er ook nog iets aan? Je leest het in deze review!

Je moet het maar durven, zo laat in het leven van de Nintendo Switch nog komen met een nieuwe luxe controller. Is dat niet wat laat? Toch laat CRKD zich niet tegenhouden om de Nitro Deck te lanceren, een controller die je Switch omtovert tot een robuuste handheld-ervaring. Afgelopen Gamescom mochten redacteuren Evelyne en Thijmen al eventjes hands-on met de Nitro Deck, en zij waren er voorzichtig positief over. Ik kreeg een mooi wit exemplaar binnen voor deze review, dus tijd om de Nitro Deck eens aan een uitgebreide test te onderwerpen!

In de luxe uitziende verpakking zit naast de Nitro Deck zelf, een korte handleiding. Er zitten geen kabels in de doos, dus de Switch opladen of de Nitro Deck bedraad aansluiten doe je met je eigen USB-kabels. Daarnaast staat er een QR-code geprint, die je brengt naar de CRKD-app. In deze app kun je de Nitro Deck registreren, je kunt er naar de webshop of wat video’s bekijken. Hiervoor dien je wel eerst een account aan te maken. De app voelt overbodig en voegt niets toe aan de Nitro Deck zelf.

Als eerste zet je de functie “Pro Controller Wired Communication” aan in je Switch-instellingen, en daarna klik je de console in de Deck. Dit gaat soepel, en zowel de Switch als de Switch OLED passen goed zonder enige speling. Wil je de Switch er weer uithalen, dan zit daarvoor een schuifje aan de achterkant. Ik had gedacht dat deze de Switch er dan een stukje uit zou wippen, maar dat is niet zo. Je moet de Switch zelf eruit schuiven, en dat kan alleen door je vingers op het scherm te drukken en dan te schuiven.

Formaat en gewicht

Wat meteen opvalt is hoeveel groter de Nitro Deck de Switch maakt. Hij is breder dan de Joy-Con-controllers, en ook aan de onder- en achterkant is het geheel een stukje groter. Dat is wel meteen één van de redenen om de Deck te overwegen. Wie grote handen heeft en normaal kramp krijgt in handheld, is met deze oplossing een stuk beter uit. De Nitro Deck heeft fijne ronde handgrepen, en voegt wat extra gewicht en houvast toe. Wel is deze volledig van plastic, en ook al zit er wat textuur op de handgrepen, een beetje glad zijn ze toch wel. Ik mis wat rubber en anti-slip, zoals bijvoorbeeld de officiële Pro Controller wel heeft.

Voor mijn kleine handen is de Nitro Deck wat te groot, waardoor ik hem na een poosje laat steunen op tafel of op mezelf. Zelf heb ik geen problemen met de Joy-Con-controllers. Ook heb ik de Hori Split Pad Pro, een controller die zorgt voor wat extra grip maar dunner en lichter is dan de Nitro Deck. Het is lastig inschatten of voor jou een Nitro Deck goed is of ook te groot en te zwaar. Daarom heb ik er even de weegschaal en meetlat bijgepakt, zodat je zelf kunt gaan vergelijken:

Gewicht zonder Switch Gewicht met Switch OLED Afmetingen inclusief Switch (HxBxD)
Nitro Deck 270 gram 609 gram 108x260x48 mm
Joy-Con-controllers 100 gram 438 gram 98x240x30 mm
Hori Split Pad Pro 152 gram 491 gram 112x304x44 mm

Looks, knoppen en functies

De Nitro Deck ziet er strak uit, zeker de witte versie die ik ontving. Daarnaast is hij te krijgen in het zwart, of als limited edition inclusief draagtas in verschillende retro- of transparante kleuren. De normale versies kosten €69,99 en de limited editions €99,99. Ondanks dat het apparaat gemaakt is van plastic voelt hij wel robuust aan. Aan de voorkant zitten de voor Switch-spelers bekende knoppen. De home-knop geeft licht, maar je kunt instellen hoe sterk dit is of het lichtje helemaal uitzetten. Zelf vind ik de zachtste stand of uit het prettigst. Helaas moet je elke keer dat je de Nitro Deck gebruikt weer even drukken, want standaard staat hij op zijn felst.

Bovenop zitten de L/R en ZL/ZR-knoppen. De ZL en ZR zijn, in tegenstelling tot de meeste Switch-controllers, analoog. Er zijn nauwelijks Switch-spellen die dit ondersteunen, maar wie de Nitro Deck aansluit op een pc kan er zo wel gebruik van maken.

Aan de achterkant zien we wat meer speciaals. In het midden zit de eerder genoemde schuif om de Switch los te maken, en daarboven een standaard die traploos is neer te zetten. Ook zitten er vier programmeerbare knoppen. Aan elk van deze kan een knop of knoppencombinatie worden toegewezen. Dat werkt fijn voor bijvoorbeeld actiespellen of vechtspellen. In Monster Hunter Rise bijvoorbeeld heb ik de combinatie ZL+X ingesteld op één van de knoppen, waardoor ik met één druk een Wiredash kan doen. Handig!

Achterop zitten nog twee USB-C-aansluitingen, eentje in en eentje uit. De in-poort kan gebruikt worden om je Switch op te laden terwijl je de Nitro Deck gebruikt (de USB-C-poort aan de onderkant van je Switch wordt gebruikt voor de verbinding met de Deck). Met de uit-poort kun je de Nitro Deck aansluiten op de Nintendo Switch-houder of een pc, om hem als losse controller te gebruiken.

Na een poos met de Nitro Deck te hebben gegamed vallen een aantal zaken op. Zo is de plaatsing van de D-pad en de rechter-stick niet ideaal. Deze zitten laag, waardoor de afstand tot de andere knoppen groot is en dat voelt niet prettig. Bij een Joy-Con zijn de afstanden kleiner, en de Pro Controller lost dit op door de D-pad en stick wat naar binnen te plaatsen. Bij spellen waarbij je alleen de D-pad of linker-stick gebruikt is dit geen probleem, maar spellen waarbij je alles nodig hebt (bijvoorbeeld Monster Hunter Rise) is het best even wennen en dan geef ik toch de voorkeur aan de Pro Controller of Hori Split Pad Pro.

De rest van de knoppen voelen wel degelijk, alleen de L- en R-knop klikken hard. De analoge sticks zijn zogenaamde Hall Effect-sticks, die ongevoelig zijn voor problemen zoals drift. Is je stick afgesleten dan kan het bovenste stukje eraf en vervangen worden. Deze kunnen los gekocht worden. De D-pad en de sticks hebben allebei een kuiltje. Zelf vind ik een platte of bolle stick en D-pad iets fijner, maar dat is een kwestie van smaak.

De Nitro Deck heeft ook rumble, maar deze is best fors ten opzichte van de subtiele HD-Rumble van de Joy-Con-controllers. Toch is het fijn dat het erop zit, want zeker niet alle controllers hebben dit. Wat wel ontbreekt is NFC, waardoor je geen amiibo kunt scannen met de Nitro Deck. Gyro is wel aanwezig.

Ook los te gebruiken, maar wil je dat?

De Nitro Deck is vooral bedoeld voor spelers die de Switch veel in handheld-mode gebruiken. Maar mocht je willen, dan kun je de Nitro Deck ook als een losse bedrade controller gebruiken. Via de USB-C-uit verbind je met je Switch dock of pc, en door de sticks drie seconden in te drukken maak je verbinding. Dit werkt goed, zowel op de Nintendo Switch als met Steam of de Epic Game Store op pc. Het voelt wel vreemd om de Nitro Deck zo te gebruiken, want hij is dan een stuk lichter, en zonder Switch ertussen is het raar om je handen zo ver uit elkaar te hebben. Het is leuk dat het kan, maar ook omslachtig doordat het alleen bekabeld werkt. Voor wie het zich afvraagt, de Nitro Deck is trouwens géén dock voor de Switch. Wil je op de tv gamen, dan heb je altijd je Nintendo Switch-houder nodig en kan de Nitro Deck dus wel dienen als extra controller.

Conclusie

Er bestaan al veel controllers en grips voor de Switch, en het is dapper dat de Nitro Deck nog zo laat in de life cycle van de Switch uitkomt. Het kan zomaar dat veel van jullie al een andere oplossing hebben waardoor de Nitro Deck overbodig is. Wie echter grote handen heeft en snel kramp krijgt, krijgt met deze controller een grote en stevige oplossing. Mooi meegenomen zijn de programmeerbare knoppen en de analoge schouderknoppen. De plaatsing van de onderste knoppen is wennen en niet ideaal, en het is jammer dat de controller geen extra rubberen delen heeft voor meer grip. Mijn kleine handen geven de voorkeur aan de Joy-Con-controllers of iets als de Hori Split Pad Pro. Zoek jij een grote grip met aardig wat toeters en bellen, dan kan de Nitro Deck wel wat voor jou zijn.

7

N1-score

  • + Programmeerbare knoppen
  • + Robuuste bouwkwaliteit
  • + Geen drift door Hall Effect-sticks
  • - Plaatsing D-pad en rechter-stick is ongelukkig
  • - Geen rubberen delen voor extra grip
  • - Overbodige app

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Nintendo deelt video Paper Mario: The Thousand-Year Door

0

Media Nintendo deelt video Paper Mario: The Thousand-Year Door

06-05-2024

2

Erik

Big Bang Fortnite

0

Nieuws Big Bang-event Fortnite bevat cross-over met Eminem

23-11-2023

1

Evelyne

Tactische RPG Arcadian Atlas volgende week naar Nintendo Switch

0

Nieuws Tactische RPG Arcadian Atlas volgende week naar Nintendo Switch

23-11-2023

2

Mark

Discussieer met ons mee! 2

lifegiving

23 nov 23 om 13:06

#12200‍

2163 XP | 353 comments

Hebbuh hebbuh hebbbuhhhhhhhh Ik vond persoonlijk de sticks juist prettig, maar misschien ben ik gewoon apart Ik heb geen grote handen maar wel lange vingers en houdt gewoon van een stevige console in mijn handen in plaats van een fragiele switch met joycons die elke keer losschieten .. hihiDe Steamdeck is daarin bijvoorbeeld heel goed, maar voelt veel zwaarder aan dan een Switch met een Nitro Deck. Wie weet is dit ook wel compatabel met de nieuwe switch, of misschien zijn ze juist al bezig met iets nieuws? Tof stukje en lekker uitgebreid overal op ingegaan <3

Zool

23 nov 23 om 20:27

#12205‍

1951 XP | 366 comments

De nadelen kloppen helemaal, maar ik kan niet meer zonder.