Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition

 • Review

 • 5 dec 19 om 07:00

 • Dreon

 • 0

Als roleplaying game-fanaat probeer ik zo veel mogelijk RPG’s te spelen voor N1ntendo. Toen aangekondigd werd dat één van de beste westerse RPG’s allertijden naar de Nintendo Switch kwam, sprong ik natuurlijk een gat in de lucht. Vroeger heb ik Baldur’s Gate 1 en 2 nooit gespeeld, toch heb ik altijd meegekregen dat het echte must-plays zijn. Nu ik beide spellen flink aan de tand heb kunnen voelen, heb ik mijn eindoordeel klaar liggen. Is Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition nog steeds net zo goed als vroeger, of hebben beide games door de jaren heen toch een beetje hun charmes verloren?

 

Het avontuur kan beginnen

Je begint je avontuur zoals ieder avontuur, veilig en vertrouwd. Je maakt je klaar voor de dagelijkse training en karweitjes. Jij bent een weeskind dat wordt opgevoed door de magiër Gorion in een fort genaamd Candlekeep. Al snel blijkt dat er huurmoordenaars op je af zijn gestuurd en wanneer jullie besluiten om te vluchten in de nacht, worden jullie belaagd door mysterieuze bepantserde figuren. Gorion offert zich op en biedt je de kans om te vluchten. Tijdens het vluchten blijkt het dat je gevolgd bent door je jeugdvriendin Imoen uit Candlekeep. Ze besluit je te vergezellen en samen gaan jullie op zoek naar antwoorden. Al vlug leer je nieuwe mensen kennen, die proberen antwoorden te vinden voor de ijzercrisis die zich afspeelt in The Sword Coast. Terwijl jullie je een weg banen naar de mijnen van Nashkel, waar al het ijzer vandaan komt, wordt het verhaal stukje bij beetje duidelijker en blijkt dat je een groots avontuur te wachten staat.

Jij bent wie je wil spelen

In Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition maak je je eigen personage. Op cosmetisch vlak heb je niet heel veel keuze, de game oogt tenslotte ook wat oud en de personages zien er op ras en kleur na allemaal een beetje hetzelfde uit. Het spel geeft je echter wel de keuze om je klasse te bepalen en de daarbij behorende ability-punten te verdelen en de proficiency op verschillende wapens en voorwerpen te kiezen. Komen deze bovenstaande termen je misschien bekend voor? Dat zou heel goed kunnen, want Baldur’s Gate is gebaseerd op de welbekende tabletop-game Dungeons & Dragons. Het spel stelt je in staat om je personage volledig naar eigen wensen in te richten en een bijpassende alignment te kiezen. Dit houdt in dat je kan kiezen of je personage zich sterk maakt voor het goede of het kwade. Jij bent wie je wil spelen en het spel laat je dit, op de start van het verhaal na, ook helemaal zelf bepalen. Wil jij de bandieten helpen in plaats van ze verslaan? Dan doe je dit toch lekker en kijk je toe hoe de bevolking wordt uitgebuit door deze kwaadaardige personen, misschien haal je hier zelf nog wel een paar goede centen uit.

Niet voor de poes

Na het spelen van veel westerse RPG’s, had ik verwacht dat ik Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition meteen goed op zou kunnen pakken. Niets was minder waar, zelfs voor de doorgewinterde RPG-fans is Baldur’s Gate aan de moeilijke kant met zijn vele termen en mechanieken. Het vechtsysteem gaat in principe automatisch, tot je besluit om het spel te pauzeren en speciale aanvallen of magie te gebruiken. Iedere aanval is een virtuele rol van een D20 (twintigzijdige dobbelstenen) waarbij wordt gekeken of jouw personage hoger gooit dan de AC (Armor Class) van de vijand. Wanneer dit zo is, wordt er een damage roll gedaan en richt je schade aan. De gevechten zijn dus redelijk willekeurig en het is aan jou om je groep zo in te delen dat je de meeste kans maakt tegen bepaalde soort vijanden. Zo kunnen je personages ook verschillende aanvallen doen waarbij de tegenstander een saving throw moet maken. Wanneer deze vijand lage statistieken heeft in bepaalde abilities, is dit je opening om ze te verslaan.

Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld, dat is het ook. Ondanks dat ik regelmatig een potje Dungeons & Dragons speel met mijn vrienden, heeft het me best wat uurtjes gekost om door te krijgen hoe het spel werkt en hoe ik de perfecte groep samen moest stellen. Ook zorgt het willekeurig rollen van dobbelstenen er af en toe voor dat je gevechten finaal verliest, waarna je, na het laden van de game opeens wel wint. Dit is iets wat naar mijn mening een beetje bij dit soort games hoort. Zelf vind ik het erg leuk om de juiste openingen te zoeken om een gevecht te winnen en het voelt dan ook des te beter om een kerker of kasteel uit te spelen wanneer je alles hebt gegeven.

Iedereen wil met je mee op reis

In Baldur’s Gate kom je tijdens je reis verschillende personen tegen die allemaal hun eigen alignment en beweegreden hebben. Nadat je met deze personen in gesprek raakt, kan het zijn dat ze om je hulp vragen of dat ze zich bij je aan willen sluiten omdat ze een doel hebben dat bij jou aansluit. Al deze personages hebben ook echt een eigen persoonlijkheid, wat zorgt voor flink wat diepgang. Want ondanks dat je je groep samen wilt stellen met de juiste vaardigheden, wil je ook dat alle personen met elkaar overweg kunnen en dat je groep bestaat uit leden die zich aansluiten bij de visie van jouw personage.

Twee voor de prijs van de één, altijd en overal

De titel van Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition zegt het natuurlijk al: het spel bevat beide delen in de Baldur’s Gate-serie met alle downloadable content. Het tweede deel gaat verder waar het eerste deel is geëindigd en speelt zich af in Faerûn, een continent dat in het zuiden ligt van The Sword Coast. Je speelt je held uit het eerste deel en wordt gevangengenomen door een slechte tovenaar die op je experimenteert. Nadat je wordt bevrijd door Imoen raak je verzeild in een ruzie en gebruikt Imoen magie, waarvoor ze wordt veroordeeld door The Cowled Wizards. Jij moet haar zien te bevrijden. Net zoals de boeken in D&D, is het tweede avontuur speciaal gemaakt voor personages van level 10 en hoger. Het spel bevat dus twee geweldig grote avonturen die je ook nog eens overal mee naartoe kan nemen. En dat heb ik ook gedaan, en de undocked modus van Baldur’s Gate werkt perfect. Het spel is met zijn top-down perspectief ideaal voor een kleiner scherm omdat je zelf kunt bepalen hoe ver je in en uit wil zoomen terwijl je je door de spelwereld beweegt.

Grafisch en geluid

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition ziet er, ondanks de naam, nog steeds erg verouderd uit. Het eerste deel van het spel komt dan ook al uit 1998 en voor mijn gevoel zijn de textures wat scherper gemaakt en is voornamelijk de resolutie opgeschroefd om het allemaal wat behaaglijker te maken. Dat het werk van de stem-acteurs in 1998 ook nog van mindere kwaliteit was, is ook terug te horen. Toch weet het spel over het algemeen de sfeer perfect te zetten en wordt het verhaal, op een leuke en ouderwetse manier, duidelijk verteld.

Conclusie

Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition bevat twee geweldige avonturen waarbij je zo veel keuzevrijheid krijgt dat je je er honderden uren mee kan vermaken. Het verhaal is leuk en ook de vele verschillende metgezellen zorgen met hun eigen missies voor nog meer diepgang. Het vechtsysteem is erg ingewikkeld maar als je het na flink wat uren eindelijk hebt uitgevogeld, biedt het erg veel diepgang. Beide games ogen en klinken nog steeds verouderd, ondanks dat het een Enhanced Edition is. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, want als je hier voorbij kan kijken zijn Baldur’s Gate I en Baldur’s Gate II echt geweldige games.

8.2

N1-score

 • + Heel veel keuzevrijheid en mogelijkheden
 • + Alignments
 • + Bevat twee geweldig grote avonturen en DLC
 • + Veel verschillende metgezellen om te verwerven
 • + Perfecte game voor undocked modus
 • - Vechtsysteem is moeilijk te begrijpen en soms erg willekeurig
 • - Soms iets te moeilijk en onvergeeflijk
 • - Oogt echt verouderd

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

Pine: mooi avontuur in wording

0

Review Pine: mooi avontuur in wording

09-12-2019

0

Kitty

A Hat in Time – Verdient een pluim op haar hoed

0

Review A Hat in Time - Verdient een pluim op haar hoed

04-12-2019

6

Martijn

Reageer als eerste!