Harry Potter and the Goblet of Fire

De Harry Potter gekte is weer in volle glorie losgebarsten. Harry Potter and the Halfblood Prince heeft met gemak Dan Brown’s ‘De da Vinci Code’ van de eerste plaats op de lijst van best verkopende boeken van afgelopen weken gestoten en kinderen, pubers en zelfs ouders zijn compleet in de ban van Harry’s nieuwste avonturen. Natuurlijk gaat de komst van dit nieuwe boek vergezeld met een nieuwe Harry game, er zouden toch maar eens een paar kostbare druppels melk verspild worden…

Populaire nerd

Hoewel die Harry natuurlijk een nerd eerste klasse is, met z’n uilenbrilletje, bleke gelaatskleur en een kapsel wat qua coolness nog zelfs wordt overtroffen door dat van Balkenende, is hij al jaren lang een fictief idool voor kinderen van alle soorten en maten. Zelfs volwassenen voelen zich aangetrokken tot dit fenomeen, sluiten zich aan bij HP fanclubs en verstenen 12 uur s’avonds in de kou omdat ze koste wat het kost zo snel mogelijk hun inspiratieloze levens aan de kant willen zetten en verslonden willen worden door Harry’s universum, waarin alles mogelijk is, de dagelijkse sleur wegdrukt voor zo lang de ogen op de bladzijdes zijn gericht. Maar fans die verder willen gaan dan passief een boek lezen of een film kijken, zélf willen deelnemen in die wondere wereld waarin je niet een heerlijk glas Krieg, maar een boterbiertje achteroverslaat, of waar je geen whinegums, maar smekkies in alle smaken oppeuzelt, moeten voor de meest actuele Harry shiznits zijn bij Harry Potter and the Goblet of Fire.

Duisterder

Mocht de game op kwalitatief vlak een beetje de moeite waard worden natuurlijk. Op vage shit licentie games zit namelijk niemand te wachten, zelfs niet de meest verstokte fan. Maar als we kijken naar de voorgangers van Harry Potter and the Goblet of Fire, dan zien we een trits aan spellen die niet bepaald tot de kersen op de taart kunnen worden gerekend, maar wél een leuke en onderhoudende speelervaring boden – vooral voor je kleine broertje of zusje. En daar is natuurlijk niets mis mee.

Harry Potter and the Goblet of Fire zal in meerdere opzichten een verandering ondergaan ten op zichten van de vorige games. De game ademt – net als het gelijknamige boek en de gelijknamige film – een ietwat duistere sfeer uit en dat zal zich gaan vertalen naar een meer op actie en vechten georiënteerd spel. Puzzels worden naar de achtergrond verdrongen en het Triwizard evenement zal uiteraard een rol gaan spelen, evenals het samenwerken met je twee trouwste maten: Ron en Hermelien. Samen met deze twee karakters – die overigens ook door twee tastbare vrienden in een co-op mode kunnen worden gespeeld – zul je o.a. voorwerpen moeten verplaatsen en gezamenlijk spreuken moeten uitvoeren. Verder zul je vrij zijn om bij de meeste gelegenheden te switchen van character, zodat je niet gedurende het volledige spel aan Harry vastgeplakt zit.

Avada Kadavra!

‘Avada Kadavra!’ snerpte een klasgenoot ooit in volle overtuiging toen hij voor de klas een stukje uit een Harry Potter boek voordroeg. De kerel kon rekenen op een onbedaarlijk lachsalvo van zo’n 25 pubers wat pas na een minuutje of wat begon af te zwakken. Gelukkig dat in de wereld van Harry Potter het schreeuwen van spreuken de normaalste zaak van de wereld is, en dus zit Harry Potter and the Goblet of Fire vol met allerlei magic spells, onderverdeeld in Jinx, Charm en Axia. Met Jinx spreuken val je je tegenstanders aan, met Charm spreuken manipuleer je de omgeving en met Axia roep je een ‘entiteit’ op. Wat deze laatste precies inhoudt, is nog niet bekend.

Wat we wel weten is hoe twee van de Triwizard uitdagingen eruit gaan zien. Zo vind je jezelf op een gegeven moment op je trouwe bezemsteel, achtervolgt door een gigantische draak. Net als bij de Xbox klassieker Panzer Dragoon Orta fladder je on-rails door het level, geen invloed hebbend op de richting, maar wel op de snelheid en hoogte. Zo kun je boosten en de controlstick omhoog of omlaag duwen om te dalen en stijgen (echt!). Het doel is natuurlijk om de draak voor te blijven, zo snel mogelijk het einde te bereiken en onderweg geen fatale botsingen te maken.

Bij het andere evenement is Harry gehuld in een sexy zwemoutfit, inclusief aërodynamische flippers. Net als bij het bezemsteel-onderdeel heb je wederom geen invloed op Harry’s richting. Je verplaatst je zelf volgens een vooraf vastgelegd pad door het water en ondertussen moet je hongerige zeewezens weren met een aanvallende spreuk. Ook voor het richten hoef je niet veel moeite te doen, richt min of meer in de richting van de monsters, druk op de vuurknop en de auto-aim takes care of the job.

Kassa

De Harry Potter and the Goblet of Fire die in deze preview besproken werd moet in november uit gaan komen voor de PSP, Gamecube, Xbox, PS2 en PC. Inderdaad ja, tegelijkertijd met de gelijknamige film. Dat het spel een kassucces gaat worden, is dus voor meer dan 100% zeker, en geeft EA wat speling op het gebied van kwaliteit. Maar het lijkt er absoluut niet op dat deze nieuwste HP game een afgeraffeld product gaat worden, of uitsluitend geschikt voor kinderen jonger dan 5/kinderen met een motorieke/geestelijke achterstand. Volgens hands-on verslagen is dit spel namelijk prima te pruimen, niet gelijk een 9-plus waard of wat, maar toch zeker een spel dat met kop en schouders uitsteekt boven de gemiddelde game.

Wat Harry Potter and the Goblet of Fir ons exact gaat brengen zullen we helaas pas weten in november, we beschikken immers niet over een glazen bol í la die van Albus Perkamentus.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

0

Nieuws Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

21-07-2024

1

Rik

Pokémon XD: Gale of Darkness

0

Preview Pokémon XD: Gale of Darkness

14-09-2005

0

Redactie

Een stap in de goede richting

0

Special Een stap in de goede richting

25-08-2005

0

Redactie

Reageer als eerste!