Happy Birthdays

Drie keer raden over welk spel ik het heb: het komt van de grootste JRPG-uitgever voor Nintendo Switch, de titel klinkt als die van een slechte partygame, en het ziet eruit als de zoveelste Minecraft-kloon. Happy Birthdays! Wie zich nog niet zo in deze titel heeft verdiept, krijgt al snel een verkeerd beeld van de simulatiegame. Toegegeven, ook mij heeft de game weten te misleiden. Totdat ik de demoversie van het spelletje eens opstartte en ontdekte hoeveel tactische lagen deze verrassende simulator eigenlijk bevat!

 

Om verwarring in deze preview in elk geval te voorkomen, zal ik allereerst proberen uit te leggen wat Happy Birthdays precies is. Nee, geen slechte partygame in elk geval. De titel slaat op al het leven dat je verwelkomt in je eigen wereldje. Als een godheid vlieg je door je eigen kubusvormige ecosysteem heen. Zaken zoals temperatuur, neerslag, voedselketen en geografisch ontwerp beïnvloeden de geboorte van nieuwe dier- en plantsoorten.

Van al deze aspecten moet je aanvankelijk vooral op temperatuur letten. Door meer zee te creëren stijgt de temperatuur, terwijl die daalt wanneer je het terrein bergachtiger maakt. Uiteindelijk heb je als doel om de mens voet te laten zetten op je land. Je kunt echter niet meteen de ideale levenscondities voor de mens ontwikkelen: evolutie speelt ook een rol, wat betekent dat de ene diersoort voortkomt uit de andere. En natuurlijk speelt ook het gebrek aan natuurlijke vijanden een rol, dus misschien moet je een andere diersoort juist eerst wel laten uitsterven. Alle aanpassingen die je doet hebben wat tijd nodig om in werking te treden, waardoor je soms toch weer terug moet naar de tekentafel.

Een vriendelijk hulpje vertelt je welke stappen je moet nemen om bij de mensheid uit te komen, maar dit kun je ook zelf bekijken op de evolutionaire tijdlijn. Misschien moet je eerst wel een tropisch klimaat van 50 graden Celsius creëren, alvorens de eerste IJstijd te beginnen. Ik vind het erg jammer dat het spel na een uur spelen (waarvan in het begin veel tijd op ging aan de uitgebreide instructies) meldde dat de demo voorbij was. De kinderlijk ogende game bevat meer diepte en biedt meer plezier dan ik vooraf had durven hopen.

Voorlopige conclusie

Met Happy Birthdays heb je zelf de evolutie van het leven in handen! Naar eigen wens pas je het klimaat en de omgeving in je kubusvormige wereldje aan om het lokale ecosysteem te vormen. De demoversie stopt na een uurtje, toen de game net lekker op gang kwam – waarvoor kudos. Over twee weken kunnen we aan de slag met de Nintendo Switch-versie van de evolutionaire simulatiegame. Ik kan niet wachten om dan uitgebreid aan de slag te gaan met mijn eigen flora en fauna!

Download zelf ook de demo van Happy Birthdays in de Nintendo Switch eShop.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

Runner3

0

Review Runner3

25-05-2018

0

Redactie

Framed Collection

0

Review Framed Collection

24-05-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!