Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot - Deluxe Edition

  • Preview

  • 24 aug 19 om 13:00

  • Erik

  • 0

De Layton-serie maakt binnenkort zijn debuut op de Nintendo Switch! Het gaat hierbij niet om een volledig nieuw avontuur, maar om een opfrissing van Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot (een hele mond vol) voor de Nintendo 3DS. Hier speel je niet als de befaamde professor, maar als zijn dochter Katrielle. Wij mochten het geheel op de Gamescom alvast uitproberen!

Professor Layton gaat alweer een hele tijd mee. Het debuut, Professor Layton and the Curious Village, verscheen in 2007 voor de Nintendo DS. De titel was een puzzelgame in de puurste zin van het woord. Het was eens niet datgene wat we in videospelletjes altijd ‘puzzels’ noemen, zoals Tetromino’s draaien of blokjes verschuiven met Link. Nee, in The Curious Village loste je raadsels op, zocht je de kortste weg uit voor mensen en draaide je aan waterkranen om door elke pijp water te laten lopen. Een uiterst verslavend concept, dat naar aloude speltraditie twaalf jaar later natuurlijk geen fluit veranderd is.

Frisse HD-wind

Oké, stiekem is dat laatste statement een beetje onaardig voor Layton’s Mystery Journey. Dit was namelijk best wel een frisse wind voor de serie. Het titulaire hoofdpersonage uit de serie is verdwenen! Om erachter te komen waar die arme man nou uithangt, kruip je in de huid van zijn dochter Katrielle (Kat voor intimi). Waar onze professor een statige, wijze man is, is Kat een vrolijke, onbezorgde jongedame. Zij is er niet op uit om de wereld te redden van tijdsparadoxen en andere ongein: zij wil enkel de mensen (en katten) om haar heen helpen. Een nieuwe start, als het ware. Je kunt Mystery Journey gerust zien als de Apollo Justice van de Layton-franchise!

Wat deze ‘DX-versie’ op de Nintendo Switch toevoegt? Tja, op de DLC uit de Nintendo 3DS-versie na vrij weinig. Wel krijgt deze nieuwe versie een knoppenbesturing. Als groot fan van priegelen met aanraakschermen was dit voor mij wel even wennen – zeker omdat de gehele indeling van spel schreeuwt om tikjes en zwiepjes. Volgens de Nintendo-medewerker die naast mij stond, komt deze besturing helaas ook in handheldmodus niet terug. Zucht. Nouja, drukken op knoppen werkte ook best aardig.

Iets waar ik wel ontzettend in mijn nopjes mee ben, is het grafische jasje. De Professor Layton-titels hadden vanaf het eerste deel al zo’n heerlijke schilderachtige, prettige tekenstijl waarbij je zo in een oud boek waande. Op de Nintendo Switch komt dit prachtig in HD tot leven! De karakteristieke omgevingen en personages zijn een lust voor het oog (al kun je stiekem wel zien dat dit een port is) en kleine, priegelige objecten komen op een groot televisiescherm veel meer tot hun recht. Hopelijk zijn de tussenfilmpjes van eenzelfde kwaliteit!

Voorlopige conclusie

Het aandoenlijke Layton’s Mystery Journey was op de Nintendo 3DS al een uitstekend puzzelavontuur, en lijkt dit op de Nintendo Switch dunnetjes over te doen. Zeker het grafische jasje komt op de hybride console uitstekend tot zijn recht. Helaas is ie wel vooral voor nieuwe spelers: op de DLC uit de Nintendo 3DS versie na, is er qua content niets toegevoegd. Dan blijft de vraag: moet ik Layton’s Mystery Journey op de Nintendo Switch of Nintendo 3DS hebben? 8 november krijg je van ons het antwoord!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

0

Nieuws Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

21-07-2024

1

Rik

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

0

Preview Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

25-08-2019

0

Ness

N1ntendo.nl TV – Gamescom 2019 met talloze hands-ons

0

Special N1ntendo.nl TV - Gamescom 2019 met talloze hands-ons

22-08-2019

0

Dyon

Reageer als eerste!