Stemactrice Ash Ketchum neemt afscheid van haar rol

  • Nieuws

  • 27 jun 23 om 16:33

  • Dennis

  • 4

De Nederlandse stemactrice van Ash Ketchum in de Pokémon animatieserie neemt afscheid van haar rol. Na vijfentwintig seizoenen gaat Ash uit de serie, en daarmee stopt het werk van Christa Lips als stem van het personage. 

Dit jaar kwam er na vijfentwintig seizoenen een einde aan de reis van Ash Ketchum in de Pokémon animatieserie. Al vanaf het begin van de serie is er ook een Nederlandse vertaling, en daarin geeft Christa Lips stem aan Ash. Haar werk zit er nu ook op.

In 1999 startte de Pokémon animatieserie hier in Nederland, en nam Christa Lips Ash zijn stem voor haar rekening. Er werd voor een vrouwenstem gekozen omdat er nog geen kinderen in de studio werkten, en vrouwen ook geen baard in de keel krijgen. Op 12 juni nam Christa haar laatste zinnen op als Ash.

In een bericht op LinkedIn blikt de stemactrice terug op haar vijfentwintig seizoenen als Ash Ketchum. Naast de stem hielp ze ook mee als vertaler aan de serie:

Vijfentwintig seizoenen lang mocht ik de rol van Ash Ketchum in Pokémon doen. Deze rol werd een deel van mijn leven, zowel als stemacteur, als door mijn werk als één van de vertalers van deze serie. Afgelopen maandag, 12 juni, was de laatste opnamedag, want Ash en Pikachu verdwijnen uit de serie. Toen we in 1999 aan de serie begonnen, werden jongensrollen altijd door vrouwen ingesproken, omdat er nog geen kinderen in de studio’s werkten. Daarnaast krijgt een vrouw geen baard in de keel. De rol van Ash, de jongen die al die seizoenen lang tien jaar bleef, die voor Pokémon door het vuur gaat, een oneindig doorzettingsvermogen heeft en erg dol is op eten, zal niet langer behoren tot mijn werkzaamheden. Het was een mooie reis.

Het YouTube-kanaal Stemmen van Toen interviewt geregeld nostalgische TV-stemmen. Een aantal jaren geleden hadden ze Christa Lips te gast.

De Pokémon animatieserie gaat verder met een nieuwe set aan hoofdrolspelers onder de naam Pokémon Horizons. Of Christa daar ook een rol in krijgt is nog niet duidelijk.

Heb jij ook goede herinneringen aan de Pokémon serie in het Nederlands? Deel ze met ons in de comments!

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

ghost trick switch

0

Review Ghost Trick: Phantom Detective - De geest is uit de fles

27-06-2023

8

Mitch

Pikmin 4 kent functie om tijd terug te spoelen

7

Nieuws Pikmin 4 kent functie om tijd terug te spoelen

27-06-2023

2

Thijmen

Discussieer met ons mee! 4

Paul

27 jun 23 om 16:59

#10508‍

3814 XP | 661 comments

Wat een ontzettend lange periode. 25 seizoenen! Wow, respect hoor. 

Garrus

27 jun 23 om 18:19

#10514‍

1576 XP | 287 comments

Respect voor haar.. Ik ga haar zeker missen als Ash.

Weet iemand trouwens wanneer Pokémon Ultieme Reizen naar Netflix Nederland komt? Ik heb de originele serie en Meester Reizen afgekeken en wil de derde serie zien, maar die schijnt er nog niet op te staan..

Rogeroz

27 jun 23 om 23:09

#10521‍

486 XP | 96 comments

Ben geboren in 1992 en dus opgegroeid met Pokemon en dus Christa Lips. Pas op latere leeftijd kwam ik erachter dat het een vrouw was die Ash insprak. Dat vond ik altijd een gek idee, maar haar stem was altijd uniek en direct herkenbaar als de stem van Ash. Knap dat ze het zoveel jaren heeft volgehouden. Ik heb vorig jaar nog eens een Pokemon serie opgezet op Netflix, maar het is voor mij echt te kiddy nu… ik hou het bij de games, maar de unieke stem van Ash en dus Christa Lips zal me altijd bij blijven!

rob1N

27 jun 23 om 23:53

#10522‍

5529 XP | 1065 comments

oh huh, nooit geweten dat het een vrouw was die hem insprak. Grappig...