Nintendo World Championships: NES Edition - Leuker dan Mario Party?

Toen de eerste beelden van de Nintendo World Championships: NES Edition voorbij kwamen, waande je jezelf even terug in de tijd. Toen Nintendo net op de home console markt was met de NES, kwam er een heus Wereldtoernooi. En dat mogen we nu in de huiskamer na doen!

Als je de vele trailers van de Nintendo World Championships: NES Edition hebt gezien, weet je wat je te wachten staat: een avontuur terug in de tijd met dertien klassieke NES-games. Van titels als het zeer populaire Mario Bros tot de meer obscure Ice Climbers, er is genoeg te doen en voor ieder wat wils. Onze eigen Robin en Karlijn kregen de kans om deze game te spelen en delen hun bevindingen!

Het spel neemt je mee terug in de tijd met de klassiekers van toen, zoals Kirby.

De ervaring van Robin

Wanneer je het spel start, maak je een profiel aan met een avatar, een tagline en je favoriete NES-spel. De spellenlijst bevat titels die ik me nog goed herinner, zoals Teenage Mutant Ninja Turtles en Gremlins. Daarna begin je met de verschillende uitdagingen, die variëren van makkelijk tot zeer moeilijk. Uiteindelijk kun je verschillende scores behalen, met als doel de felbegeerde ‘S-tier’.

Wat leuk is, is hoe de uitdagingen je stapsgewijs voorbereiden op de latere, moeilijkere uitdagingen. Persoonlijk vond ik de kortere uitdagingen leuker dan de langere, maar het werd al snel verslavend om te proberen mijn tijd te verbeteren. We speelden het spel ook met vijf man in multiplayer, wat erg leuk was! Ik vond het zelfs op sommige vlakken leuker dan Mario Party. Wel was het soms vervelend dat je ‘vast’ kon zitten. Zo had ik bijvoorbeeld tijdens een challenge in Kirby maar één health point. Wanneer je die verliest, spoelt het spel automatisch terug naar net voor dit moment; je krijgt dus geen echt game over-moment. Ik kwam echter steeds heel ongelukkig vast te zitten in de paar seconden voor het terugspoelen, waardoor ik in een soort permanente cirkel van terugspoelen zonder voortgang bleef hangen. Hoewel dit me enigszins frustreerde, waren mijn eerste ervaringen met het spel zeer positief en kijk ik enorm uit naar de release!

De multiplayer laat je met maar liefst acht personen tegelijkertijd spelen.

De ervaring van Karlijn

Ik was niet per se sceptisch, maar meer een beetje bang om Nintendo World Championships te spelen. Wie me een beetje kent, weet dat ik niet enorm sterk ben in platformers en laten we het maar helemaal niet hebben over speedrunnen. Ook ben ik een Nintendo-laatbloeier en heb ik (behalve de klassieke Donkey Kong op een arcadekast) nooit eerder een NES-titel gespeeld. Voor wie in hetzelfde schuitje zit, laat dit een geruststelling voor je zijn. De uitdagingen en de besturing spreken redelijk voor zich en zijn zelfs zonder enige ervaring met de spellen leuk om te doen en eenvoudig te begrijpen. De controls voelen hier en daar wat stroef (vooral bij de Ice Climber uitdagingen), maar dat is ook tegelijkertijd de charme van deze klassieke titels en zelfs de doorgewinterde Nintendo-fanaat Robin moest wennen aan de besturing van sommige spellen. 

De singleplayer-modus knipt een aantal Nintendo-klassiekers op in uitdagingen, variërend van makkelijk tot moeilijk, zoals Robin al aangaf. Als je houdt van een spel dat je uitdaagt om jezelf te verbeteren, zal dit je favoriete spelelement zijn. Ik merkte tijdens het spelen hoe snel je jezelf hierin kunt verliezen. Je ziet bij het selecteren van een challenge een korte video die demonstreert wat je moet doen om de uitdaging te voltooien en je kunt vervolgens zo vaak als je wil proberen de beste score te behalen. Zo speel je een korte uitdaging makkelijk tien keer achter elkaar zonder erbij stil te staan, juist omdat je zo gefocust bent op het halen van een nét betere tijd en score. Om mezelf een klein klopje op de schouder te geven: zelfs ik heb een S-score weten te behalen in een van de uitdagingen, dus laat je echt niet afschrikken als je geen ervaring met de titels of het type spel hebt!

De singleplayer “Speedrun Mode” biedt tal van mini uitdagingen binnen de klassieke spellen.

Het multiplayer-onderdeel vond ik zonder twijfel het sterkste element. Ik speel graag gezelschapsspellen met vrienden, zowel online als offline, en ik zie ontzettend veel potentie in Nintendo World Championships als mijn volgende favoriet. Het tegen elkaar spelen, mopperen op de controls of elkaar juist een klein beetje helpen, doet me erg denken aan het plezier dat ik aan Mario Kart beleef als ik het samen met anderen speel. Mijn enige grote nadeel is dat de schermpjes erg klein zijn en je bewegingen hierdoor vaak lastig te zien zijn. Ook moet je goed onthouden welke speler je bent, want het is mij in de korte demo meerdere keren gebeurd dat ik naar het scherm van een andere speler keek en me afvroeg waarom mijn controls niet werkten.

Gaaf, tegelijkertijd met acht spelers kunnen spelen… Maar welke Mario ben jij nu?

Ondanks het feit dat ik geen directe affiniteit heb met het soort spel en het idee van een challenge run, heeft Nintendo World Championships ook mij aangenaam verrast en is deze titel op mijn verlanglijstje terechtgekomen. Ik kijk uit naar de uitdagingen die ik nog niet gespeeld heb en het spelen in de online toernooien, want die ervaring konden we tijdens de demo helaas niet proberen.

Nintendo World Championships: NES Edition verschijnt op 18 juli 2024 voor de Nintendo Switch. Het spel krijgt zowel een digitale als een fysieke release, maar de fysieke Deluxe Edition, exclusief verkrijgbaar via de My Nintendo Store, is echter al uitverkocht.

Like dit bericht:

Over Karlijn

Karlijn, afkomstig uit het zonnige zuiden van Nederland, is helemaal in haar element als het gaat om mystery adventures, verhaalgedreven titels en detective spellen. Backseat-gamen bij Tomb Raider op (iets te) jonge leeftijd en op de achterbank van de auto Pokémon Crystal op de GameBoy Color spelen hebben het fundament voor haar gameliefde gelegd, die alleen maar groter is geworden met de jaren.

Lees meer over Karlijn

Recente artikelen

Nintendo Summer Magazine 2024 krijgt Engelstalige variant

0

Nieuws Nintendo Summer Magazine 2024 krijgt Engelstalige variant

12-07-2024

2

Kitty

Hoofdafbeelding bij Palworld-ontwikkelaar:

3

Nieuws Palworld-ontwikkelaar: "Nooit klachten gekregen van Nintendo"

26-06-2024

3

Erik

Makers van Pokémon lanceren game voor mobiele platformen

0

Nieuws Makers van Pokémon lanceren game voor mobiele platformen

26-06-2024

2

Rik

Discussieer met ons mee! 1

Zool

26 jun 24 om 20:47

#13906‍

2109 XP | 397 comments

Het doet vooral denken aan een minder mooi vormgegeven NES Remix en dan zonder Remix levels…