Crash Team Racing Nitro-Fueled - Meer dan een nostalgieboost

  • Review

  • 8 jul 19 om 22:30

  • Erik

  • 0

Ik had vroeger thuis nooit een Nintendo-console. Super Mario 64 ging dus aan mij voorbij, en ik beleefde mijn platformavonturen met Spyro. Geen medelijden krijgen hoor: het was qua Nintendo-achtige spellen stiekem best goed vertoeven op die goede oude PlayStation 1. Dat gold zeker voor Crash Team Racing, die ik tot op de dag van vandaag beter vind dan Mario Kart 64. Hooggespannen waren ze ook, mijn verwachtingen voor de remake.

Laat ik direct met de deur in huis vallen: het is overduidelijk dat Crash Team Racing Nitro-Fueled niet met de Nintendo Switch in het achterhoofd is gemaakt. Technisch schiet het hier en daar tekort. Dit merk je bijvoorbeeld al bij het selecteren van een race: je moet soms wel tot vijftig (!) seconden wachten voordat een race geladen is. Bizar. De schoonheid van Mario Kart 8 Deluxe wordt ook nergens behaald; kleuren blijven een beetje mat en HD-beelden schitteren enkel op de televisie. Zaken waar je op de PlayStation 4 geen last van hebt. Deze technische beperkingen zijn ongetwijfeld niet voor niets gedaan: ben je eenmaal aan het racen, loopt alles als een zonnetje – ook in handheldmodus. Toch steekt het een beetje als je het vergelijkt met Mario’s racer.

Driften naar de top

Heb je Crash Team Racing al eens gespeeld? Goed zo! Dan ben je vast blij om te horen dat het spel grotendeels hetzelfde speelt. Sterker nog: het is nog net zo heerlijk gas geven als vroeger. CTR is een funracer, net als dat racespelletje van die besnorde loodgieter. Je snelt dus door doldwaze parkoersen vol voorwerpen om je tegenstanders het flink moeilijk te maken. Vroeger was het echter de bedoeling dat je in een dergelijk type game ook nog een beetje moest werken om eerste te worden. Net als dat Mario Kart vroeger dat beruchte Snake-systeem had, is hier het meesteren van het driften ook de sleutel tot succes.

Je hebt beide schouderknoppen hiervoor nodig. Met de rechterschouderknop kom je bijvoorbeeld in een drift, waardoor je scherp de bocht in kan snijden. Tegelijkertijd gaat je uitlaat lekker roken. Wordt die zwart? Druk snel de linker in voor een boost! Dit kun je tot drie keer doen, waarbij de laatste natuurlijk een extra krachtige stoot vooruit geeft. Het leuke is dat je ook lekker met de timing kunt spelen. Voor korte bochten kun je bijvoorbeeld razendsnel drie boosts pakken, terwijl je bij lange tot het allerlaatste moment wacht voor het optimale effect. Dit speelt heerlijk! Voeg daar de mogelijkheid aan toe boosts te krijgen door slim te springen voor een daling of ramp, en CTR wordt heerlijk bevredigend om te spelen.

Op raceavontuur

Moet je er eerst wel een beetje handigheid in krijgen, natuurlijk. Gelukkig heeft de titel een breed scala aan mogelijkheden om je hier een handje bij te helpen. Natuurlijk kun je braaf alle circuits à la Mario Kart via een Cup afgaan, maar dat is niet het meest interessante. Crash Team Racing Nitro-Fueled bevat namelijk een Adventure Mode! Hier moet je de kwade Nitros Oxide in een race zien te verslaan, voordat hij korte metten maakt met onze planeet. Dat wil je natuurlijk niet. Dus trek je als Crash of een van de andere uiterst geinige personages uit de serie op een raceavontuur naar de overwinning. Hiervoor moet je eerste zien te worden in elke race. Misschien een wat hoge drempel als je begint (je tegenstanders zijn ook lekker pittig), maar dit is een uitstekende manier om ieder circuit lekker onder de knie te krijgen.

Dit is ook wel nodig, want nagenoeg elke racebaan zit bomvol geheime routes en slimmigheden, die je enkel met complete beheersing van de drift- en springmechanieken haalt. Ook zit er vaak ook zo’n heerlijk ideale lijn in: drift haarscherp door een bocht, en er wacht vast een turbo op je ter beloning. Vooral Sewer Speedway, Blizzard Bluff en Papu’s Pyramid zijn ware kunstwerkjes in trackdesign: spring en drift hier op het goede moment, en er openbaren zich allerlei geheime routes. Het leuke is dat de Adventure Mode hier ook heerlijk naar hint met de Relic en CTR-races. In eerstgenoemde race je tegen de klok: door doosjes kapot te rijden, kun je de tijd bevriezen. Cijfers als 1, 2 of 3 geven aan hoe lang deze stopt. In een CTR-race moet je eerste worden én drie verstopte letters zien te vinden. Deze twee racemodi dwingen je om een track van een andere kant te bekijken, en maken je er langzaamaan meester in. En dan zijn die uitdagingen nog leuk om te halen ook!

Halfbakken

Toch is het niet enkel goud wat aan de horizon blinkt, helaas. Dit komt voornamelijk door de wat halfbakken toevoegingen voor deze remake. Zo zijn er twaalf tracks uit het vervolg Nitro Circuit toegevoegd, maar zijn deze bijvoorbeeld niet in de Adventure Mode verwerkt. Zo zonde! En mag ik heel eerlijk zijn? Op een uitzondering na, zijn de originele tracks stiekem ook veel leuker. Ander minpuntje: in deze remake word je overspoeld door gigantisch veel karakters die alleen de grootste Crash-fans misschien kennen. Dergelijke fanservice is natuurlijk leuk, maar als nieuwkomer is het ontzettend lastig om gewend aan ze te raken doordat ze elke race een compleet ander uiterlijk en kostuum hebben. Was handig geweest als je die gekke pakjes uit kon zetten.

Ik waardeer echter de moeite die de ontwikkelaar in deze remake heeft gestopt. Zo kun je voor het eerst online racen! Toegegeven: op dit moment heeft dat niet veel om het lijf (de ontwikkelaar belooft verbetering met ranglijsten), maar het werkt ontzettend fijn en vrijwel zonder lag. Daarnaast is er met talloze karts, banden, stickers en likjes verf gigantisch veel te ontgrendelen. Ook is er een groots DLC-plan opgesteld genaamd Grand Prix, die ten tijde van het schrijven al deels is uitgerold. Hiermee kun je, door achievements te voltooien, punten verzamelen voor nog meer extra spul. Binnenkort kun je op deze manier zelfs Spyro vrijspelen. Jeej! Had de titel dit nodig? Nah. Maar leuk is het zeker!

Conclusie

Het is verbazingwekkend hoe goed Crash Team Racing Nitro-Fueled de tand des tijds heeft doorstaan. Technisch loopt de Nintendo Switch-versie wat achter, maar de gameplay staat nog altijd als een huis. Het briljante drift- en springsysteem werkt fenomenaal, en de dynamische courses zijn hier heerlijk op ingespeeld. Niet alles is rozengeur en maneschijn (de toevoegingen zijn iets té overdadig), maar als je na Mario Kart 8 behoefte hebt aan een geweldig alternatief óf even wat nostalgie, ben je bij Crash Team Racing aan het goede adres. Op dit soort moment ben ik stiekem best blij dat ik vroeger met een PlayStation ben opgegroeid.

8.5

N1-score

  • + Adventure Mode legt perfect de kneepjes van het Crash-vak uit
  • + Driften is oh zo bevredigend
  • + Geweldig course-design
  • + Eindelijk een ijzersterke concurrent voor Mario Kart 8
  • - Laadtijden tot wel vijftig seconden
  • - Overdaad aan personages en outfits

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Column: Hoe Breath of the Wild nieuw leven in Skyward Sword blies

3

Column Hoe Breath of the Wild nieuw leven blies in Skyward Sword

16-07-2024

2

Erik

Nintendo kondigt Nintendo Switch Lite aan

0

Nieuws Nintendo kondigt Nintendo Switch Lite aan

10-07-2019

0

Erik

N1ntendo.nl Stream: Wij spelen jouw Super Mario Maker 2-levels! (Opname)

0

Livestream N1ntendo.nl Stream: Wij spelen jouw Super Mario Maker 2-levels! (Opname)

07-07-2019

0

Paul

Reageer als eerste!