New Super Mario Bros. U Deluxe

  • Nieuws

  • 21 dec 18 om 15:00

  • Erik

  • 0

Wie had dat nog gedacht? Iets meer dan zes jaar na dato komt New Super Mario Bros. U terug voor een tweede ronde. Dit markeert tegelijkertijd de eerste 2D-platformer met Super Mario in de hoofdrol voor de Nintendo Switch. Maar of het een goed idee is om hiervoor een vervlogen Wii U-titel te gebruiken? Ik heb alvast een aantal uur met New Super Mario Bros. U Deluxe voor je kunnen spelen!

New Super Mario Bros. U is een Mario-platformer in de puurste zin van het woord. Net als in het prille begin in 1983, loop je met de besnorde loodgieter (voornamelijk) van links naar rechts met als doel om in de vlaggenstok aan het einde te springen. En om de lieftallige Princess Peach uit de klauwen van Bowser te redden, natuurlijk. Op de weg hiernaartoe wordt je verblijd met tal van gekke power-ups én maken loslopende Goomba’s, lastig te bereiken platformen en ander gespuis het je flink moeilijk. New Super Mario Bros. U Deluxe voegt naast het originele Wii U-deel, het bikkelharde New Super Luigi U toe én de mogelijkheid om met Toadette te spelen.

Peachette

Laten we beginnen met het liefje van onze Toad. Het unieke aspect aan New Super Mario Bros. U is de mogelijkheid om in een vliegende eekhoorn te veranderen. Nadat je een speciale eikel-paddenstoel naar binnen werkte, kon je zweven én vloog je met een druk op de schouderknop de lucht in. Onze Toadette heeft dit tot een kunst verheven! Bij haar verschijnt er namelijk geen eikeltje, maar een heuse kroon waarmee ze in Princess Peach, ehm.. Peachette verandert (ja, wij weten ook hoe die vork in de steel zit). Als haar kun je nóg nauwkeuriger door de lucht manoeuvreren, wat het pakken van blinkende muntjes en listige sterrenmunten – waarvan er drie in elk level verstopt zitten – een stuk gemakkelijker maakt.

Dit maakt Toadette vooralsnog een ideaal instappersonage: als haar heb je de wonderlijke wereld van New Super Mario Bros. U snel onder de knie. Ik vloog (bijna letterlijk) door de eerste paar levels heen, ten dele omdat listige platformen voor Peachette kinderspel zijn. Daarnaast veranderen die smakelijke 1-up paddenstoelen in sommige gevallen ook pardoes in een gouden maan – wat zelfs drie levens oplevert. Na vijf gebieden stond de teller bij mij al op 25. Geen wonder dat er bij het selecteren van een personage ‘gemakkelijk’ bij haar staat!

Super Luigi

New Super Mario Bros. U kon zich in 2012 wat mij betreft meten met de allerbeste platformers, en bij de eerste paar sprongen viel direct weer op waarom. Enerzijds komt het door die heerlijk directe besturing, waarin je je na een tijdje haast één met het personage waant. Anderzijds komt dit door de slim ingerichte levels, waar speurwerk altijd beloond wordt én uitdagingen oh zo verfijnd worden neergezet.

Dit blijkt ook in New Super Luigi U (waarin je speelt als die beweeglijke Luigi), die zichzelf meteen manifesteert als een bikkelharde uitbreiding van het origineel. Hoewel bikkelhard? Naast de haast onkwetsbare Nabbit, is het nu ook mogelijk om direct in de huid van Toadette te kruipen. Maar dat zouden wij niet doen hoor: dit haalt stiekem toch wat van de charme weg. Mogelijk pijnpuntje: het grafische jasje oogt ontzettend steriel en vind ik niet meer bij de tijdsgeest van nu passen. Nintendo lijkt ook geen moeite te hebben gedaan om dit wat op te vijzelen sinds 2012. Toch een overduidelijke stap terug na het grafisch meesterwerk wat Super Mario Odyssey heet.

Voorlopige conclusie

New Super Mario Bros. U was naar mijn mening een waar meesterwerk voor de Wii U. Dit meesterwerk krijgt op de Nintendo Switch een ietwat veelzijdiger en toegankelijker jasje door de toevoeging van New Super Luigi U en Toadette. En gelukkig speelt het ook anno nu speelt het weer heerlijk weg. Wel een beetje jammer dat Nintendo geen aandacht heeft besteed aan de visuele zijde van het geheel: het oogt allemaal heel steriel en kaal. Of dit een voorbode is voor die welbekende tand des tijds, moet een uitgebreide speelsessie uitwijzen!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

N1ntendo.nl Stream: N1 Smash Championship 2018 (Opname)

0

Livestream N1ntendo.nl Stream: N1 Smash Championship 2018 (Opname)

23-12-2018

0

Redactie

Nidhogg 2

0

Review Nidhogg 2

19-12-2018

0

Paul

Reageer als eerste!