Nintendo Labo

Januari, 2018. Na een succesvol eerste jaar van de Nintendo Switch weten we eigenlijk niet wat we in 2018 van het apparaatje moeten verwachten. Dan brengt Nintendo op 17 januari het verlossende woord: we gaan eind april met Nintendo Labo aan de slag! De op een jonger publiek gerichte kartonnen uitbreidingspakketten voor je console stelde Nintendo afgelopen weekend tentoon op een mooie locatie, namelijk NEMO Science Museum in Amsterdam. Omringd door zowel journalisten als kinderen, gingen we zelf bouwen, spelen en ontdekken in de wereld van Nintendo Labo! We bespreken vandaag het mixpakket.

Modelauto bouwen

Neslihan: We begonnen de dag met het in elkaar zetten van onze allereerste Toy-Con: de modelauto. Dit is de makkelijkste Toy-Con om te construeren, en samen met de heldere instructies op de Nintendo Switch, was het bouwen letterlijk kinderspel. Binnen de kortste keren waren klaar met onze kartonnen creatie en konden we aan de slag met het decoreren van dit autootje. Onze tafel transformeerde in een werkplaats gevuld met knutselspullen in alle vormen en maten: glittertape, wollen bolletjes, googly eyes, kleurrijke stiften en nog veel meer. Dit bouwen en vervolgens decoreren van de Toy-Con was erg leuk, misschien wel leuker dan het daadwerkelijke spelen met de creatie.

Spelen met de modelauto

Neslihan: Later konden we de modelauto ook uittesten, al was dat niet onze zelf versierde: die werden allemaal op een plank tentoongesteld. Deze modelauto beweegt door een of beide Joy-Con, die aan het kartonnen voertuig bevestigd zitten, te laten trillen. We hebben twee spelletjes gespeeld met behulp van deze bewegende autootjes. Als eerste kon je de modelauto’s laten scheuren over een kleine racebaan voor de eerste plek. Daarnaast kon je boksen met de kartonnen voertuigen: welke hierbij het eerst omvalt, heeft verloren. De modelauto is misschien nog de meest interessante Toy-Con: hier kun je makkelijk een spelletje opnieuw inrichten door bijvoorbeeld een parcours wat te veranderen.

Piano

Neslihan: Wie had ooit gedacht dat een papieren piano perfect kan klinken? Bij elke noot die je bespeelt, komen op het scherm van de Nintendo Switch poppetjes tevoorschijn, die vervolgens die noot voor je zingen. Verschillende plug-ins zorgen voor andere poppetjes en zo ook andere geluiden. Zo kun je de piano bespelen met kattenkreten, een koor van spoken en oude mannen-geluiden. Om de wat minder muzikale mensen ook wat liedjes te laten leren, kunnen de poppetjes op je scherm nog eens wat voordoen. Dit kan echter erg verwarrend klinken als je mee probeert te spelen en helpt daarom niet heel veel. Toch is het ook voor de niet-muzikanten onder ons een magisch moment muziek te maken met karton.

Motor

Jeroen: Ready, set, go! Minigame Racebaan uit Nintendo Labo geeft je bijna het gevoel dat je zelf meedoet aan een motorrace. Met een in karton gehulde Joy-Con in je linkerhand, en eentje in je rechterhand, vlieg je over het parcours. Met je linker Joy-Con doe je niet zoveel: deze geeft je vooral de illusie dat je daadwerkelijk een stuur in handen hebt. Met je rechter Joy-Con daarentegen geef je gas, zoals je dat ook op een echte motor zou doen. Sturen gaat via bewegingsbesturing. Het geheel werkt goed, maar helaas stelt de minigame zelf niet zo veel voor. Het ziet er niet erg geïnspireerd uit en ik bedacht me voornamelijk hoe goed deze besturing zou werken met een echt racespel als Mario Kart. De kartonnen constructie voelt namelijk een stuk beter aan dan menig plastic racestuur.

Hengel

Jeroen: Op het eerste gezicht ziet de Nintendo Labo-vishengel er wat knullig uit. De hengel zit met een elastisch touwtje vast aan een kartonnen Nintendo Switch-dock, het geheel tot een bijzondere verschijning makend. Het vissen zelf gaat zoals je zou verwachten. Je laat je hengel in de zee afdalen door te draaien aan een hendeltje en geeft er een ruk aan om de vis binnen te hengelen. Na een paar keer heb je het dan ook wel gezien. Ook hier geldt dus dat het plezier vooral komt met het bouwen van de kartonnen vishengel zelf, dan om deze vervolgens werkende te zien.

Huis

Jeroen: Het Nintendo Labo-huis heeft een (huis)muis in de hoofdrol! Door wat te spelen met de drie kartonnen plug-ins kun je je huiskamer verlaten voor een minigame, waar je dan eten verdient. Die verschillende minigames brengen hier meteen wat meer variatie dan bijvoorbeeld Motor of Hengel. Toch blijven het kleine minigames, zoals touwtje springen of bowlen, waar je niet ├ęcht uren in gaat steken. Nintendo Labo-huis toonde mij voor het eerst het falen van het karton. De drie plug-ins bleven niet altijd even goed zitten en de draaihendel raakte enigszins los. Dat doet mij benieuwen naar de daadwerkelijke duurzaamheid van het Nintendo Labo-karton.

Voorlopige conclusie

Jeroen: Voor mij heeft Nintendo Labo eigenlijk twee gezichten. Ondanks mijn twijfels over de duurzaamheid van de kartonnen creaties, ziet en werkt het karton zelf heel fijn. Kinderen kunnen hier ongetwijfeld fijn mee spelen en vinden het geweldig om te zien hoe hun speeltjes digitaal tot leven komen. Anderzijds bieden de minigames nul diepgang en staat echt het karton hier centraal.

Neslihan: Mij beviel Nintendo Labo erg goed. De kartonnen Toy-Con zitten vaak slim in elkaar en zijn erg leuk om te bouwen. Helaas houden de minigames die bij de Toy-Con horen niet echt de aandacht vast en zijn vaak, ironisch genoeg, nogal eendimensionaal. Toch vind ik Nintendo Labo een bijzondere combinatie van technologie en knutselen en ben ik erg benieuwd naar de nieuwe Toy-Con en hoe die in hun werk zullen gaan.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

1

Dennis

GDC 2018: Wat je moet weten

0

Special GDC 2018: Wat je moet weten

21-03-2018

0

Dyon

Slayaway Camp: Butcher’s Cut

0

Review Slayaway Camp: Butcher's Cut

20-03-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!