Born of Bread header Nintendo Switch

Born of Bread - Paper Mario-fans opgelet

  • Preview

  • 18 okt 23 om 14:00

  • Mitch

  • 1

Born of Bread is een aankomende retro-RPG voor de Nintendo Switch in de stijl van de klassieke Paper Mario-spellen. Een smakelijk idee voor iedereen die teleurgesteld is in Mario’s recente papieren avonturen, zoals ondergetekende. Uitgever Dear Villagers gaf mij de kans om alvast uitgebreid voor te proeven.

Het verhaal van Born of Bread valt het best te omschrijven als een heerlijke hoop charmante onzin. Jij bent Loaf, een mannetje gemaakt van meel. Loaf rolt op een dag uit de oven van Papa Baker, die in dienst is van de koningin van Royal Town. Kort daarna wordt het paleis aangevallen door duistere wezens en tot overmaat van ramp krijgt Papa Baker hier de schuld van. Hij heeft immers enkele minuten geleden een levend stuk brood gemaakt. Hekserij!

Born of Bread Loaf en Papa Baker Nintendo Switch screenshot

Klap van de pollepel

Net als in Paper Mario zijn de personages plat en zitten de teksten vol humor. Maar de camera beweegt wat dynamischer en de 2.5D graphics zien er misschien wel nog mooier uit dan in The Origami King. Met name de belichting is verrassend sfeervol. Ik heb de game op zowel STEAM als de Nintendo Switch gespeeld en hoewel die laatste versie wat inlevert, blijft de kern van de presentatie goed intact.

De besturing in de overworld is lekker simpel: Loaf kan rennen, springen en een klap uitdelen met een pollepel. Handig om schakelaars mee te activeren of kistjes mee kapot te slaan. Tijdens je tocht om Papa Baker te bevrijden, kom je ook partners met unieke vaardigheden tegen. Zo ontmoet je al snel een eekhoorn genaamd Lint die zich door blokkades heen kan graven. Het is allemaal vrij basic, maar wel effectief.

Born of Bread Nintendo Switch screenshot Loaf en Lint

Papieren kopiëren

De partnerfunctie komt ook terug in het vechtsysteem, wat wederom erg lijkt op de oude Paper Mario-spellen. Extra schade doen met de juiste timing, speciale aanvallen die ‘MP’ kosten, het zit er allemaal in. Zelfs de level-up bolletjes die je verzamelt, lijken rechtstreeks uit The Thousand Year Door te komen. Wel origineel: Loaf heeft een speciale aanval die hem extra krokant maakt om zijn verdediging te verhogen.

Toch blijft voor mij de twijfel hangen. Born of Bread houdt heel erg van Paper Mario, maar weet tot nu toe weinig nieuws aan de formule toe te voegen. Sterker nog: het lijkt qua gameplay in alles een mindere uitvoering. De omgevingen voelen soms leeg en verwarrend aan. De aanvallen missen impact en de geluidseffecten zijn mager. Het voelt allemaal nog wat ‘early access’, voor een game die al een tijdje in de oven ligt.

Born of Bread Nintendo Switch screenshot exploration forest

Voorlopige conclusie

Ik wil nog niet te kritisch zijn op Born of Bread, want wie weet moet de game nog even zijn draai vinden in de eerste uren. Op het gebied van visuals, character design en schrijfwerk lijken Loaf zijn capriolen in ieder geval een voltreffer te worden. En waren dat nou net niet juist de elementen die Nintendo-fans zo missen in Paper Mario? Laat dit deeg nog maar even rijzen.

Like dit bericht:

Over Mitch

Mitch houdt van Nintendo, maar schuwt kritiek op het bedrijf niet. Als Community Manager houdt hij de sfeer op N1 graag relaxed en gezellig. Je mag hem altijd uitdagen voor een potje Smash of Mario Party in de N1-Discord!

Lees meer over Mitch

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

0

Media Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

18-04-2024

1

Erik

Hoofdafbeelding bij Nieuwe stemacteur Super Mario mogelijk gelekt

9

Review Super Mario Bros. Wonder - Wonderbaarlijk goed

18-10-2023

12

Dre

Hogwarts Legacy ScreenShot Nintendo Switch

5

Nieuws Nintendo deelt eerste blik op Hogwarts Legacy via website

18-10-2023

3

Evelyne

Discussieer met ons mee! 1

Robin

18 okt 23 om 16:10

#11843‍

3175 XP | 469 comments

Het ziet er erg charmant uit. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!