Those Who Remain

Ken je van die momenten uit films waarbij een personage in het donker staart, en er vanuit de duisternis talloze gloeiende oogjes tevoorschijn schieten? Met ‘Those Who Remain’ probeert de ontwikkelaar deze sfeer te creëren in een game, waarbij het licht en de duisternis een zeer belangrijke onderdeel zijn van de gameplay.

De game begint ergens in een motel en als hoofdpersoon ben je op zoek naar je vriendin, die je vlak daarvoor gedumpt heeft maar tevens spoorloos verdwenen is. Om de avond nog erger te wordt je auto voor je neus gejat op het moment dat je naar buiten loopt. Daar sta je dan ergens op een donkere en verlaten plek, maar al snel kom je er achter dat je niet helemaal alleen bent.

Het gevaar in het donker

De game zelf is een first person survival horror game die elementen leent van grote titels als Silent Hill en P.T., waarbij het belangrijkste doel is: zorgen dat je in het licht blijft. Betreed je toch de duisternis? Dan zul je vanuit het donker worden aangestaard door glinsterende oogjes van wezens die je maar al te graag in hun klauwen willen vatten. Gelukkig blijft het in het begin vooral bij vijanden die de situatie aanschouwen, waardoor op veilige afstand blijven vaak voldoende is. Toch zijn er volgens de ontwikkelaar ook vijanden die een stuk minder passief zijn en je beginnen op te jagen zodra je in de buurt komt.

Sta je in het licht? Dan ben je veilig. Helaas wordt in het licht blijven wel steeds lastiger naarmate de game vordert. In het begin is het overhalen van een schakelaar of het meedragen van een fakkel genoeg, maar geleidelijk aan zul je daar steeds meer voor moeten doen. Dit is waar de echte puzzelaspecten van de game om de hoek komen kijken. De game kent ook een soort van alternatieve dimensie, waarbij zwaartekracht anders reageert en alles veel grauwer en grijzer is. Denk een beetje aan de ‘upside down’ wereld van de tv-serie Stranger Things. Deze dimensie kun je betreden door verschillende doorgangen die je in de game tegen komt, en zijn vaak nodig om bepaalde puzzels binnen de game op te lossen. Bijvoorbeeld door de lichtere zwaartekracht te gebruiken om een zwaar object uit de weg te ruimen.

De game moet het niet hebben van schrikmomenten zoals dat in veel horrorgames of films gebruikt wordt, maar probeert juist een duistere setting neer te zetten door belichting, geluidseffecten en een algehele creepy atmosfeer. Met name de lichteffecten zien er goed uit en dragen sterk bij aan de look en feel van de game. Er moet wel opgemerkt worden dat de demo die wij te spelen kregen draaide op een Xbox One, dus of de sfeer op de Nintendo Switch net zo overtuigend is zal nog moeten blijken.

Voorlopige conclusie

Those Who Remain lijkt een toffe first-person horror game te gaan worden, waarbij de kracht van het spel zit in sfeer die het weet neer te zetten door te spelen met licht, donker, verschillende dimensies en freaky dingen die er om je heen gebeuren. De demo die wij te spelen kregen draaide op de Xbox One, dus het is nog even afwachten of de graphics op de Nintendo Switch net zo uit de verf komen. De titel heeft in ieder geval potentie voor mensen die van het horrorgenre houden.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

2

Dennis

Header Yooka-Laylee

0

Preview De geheime ingrediënten Yooka-Laylee and the Impossible Lair

25-09-2019

0

Mitch

Creature in the Well

0

Review Creature in the Well

24-09-2019

0

Ness

Reageer als eerste!