Switch Emulator Yuzu betaalt $2,4 miljoen boete aan Nintendo

Tropic Haze, de ontwikkelaars achter de Switch-emulator Yuzu, hebben overeenstemming bereikt met Nintendo om een schadevergoeding van USD $2,4 miljoen te betalen.

Zowel de emulator voor de Switch als de 3DS-emulator Citra worden stopgezet. Dit nieuws komt kort na het indienen van een rechtszaak door Nintendo tegen de ontwikkelaars, en slechts een dag nadat Tropic Haze een eigen advocaat in dienst heeft genomen.

In deze onverwachte wending hebben Nintendo en Tropic Haze vandaag een gezamenlijk verzoek ingediend (ontdekt via Ryan Brown op Bluesky). De makers van Yuzu en Citra lijken zonder weerstand aan de eisen van Nintendo te hebben toegegeven en hebben ingestemd met een verbod op het werken aan Yuzu, het hosten van Yuzu, het verspreiden van de code en zelfs het overdragen van de rechten op yuzu-emu.org aan Nintendo. Dit laten ze weten via een statement op X:

 

Volgens het voorgestelde definitieve oordeel verklaart Nintendo dat de emulator primair is ontworpen om Nintendo Switch-games te omzeilen en af te spelen, waarbij wordt beweerd dat Yuzu de DMCA schendt door het verbod op de handel in apparaten die effectieve technologische maatregelen omzeilen, omdat de software primair is ontworpen om technologische maatregelen te omzeilen.

Vind jij dit een redelijke afhandeling? En wat is jouw mening over emulators? Discussieer met ons mee in de comments!

Bron: Ryan Brown via bsky

Like dit bericht:

Over Karlijn

Karlijn, afkomstig uit het zonnige zuiden van Nederland, is helemaal in haar element als het gaat om mystery adventures, verhaalgedreven titels en detective spellen. Backseat-gamen bij Tomb Raider op (iets te) jonge leeftijd en op de achterbank van de auto Pokémon Crystal op de GameBoy Color spelen hebben het fundament voor haar gameliefde gelegd, die alleen maar groter is geworden met de jaren.

Lees meer over Karlijn

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Twee F-Zero-games komen naar Nintendo Switch Online

0

Nieuws Twee F-Zero-games komen naar Nintendo Switch Online

02-10-2024

1

Erik

N1-UP neemt een kijkje bij Heroes Made in Asia

2

Special N1-UP neemt een kijkje bij Heroes Made in Asia

05-03-2024

2

Evelyne

Hoofdafbeelding bij Capcom kondigt showcase aan met Monster Hunter-nieuws en meer

0

Nieuws Capcom kondigt showcase aan met Monster Hunter-nieuws en meer

05-03-2024

4

Erik

Discussieer met ons mee! 6

Rogeroz

5 mrt 24 om 10:50

#13253‍

501 XP | 99 comments

Als tiener vond ik emulators natuurlijk top, omdat je er niet voor hoefde te betalen. Mijn Xbox360 was omgebouwd, mijn 3DS was omgebouwd en op mijn Windows Mobile telefoon installeerde ik Android. Echter, wat ik merkte toen ik ouder werd, is dat die behoefte verdwijnt en dat je toch respect begint te krijgen voor de ontwikkelaars en uitgevers. En het feit dat je met een vaste baan gewoon je games kan betalen scheelt natuurlijk ook. Ik vind het dus goed dat Nintendo haar IP's beschermd en deze groepen aanpakt. 

N2up

5 mrt 24 om 11:22

#13254‍

1689 XP | 331 comments

Snel afgehandeld, hopelijk zal Nintendo voor de komende tijd niet te veel inkomsten mislopen door emulators. Meer geld voor Nintendo = meer geld om in goede games te steken

rob1N

5 mrt 24 om 23:33

#13264‍

5942 XP | 1147 comments

haha, yeah right...

Waliwal

6 mrt 24 om 08:21

#13266‍

370 XP | 69 comments

Ze lopen nog geen procent mis door emulatoren. En dit geld eindigt bij de shareholders. Het is de remakes echt niet waard.

N2up

7 mrt 24 om 11:30

#13274‍

1689 XP | 331 comments

Het is maar goed dat ik aandelen in Nintendo heb dan. En denk je dat developers spellen als Botw en Totk gratis maken? Die moeten ergens van betaald worden. Ook remake developers. En dat jij de remakes t niet waard vindt betekent niet dat dat voor iedereen zo is. Heb me goed vermaakt met de Metroid Prime remake en wacht op de de MP 2 en 3 Remakes voor MP 4 uitkomt

Yosher

5 mrt 24 om 21:08

#13262‍

6174 XP | 1145 comments

Goede zaak voor Nintendo, maar ik vraag me wel af hoe dit in loop van tijd invloed gaat hebben op het preserveren van games op systemen die niet meer worden ondersteund. De Switch wordt uiteraard nog ondersteund momenteel dus daar willen ze zeker geen emulators van hebben rond zweven, maar alles daarvoor is oude koek en veel games van die vervlogen jaren betaal je 2e hands helaas gewoon de hoofdprijs voor. Dat moet je toch ook niet willen, als fan niet, en ook als Nintendo niet.

Feit is gewoon dat Nintendo een hoop games op hun oude systemen gewoon niet op fatsoenlijke wijze aanbiedt (begrijpelijk gezien het gros 3rd party games zijn), willen ze daar bij Nintendo dan echt dat al die games verloren gaan in de tijd?

Weet overigens niet hoe groot Tropic Haze is, maar als het maar een studio is van een paar man slaat die 2,4 miljoen dollar natuurlijk wel weer keihard toe. De mensen die hiervoor op moeten draaien zullen echt een lange tijd moeten dokken. Wel een typisch gevalletje 'don't do the crime if you can't do the time' weer, en Nintendo wil natuurlijk weer een voorbeeld scheppen hier, maar dan nog.