A Hat in Time - Verdient een pluim op haar hoed

Hat Kid reist door het heelal in haar ruimteschip en is onderweg naar huis. Wakker geschrokken door de wekker, begint de dag met het verkennen van je schip. Je loopt een beetje rond, oefent wat met de besturing en springt van de duikplank in een bad van bonte kussens. Alles straalt plezier uit en dan is het avontuur nog maar nét begonnen.

Hat Kid’s schip wordt aangedreven door Time Pieces, die de kracht bezitten om de tijd terug te spoelen. Deze zandlopers zitten veilig opgeborgen in de kluis, totdat een maffialid van de nabijgelegen planeet tol komt eisen. Alle Time Pieces en Hat Kid worden daarbij door het raam naar buiten geslingerd. Op de planeet waar ze stranden moet Hat Kid ze opnieuw verzamelen, zodat ze haar reis kan voortzetten. De kamers van het ruimteschip dienen nu als hub-wereld, waar sterrenkijkers je toegang tot de verschillende gebieden geven, om naar af te reizen. Op de planeet ontmoet Hat Kid al snel een ander meisje, dat wel vaker haar pad kruist. Hoewel Mustache Girl eerst je beste vriendin lijkt te worden, heeft zij al snel heel andere plannen met de Time Pieces.

Eén, twee, drie, vier, hoedje mét plezier
A Hat in Time lijkt nog het meeste op de Banjo-Kazooie of 3D Super Mario games, al weet het spel een eigen draai te geven aan het genre. Deze game heeft originele concepten, die het platformen gevarieerd en verrassend houden. Ik vond het erg leuk hoe het spel regelmatig een onverwachte of grappige richting insloeg, die ik soms niet zag aankomen of als een tof origineel idee ervoer.

Zo kom je onder andere op een eiland waar de maffia het voor het zeggen heeft, help je in een filmstudio waar twee regisseurs ruzie maken om de grote filmprijs of verlies je jouw ziel aan een kwade geest, die je vervolgens allerlei contracten laat tekenen om zijn rotklusjes op te knappen. Dat staat garant voor humoristische situaties, maar ik kan ook de creatieve benadering erg waarderen. Het geeft de werelden en personages nét wat meer achtergrondverhaal mee. Je komt echter ook op plaatsen die nog het meest lijken op de F.L.U.D.D.-loze hindernisbanen uit Super Mario Sunshine.

Tijdens het avontuur kom je een heleboel aansprekende personages tegen, die overigens lang niet allemaal vriendelijk zijn. Hat Kid is zelf een bijna stille hoofdpersoon, al is ze een aandoenlijk en speels personage. Veel van de vaste rollen in het verhaal zijn voorzien van gesproken dialogen, wat eveneens bijdraagt aan de sfeer en stijl van het spel. Voor vijanden heeft Hat Kid een Homing-aanval, waarmee zij zichzelf tegen vijanden schiet om ze te verslaan. Nuttiger is de paraplu, die je al snel na het begin van je eerste speurtocht bemachtigt. Je kunt er rake klappen mee uitdelen, maar later ook veiliger landen bij een lange val.

Een hoedje vol
Naast de Time Pieces zijn er nog een heleboel andere objecten om te verzamelen. Hat Kid is gek op hoeden en kan verschillende nieuwe maken, als zij daarvoor de geschikte bolletjes wol heeft gevonden. Haar standaard-hoed heeft als enige kracht, dat je de locatie van een Time Piece kunt zien, wat je ongeveer in de goede richting kan wijzen. De andere hoeden hebben ook allemaal een specialiteit, die je vaak nodig hebt om verder te komen in het spel. Ook badges geven Hat Kid meer vaardigheden, die je voor gespaarde knikkers kunt kopen. Het is leuk om steeds meer te kunnen binnen de werelden, maar tegelijk verzamel je nog veel meer uiteenlopende items.

De werelden zijn soms erg groot en met bepaalde missies kun je daar dus lang bezig zijn. Gelukkig krijg je per level een indicatie van wat je moet doen of waar je moet zoeken. Als je een Time Piece hebt gevonden, keer je terug naar het ruimteschip. Daar krijg je steeds meer toegang tot nieuwe levels, naarmate je meer Time Pieces hebt teruggebracht. Zoals vaak bij dit soort games bezoek je dezelfde wereld vaker, maar de richting, route of opbouw kan daarbij veranderen. Er is veel te doen in iedere wereld, waardoor het toch leuk blijft gebieden opnieuw te bezoeken. Je ziet of ontdekt steeds weer iets nieuws.

Wees op je hoede
Het spel zit goed in elkaar en de weinige problemen van A Hat in Time kunnen min of meer als genre-clichés gezien worden. De besturing werkt op zich uitstekend (al weigert de homing-aanval af en toe), maar deze kan soms in de problemen komen met de camera. Er zijn wat specifieke sprongen waarbij deze niet erg meewerkt. Het is dan lastig te zien waar je heen springt of waar je terecht gaat komen, maar gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Bij het springen van object naar object had ik hier ook zo nu en dan last van. Het was dan moeilijk te zien hoever de afstanden precies zijn, vooral bij het bereiken van het eerste object van een reeks sprongen.

Uiteindelijk zijn deze zaken echter te overzien en blijft het spel goed speelbaar. Er zijn onbeperkte levens, je vindt genoeg energie, bij lange stukken zijn er checkpoints en je kunt het zo vaak opnieuw proberen als je wilt. Al met al is er een eerlijke uitdaging, die geleidelijk wat oploopt naarmate je verder komt. Het kan soms best pittig worden of even zoeken zijn, maar het is goed haalbaar om alle Time Pieces te vinden.

Het spel is niet zo gepolijst als dat we van Nintendo´s eigen platformgames gewend zijn. Het oogt wat simpeler en als er erg veel in beeld gebeurt, kunnen er wat framedrops ontstaan. Bij de overzetting naar de Nintendo Switch is ook wat grafische kwaliteit verloren gegaan. Dit valt vooral op bij de textures, die soms wat vervaagd zijn. Ook zijn er wat minder details en achtergrondelementen. De echte kracht van het spel zit echter meer in de grappige en originele concepten, de sfeer en de humor. Tijdens het spelen zal je jezelf daardoor niet zozeer storen aan de wat mindere grafische aspecten, zeker als je ze niet vergelijkt met andere versies van het spel.

Eind hoed, al hoed
Om A Hat in Time uit te spelen heb je minimaal vijfentwintig Time Pieces nodig, wat mij zo’n vijftien uur koste. Toegeven, ik heb mijn tijd genomen, omdat ik veel plezier aan deze game heb beleefd. De échte doorzetter gaat natuurlijk verder tot hij alles compleet heeft verzameld.

Daar ben je heel wat langer mee bezig, zeker als je de twee verschenen DLC-pakketten hebt geïnstalleerd, genaamd “Seal the Deal” en “Nyakuza Metro”. Eigenlijk zijn dit twee nieuwe werelden, die later aan het spel zijn toegevoegd en waar je naar nóg meer Time Pieces op zoek kunt gaan. Je speelt deze werelden vrij zodra je genoeg Time Pieces hebt binnengehaald. Erg duur is deze Downloadable Content niet en het voelt wat incompleet als het er niet is. Het spel kán eventueel zonder, maar nu deze DLC bestaat is het eigenlijk zonde het te missen.

Conclusie
De makers hebben vast veel pret gehad bij het verzinnen én ontwerpen van A Hat in Time. Het is een vrolijke, kleurrijke 3D platformgame en het spel heeft een sterke soundtrack die de sfeer nog beter maakt. Opvallend dat er, gezien de titel, eigenlijk nauwelijks een tijdreis-aspect in het spel aanwezig is. Originaliteit en creativiteit geven A Hat in Time een aandoenlijke eigen stijl en charme en het spel is niet bang om onverwachte elementen in deze mix te gooien. Door de grote, aansprekende werelden vol creatieve concepten, humor en boeiende personages, ben je wel even bezig om alle Time Pieces en andere verzamel-items compleet te sparen. Kijkend naar wat er verder mogelijk is op het systeem, heb ik het idee dat er wat meer grafische pracht is ingeleverd dan noodzakelijk was geweest, om A Hat in Time goed te laten draaien op de Nintendo Switch. A Hat in Time is een amusante game, waar ik veel plezier aan heb beleefd en wat een aanrader is voor liefhebbers van 3D platformgames.

8.4

N1-score

  • + Leuke sfeer met grote aansprekende werelden
  • + Het spel heeft een eigen charme, humor en stijl
  • + Aanrader voor liefhebbers van 3D platformgames
  • + De pluspunten compenseren de minpunten enorm
  • - Grafisch de minste console-versie van het spel
  • - Soms wat ruzie tussen besturing en camera

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. – Poké-muziek

0

Special Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. - Poké-muziek

25-02-2024

0

Robin

Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition

0

Review Baldur’s Gate I & II Enhanced Edition

05-12-2019

0

Dre

Farming Simulator 20

0

Review Farming Simulator 20

03-12-2019

0

Paul

Reageer als eerste!