Wii-emulator komt definitief niet naar Steam

  • Nieuws

  • 20 jul 23 om 16:23

  • Rik

  • 4

Het team achter de ‘Dolphin’ emulator heeft laten weten dat hun geplande release op Steam definitief niet meer doorgaat.

Eerder dit jaar konden we al berichten over een tijdelijke blokkade van de Steam-release. De Dolphin Emulator maakt het mogelijk om Wii- en GameCube-games af te spelen op pc’s. Gezien Nintendo’s reputatie wat betreft het beschermen van hun intellectuele eigendommen vertrouwde Valve (het moederbedrijf van Steam) het niet om de emulator zomaar beschikbaar te maken op hun platform. Het Dolphin-team bevestigt nu dat Valve op eigen houtje contact zocht met Nintendo over deze kwestie. Eerder ging nog het bericht rond dat Nintendo zelf een DMCA (copyright)-verzoek had ingediend. Omdat Nintendo vond dat de Dolphin Emulator een inbreuk maakt op hun rechten, besloot Valve geen groen licht te geven voor de Steam-release. Het Dolphin-team is van mening dat zij geen illegale inbreuk maken op Nintendo’s rechten, maar zien af van een Steam-release zolang Valve Nintendo’s toestemming hiervoor verplicht stelt.

Gezien Nintendo’s langdurig ingenomen standpunt over emulatie, achten we de eis van Valve dat we goedkeuring van Nintendo moeten krijgen voor een Steam-release onmogelijk.
-Dolphin team (vertaald)

Dolphins volledige statement kun je (in het Engels) lezen op hun eigen website. Dolphin is overigens nog altijd beschikbaar op PC. Het zijn alleen de plannen voor het aanbieden van de emulatie-software via het populaire Steam-platform die nu in duigen vallen.

De Nintendo GameCube kwam uit in 2001 (EU: 2002) en werd in 2006 opgevolgd door de Nintendo Wii. De Wii werd op zijn beurt in 2012 opgevolgd door de Wii U.

Vind jij het terecht dat Nintendo nog zo beschermend is, ook al zijn de Wii & Gamecube al ruim 10 jaar verouderde hardware? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Meer profieliconen van Super Mario Party Jamboree beschikbaar

0

Nieuws Meer profieliconen van Super Mario Party Jamboree beschikbaar

25-10-2024

1

Karina

Fan Friday: schattige gehaakte Pikmin-figuurtjes

1

Special Fan Friday: schattige gehaakte Pikmin-figuurtjes

21-07-2023

6

Rik

Lakeside Park lijkt volgende Mario Kart Tour baan

1

Nieuws Lakeside Park lijkt volgende Mario Kart Tour baan

20-07-2023

2

Dennis

Discussieer met ons mee! 4

Paul

20 jul 23 om 16:50

#10847‍

4032 XP | 704 comments

Verouderde hardware moet weinig uitmaken. Anders zijn de grenzen wel erg vaag

jorden1506

20 jul 23 om 18:06

#10848‍

5 XP | 1 comments

De grenzen zijn juist erg duidelijk. Gebruik maken van copyrighted content is niet toegestaan.

Dolphin gebruikt encryptie sleutels van Nintendo om software te decrypten. Dus ze gebruiken data wat beschermd is. Dus de grens over gegaan.

Paul

21 jul 23 om 14:58

#10855‍

4032 XP | 704 comments

Ja, dat zeg ik. Als de leeftijd van hardware moet gaan bepalen of het toegestaan moet worden om te emuleren, dan gaat dat veel te vaag worden. 

Overigens zijn ze van mening dat die sleutels niet over de grens zijn, nadat ze met een advocaat hebben gesproken. Ik ben benieuwd wat het legal team van Nintendo daarop te zeggen heeft

Lucas

21 jul 23 om 08:26

#10849‍

750 XP | 143 comments

Heel goed van Valve en Nintendo. Als wij ons vermaken met een game, dan moet de ontwikkelaar er aan verdienen.