Borderlands: The Handsome Collection - veel content voor weinig

  • Review

  • 10 jun 20 om 08:00

  • Paul

  • 0

Borderlands is al sinds 2009 een fenomeen in de gamingwereld, een fenomeen waar Nintendo tot op heden niet aan mee heeft kunnen doen. Elf jaar na de release van het origineel brengt 2K eindelijk de serie naar Nintendo Switch in de vorm van Borderlands: The Handsome Collection en Borderlands: Game of the Year Edition. Borderlands: The Handsome Collection bestaat uit Borderlands 2: Game of the Year Edition én Borderlands: The Pre-Sequel Ultimate Edition, wat zich afspeelt tussen de gebeurtenissen van deel 1 en 2. Is Borderlands: The Handsome Collection waar voor je geld?

Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel

Borderlands 2 speelt zich jaren na de gebeurtenissen van Borderlands 1 af, waar het openen van de “Vault” aan het einde van het spel ervoor zorgde dat het zeldzame mineraal Eridium zich verspreidde over Pandora. Dit mineraal wordt gewonnen door de Hyperion Corporation met de meedogenloze Handsome Jack aan het roer. Geruchten over een nieuwe, nog grotere Vault hebben een stel kersverse Vault Hunters ervan overtuigd om een bezoekje te brengen aan Pandora, terwijl Handsome Jack zijn monopolie wil verdedigen.

Borderlands: The Pre-Sequel is een semi spin-off ontwikkeld door 2K Australia, en dient als een brug tussen Borderlands 1 en 2. Wederom ga je als een Vault Hunter aan de slag, alleen vecht je ditmaal samen met Handsome Jack en help je de Hyperion Corporation naar de top terwijl je zijn ontwikkeling tot de meedogenloze schurk die hij in Borderlands 2 is meemaakt.

In beide spellen kun je een personage uitkiezen dat unieke vaardigheden heeft met de skill-trees die we van deel 1 gewend zijn. Dankzij de toegevoegde DLC kun je in totaal uit zes verschillende personages kiezen per spel in plaats van de standaard vier, wat de keuze erg ruim maakt en de herspeelbaarheid aanzienlijk verhoogt. Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel verschil qua gameplay of verhaal dus ga vooral voor een personage wiens vaardigheden je speelstijl complimenteren: scherpschuttersgeweren, elementaire machinepistolen, raketten, revolvers, noem het maar op. Wel is het een vreemd gezicht – no pun intended – om als Handsome Jack’s dubbelganger te spelen in The Pre-Sequel terwijl hij ook een NPC is, maar dit is meer grappig dan onlogisch.

Een stap vooruit

Borderlands 2 kwam oorspronkelijk drie jaar na het eerste deel uit en werd onthaald als een fantastische evolutie van het RPG-shooter genre waar Borderlands bekend om werd. Met verbeterde graphics, kunstmatige intelligentie en nóg meer variatie in wapens, granaten en andere voorwerpen wist het Borderlands 1 op alle fronten te overtreffen. Ondanks dat het eerste deel een echte klassieker is zou ik mensen die met de serie willen beginnen eerder het tweede deel aanraden, vanwege de verfijnde gameplay en opgepoetste elementen. Borderlands: The Pre-Sequel werd destijds niet zo warm onthaald vanwege een minder meeslepend visueel plaatje en volgens velen een matig verhaal. Ondanks dat The Pre-Sequel geen écht vervolg was heb ik me toch prima vermaakt met het verhaal en de gameplay. Toegegeven, sommige gebieden zijn wat frustrerend door een flink aantal vijanden dat tegelijk op je afstormt, maar al met al is het een prima spel voor wat het adverteert: een tussendoortje.

Beide spellen zijn in solo en in (online) coöp te spelen, waarvan coöp nog altijd het leukste blijkt. Samen op de bank is helaas – net zoals de GOTY-edition van deel 1 – vergrendeld in een verticale verdeling van het scherm. In Borderlands 2 kun je nog veranderen wie links en wie rechts op het scherm speelt, maar in The Pre-Sequel is de optie er helemaal niet. Online coöp is daarom de aan te raden keuze, gezien je dan een heel scherm helemaal voor jezelf hebt.

GOTY/Ultimate-content en performance

Met de heruitgaves van deel 2 en The Pre-Sequel is er een hoop extra content aan het spel toegevoegd. Borderlands 2: Game of the Year Edition kent vier grote plus een hoop kleine DLC-pakketten en twee nieuwe personages goed voor tientallen extra uren aan speelplezier. Borderlands: The Pre-Sequel Ultimate Edition voegt één groot DLC-pakket, wat missies voor een arena en ook twee nieuwe personages toe aan het geheel voor wat extra content. Ook hier ondersteunt de Switch-versie gyrobesturing wat uitzonderlijk goed werkt wanneer de gevoeligheid zo hoog mogelijk ingesteld is. De mogelijkheid om snel te kunnen draaien en je schoten heel precies te kunnen mikken is een absolute win tegenover andere consoles.

Net als Borderlands: Game of Year Edition zijn de spellen vergrendeld op 30 beeldjes per seconde en blijft het enorm stabiel. In The Pre-Sequel wist het soms wat wankel te zijn, maar in het algemeen viel er weinig vertraging te bespeuren. Tot mijn genoegen was de framerate ook in splitscreen wederom erg solide, wat netjes is. Beide spellen zijn grafisch wel wat beter dan Borderlands: Game of Year Edition, maar dit is ook wel logisch gezien ze jaren later zijn verschenen. The Pre-Sequel springt er qua visuele presentatie niet zo uit, maar dit ligt meer aan de gekozen omgeving en setting dan aan een gebrekkige port-klus: Borderlands 2 kent simpelweg veel meer variatie in de omgevingen waar je al schietend doorheen speelt.

Borderlands: GOTY versus Borderlands: The Handsome Collection

Opmerkelijk is hoe 2K de spellen naar Nintendo Switch heeft gebracht. Voor €29,99 kun je Borderlands: Game of the Year Edition aanschaffen, terwijl je voor €39,99 The Handsome Collection kan kopen wat bestaat uit Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel. The Handsome Collection biedt daarin duidelijk meer waar voor je geld, dus als je een keuze móet maken, dan raad ik Borderlands: The Handsome Collection aan omdat Borderlands 2 een stuk verfijnder is dan het eerste deel. De meest economische keuze is Borderlands Legendary Collection, dat alle drie de titels bevat voor €49,99, en dit is ook zeker aan te raden als je de volledige ervaring wilt voor zo weinig mogelijk geld.

Conclusie

Borderlands is en blijft een fantastische loot ’n shoot-ervaring die tegenwoordig nog steeds staat als een huis. De verbeteringen van Borderlands 2 qua visuele presentatie en gameplay maken dit het beste deel in de serie voor Nintendo Switch, en dé titel om uit te proberen als je nog nooit Borderlands gespeeld hebt. Zie The Pre-Sequel als een tussendoortje in plaats van een echt vervolg en ook dit spel zal je niet teleurstellen. De beste Borderlands-ervaring is samen met anderen, dus nodig vooral vrienden uit om online of lokaal te spelen of maak nieuwe vrienden door online naar sessies te zoeken. Beide spellen draaien enorm stabiel, waar The Pre-Sequel hier en daar een klein steekje laat vallen qua framerate. Voor een tientje meer krijg je met Borderlands Legendary Collection de heruitgave van het origineel er ook nog eens bij, en dat maakt het hele pakket opeens een stuk aantrekkelijker.

8.5

N1-score

  • + De beste gameplay-ervaring van de serie
  • + Stabiele framerate, zelfs in splitscreen
  • + (Bijna) alle extra DLC inbegrepen
  • + Meeste waar voor je geld
  • - Geen horizontale splitscreen optie

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

Bioshock: The Collection

0

Review Bioshock: The Collection

15-06-2020

0

Redactie

Borderlands: Game of the Year Edition – nog steeds relevant

0

Review Borderlands: Game of the Year Edition - nog steeds relevant

09-06-2020

0

Paul

Reageer als eerste!