AFTERLOVE EP: Een prachtige visie van Fahmi

Afterlove EP is een spel gemaakt door Pikselnesia, een Indonesische indie Studio die officieel door Mohammad Fahmi is opgericht. De oprichter overleed in maart 2022 echter op 32 jarige leeftijd. Hoewel het team zonder Fahmi verder moest, hebben ze een unieke visuele novel in Indonesische manga-stijl uitgebracht. Het spel heeft enorm veel diepgang en af en toe moest ik een traantje wegpikken. Hadden ze niet beter een Manga kunnen maken?

In Afterlove EP stap je in de schoenen van Rama in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Rama is een jonge muzikant die zijn vriendin, Cinta, verloren is. Hierdoor heeft hij een jaar afstand genomen van zijn vrienden, band en andere belangrijke mensen. Hij hoort Cinta nog in zijn hoofd en weet niet zeker of het een geest is of zijn verbeelding. Rama probeert zijn leventje weer op te pakken en te vechten tegen de mentale problemen, alleen heeft hij hier veel moeite mee. Je volgt volledig zijn verhaal en de dagelijkse barrières en gevoelens die opkomen.

Een indonesisch tintje

Sommige elementen op de achtergrond en in het spel zijn Indonesisch. Zo wordt er Indonesisch gezongen (met Engelse ondertiteling), zijn namen van personages Indonesisch, is de artstijl geïnspireerd door de Indonesische kunstenaar Soyatu en zo zijn er nog veel meer Indonesische elementen. De stad is ook volledig gebaseerd op echte plekken in Jakarta en is volledig te ontdekken. Zo is er ook een referentie in het spel naar een echte band L’Alphalpha. Elke keer als je naar de winkel loopt en rondkijkt, vertelt Cinta dat de band een nieuwe track heeft uitgebracht en dat ze die graag zou willen beluisteren. Er is echter geen andere interactie met deze band. Ik heb de band toen opgezocht en hoewel ik geen Indonesisch versta, vond ik de rockmuziek zeker mooi. Het lijkt ook erg op de muziek in het spel.

 

Mocht je toch dat heen en weer lopen niet zo interessant vinden, dan is er een mogelijkheid om te fast-travelen. Op de telefoon die je hebt is een kaart waarbij je kan zien in welk gebied je zelf bent en waar je vrienden/kennissen zijn. Door op het gebied te drukken waar je vrienden zijn hoef je niet heel Jakarta door en kan je makkelijker doorgaan met het hoofdverhaal. Ik vind het fijn dat ze deze optie erin gezet hebben. Zelf houd ik van alles ontdekken, dus ik heb hier weinig gebruik van gemaakt.

Er zijn sommige gedeelten die bugten als ik erop klikte. Zo heb je af en toe uitroeptekens op plekken waar Rama gitaar kan spelen, waarbij het spel daarna vast liep. Ook heb ik dit ervaren met een andere interactie waarbij ik zelf nog steeds geen idee heb hoe het überhaupt werkt. Het is een icoontje met een telefoon, hartje en fotocamera dus ik heb een vermoeden dat je daar iets van foto’s kan maken, echter is de A-knop ook half zichtbaar.

Keuzes.. Keuzes..

Het spel is grotendeels een visual novel waarbij je af en toe keuzes maakt over wat er gezegd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je een betere band met personen hebt of juist slechtere. Je hebt elke dag bepaalde keuzes met wie je wil praten, zo is er een therapeut, de vrienden van Rama’s band, een verkoopmedewerker die hulp biedt met liedjes schrijven en zelfs mensen die Rama een baan aanbieden. Er zijn in totaal 28 dagen waarbij elke keuze die je maakt invloed heeft op het verloop van het verhaal. Aan het einde van de 28 dagen moet de band van Rama optreden.

Therapie

Daarnaast is er ook een therapeut die enorm veel invloed heeft op Rama’s denken en mentale gevechten. De keuzes die je daar maakt hebben denk ik het meeste invloed op de grote lijnen, omdat Rama daar letterlijk een andere kijk op dingen aanleert. Zo leert hij dat niet alleen hij lijdt onder alles, maar zijn vrienden ook. Hij wil gehoord en gezien worden, maar moet leren begrijpen dat zijn vrienden hetzelfde willen en dat het een beetje geven en nemen is.

De keuzes die je maakt lijken best wel op de barrières waar veel mensen in het dagelijks leven mee lopen. Mensen sluiten zich vaak af als er iets slechts gebeurt, terwijl er juist vrienden zijn die je willen ondersteunen en ook last kunnen hebben van zo’n situatie. Als jij er dan als persoon ook niet bent, zoals Rama dat gekozen had, kan dat een flinke impact hebben. Daarom vind ik het ook mooi dat je de banden weer kan opbouwen met de andere personages. Daarnaast heeft Cintra enorm veel invloed op Rama’s keuzes, ze heeft altijd wel iets te zeggen als er een keuze gemaakt is.

Ritmisch gitaarspelletje

Ook is er een ritme mini-game in het spel. Soms hebben Rama en zijn bandleden oefensessies waarin ze samen spelen. Ook als je goed bevriend raakt met Satria, een verkoopmedewerker van de muziekwinkel, is het mogelijk om met hem en zijn vrienden muziek te maken. Dit ritmespel is zeer makkelijk te volgen aangezien het enkel met de pijltoetsen gespeeld wordt. Soms moet je de pijltoetsen iets langer ingedrukt houden, maar dat is niet heel uitdagend. De muziek is wel heel leuk om te luisteren en geeft een relaxte sfeer.

Charmante Manga

De artstijl die gebruikt wordt ziet er enorm schattig uit, maar helaas ook onafgewerktop momenten. Er zijn bepaalde stukjes waarbij je duidelijk ziet dat lijnen door vingers heen gaan terwijl die daar niet horen. Daarnaast zijn er veel scènes die als een soort stripboek neergezet worden zonder tekst erbij. Echter is het wel gewoon goed te volgen omdat de plaatjes een duidelijk verhaal vormen. De muziek die er dan bij speelt geeft ook een sfeer mee, zowel vrolijk als verdrietig op momenten. Soms zijn het namelijk herinneringen van Rama met Cintra en praat hij daar ook over (met de Cintra in zijn hoofd).

Conclusie

Afterlove EP is een Manga-stijl visual novel die voor €19,99 verkrijgbaar is op de Nintendo Switch, wat een redelijke prijs is. Ik vind dat juist door de combinatie van keuzes maken, het sfeer proeven in Indonesië en de ritme mini-games, het team van Pikselnesia een prachtige visuele novel-game heeft neergezet. Er zit enorm veel diepgang in de 28 dagen die je beleeft en de keuzes hebben daadwerkelijk gevolgen op het einde van het verhaal. Er is goed gekeken naar problemen waar mensen ook in het dagelijks leven mee vechten en deze zijn goed verwerkt in dit verhaal.

Ook de rustgevende muziek, de rustige rockmuziek en de charmante manga-stijl geven het spel een mooie sfeer. Hoewel er best harde onderwerpen op tafel komen, wordt het op deze manier zachter gemaakt. De enige problemen zijn de bugs die af en toe naar boven komen, maar na twee keer mijn Nintendo Switch opnieuw opgestart te hebben leek het opgelost te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om het verhaal te eindigen, dus ik ga Afterlove EP zeker nog een paar keer opnieuw spelen om te zien wat voor veranderingen kunnen plaatsvinden. Ik zou zeker geen manga van dit verhaal willen, want ik vind dat deze interactieve vorm je toch meer het verhaal in trekt.

7

N1-score

  • + Leuk om opnieuw te spelen.
  • + Goede muziek en interessante artstijl.
  • + Interessante personages.
  • + Mooi diepgaand verhaal.
  • - Af en toe bugs.
  • - Sommige tekeningen zien er niet afgewerkt uit.

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is van jongs af aan al een echte Pokémon fanaat. Naast haar liefde voor Pokémon, kwam ze ook van jongs af aan in aanraking met The Legend of Zelda en de Super Mario franchise. Zo was Nintendo niet meer uit haar leven te denken.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [22 maart]

1

Special Wat speel je dit weekend? [22 maart]

22-03-2025

5

Erik

Tiny Terry’s Turbo Trip – Niet zo snel

0

Review Tiny Terry’s Turbo Trip - Niet zo snel

13-02-2025

2

Daan

Hoofdafbeelding bij Alle Xenoblade Chronicles-games op de Nintendo Switch

10

Special Alle Xenoblade Chronicles-games op de Nintendo Switch

20-03-2025

9

Rik

Reageer als eerste!