Masayuki Uemura, de maker van de NES en SNES, is overleden

  • Nieuws

  • 9 dec 21 om 17:21

  • Erik

  • 1

Masayuki Uemura, de hoofdontwerper van zowel de NES en de SNES bij Nintendo, is op 6 december overleden. Hij is 78 jaar geworden.

Uemura werkte sinds 1972 bij Nintendo. Hij begon zijn tijd als de designer van verscheidene light gun-spelletjes, die uiteindelijk aan de basis stonden voor de NES Zapper. Al snel werd hij directeur van de hardwareontwikkelingsdivisie van Nintendo, R&D2, en werd hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eerste consoles van Nintendo.

In 1981 begon zijn werk voor de Famicom, de Japanse versie van de NES, na een verzoek van toenmalige president Hiroshi Yamauchi of Uemura om een apparaat kon ontwikkelen die arcadespellen op een TV kon afspelen, maar dan met verwisselbare cartridges. De NES werd met 61.91 miljoen uiteindelijk een van Nintendo’s best verkopende systemen.

In 2020 zei hij hier het volgende over in een interview met Nintendo Life (vertaald):

“De mooiste tijd die ik me kan herinneren, was toen we klaar waren met de ontwikkeling van de Famicom. Destijds wisten we niet of het een hit zou worden of niet, maar het feit dat we ‘m af wisten te maken gaf ongelofelijk veel voldoening. Dit was de eerste missie: ervoor zorgen dat het apparaat af was, en dit was me gelukt, dus ik was blij.”

Masayuki Uemura zou later ook de leidende hand hebben in de ontwikkeling van de Super Nintendo. Hij werkte tot 2004 bij Nintendo, en spendeerde zijn laatste jaren als professor van de Ritsumeikan Universiteit in Kyoto.

Bron: Nintendo Life

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Little Kitty, Big City – Een avontuur van pluizig tot fier

0

Review Little Kitty, Big City - Een avontuur van pluizig tot fier

16-05-2024

2

Karina

Bevestigd: Nieuwe Sonic game en film-trailer tijdens The Game Awards

1

Nieuws Bevestigd: Nieuwe Sonic game en film-trailer tijdens The Game Awards

09-12-2021

0

Rik

‘Switch OLED dock’ met LAN-poort nu los te koop

0

Nieuws 'Switch OLED dock' met LAN-poort nu los te koop

09-12-2021

1

Rik

Discussieer met ons mee! 1

Fl@ppy

9 dec 21 om 20:59

#2780‍

2831 XP | 548 comments

Thanks, je hebt mij een hobby voor het leven gegeven. RIP