Kamiya: Nintendo vroeg nooit om censuur in Bayonetta

  • Nieuws

  • 24 jul 22 om 16:22

  • Rik

  • 6

Via Twitter heeft Bayonetta-bedenker Hideki Kamiya nogmaals aangegeven dat Nintendo niet achter de creatieve keuzes zit van de Bayonetta-serie. PlatinumGames heeft, ook wat betreft de seksueel getinte elementen van de serie, volledige vrijheid.

Onder de fans van de Bayonetta-serie laaide de discussie over censuur weer op nadat PlatinumGames de Naive Angel Mode bekend maakte. Wie speelt met deze modus geactiveerd, zal een stuk minder huid en decolleté zien tijdens Bayonetta 3. Volgens Kamiya, die deze keer de rol van Excutive Director op zich neemt, had Nintendo hier niks mee te maken. Op Twitter liet hij het volgende weten (vertaald):

Ik zie dat veel mensen het over Nintendo hebben als ze het over de naaktheid in Bayonetta hebben, maar tijdens onze tijd met de Bayonetta 1-port, Bayonetta 2 en Bayonetta 3, was de enige suggestie die we kregen over het Link-kostuum in Bayonetta 1 en 2, en hoe het iets meer onthullend had mogen zijn. Geen enkele vooroordeel beïnvloedde dat aspect van het spel, en ik denk dat spelers van het spel kunnen genieten zonder zich zorgen te maken dat dat misschien wel zo was. Zoals Iwacchi [bijnaam van wijlen Satoru Iwata] al zei, is Nintendo niet zomaar een gigantisch bedrijf met bureaucratische rompslomp achter de schermen, en na zo’n lange tijd met ze te hebben samengewerkt, krijg ik de indruk dat ze, hoewel we soms met elkaar van mening verschillen, verrassend ontvankelijk zijn voor directe discussies over ontwikkeling en verkoop.

Er zit flink verschil tussen de ‘au naturel’ modus en de Naive Angel Mode…

De keuze tot ‘censuur’

Het was dus de keuze van PlatinumGames zelf om de ‘censuur’ toe te passen op hun game. Het ligt voor de hand dat zij deze keuze hebben gemaakt om een groter publiek aan te spreken. Over de jaren heen hebben verschillende potentiële spelers aangegeven dat ze de games niet in huis halen vanwege de expliciete beelden. Ofwel omdat ze er zelf aanstoot aan nemen, ofwel omdat ze niet willen dat partners en/of kinderen dit te zien krijgen. PlatinumGames noemde de Naive Angel Mode zelf de oplossing om Bayonetta 3 ’toch in de woonkamer te kunnen spelen’. Ook bij de release van Bayonetta 2 liet PlatinumGames al weten dat ze niet werden beperkt door Nintendo.

Bayonetta 3 komt op 28 oktober 2022 exclusief uit voor de Nintendo Switch.

Vind jij de Naive Angel Mode een goede toevoeging aan Bayonetta 3? En was jij verrast dat het normaal kindvriendelijke Nintendo geen problemen had met expliciete beelden? Laat het ons weten in de comments!

Bron: Vertalingen via nintendoeverything.com

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Super Mario Bros. 2: Al 35 jaar een geweldig zwart schaap

1

Nieuws Super Mario Bros. 2: Al 35 jaar een geweldig zwart schaap

28-04-2024

2

Martijn

Dinsdag 20:30 – Mario Strikers en Rocket League in het Koopa Café

0

Livestream Dinsdag 20:30 - Mario Strikers en Rocket League in het Koopa Café

24-07-2022

4

Mitch

Wat is jouw favoriete game uit de eerste helft van 2022?

10

Special Wat is jouw favoriete game uit de eerste helft van 2022?

24-07-2022

7

Erik

Discussieer met ons mee! 6

Fl@ppy

24 jul 22 om 17:01

#6063‍

2786 XP | 539 comments

Het is sowieso geen spel voor kinderen....

Monokuma

24 jul 22 om 17:26

#6067‍

807 XP | 137 comments

Ik vind het een beetje vreemd dat mensen verzet tonen tegen censuur die je kan aan- en uitzetten. Vanaf het begin had ik al door dat dit geschikt is voor mensen die dit in minder gepaste omgevingen willen spelen of voor streamers.

Ik ga die optie waarschijnlijk niet aanzetten als ik dit zelf ga spelen.

Yosher

24 jul 22 om 17:28

#6068‍

5886 XP | 1090 comments

Ik ga het waarschijnlijk spelen met die modus aan, gewoonweg omdat ik Bayonetta veel toffer uit vind zien met dat kostuum aan. Ik speel geen games on naakte vrouwen te zien.

Stoorde me overigens meer in Xenoblade, waar gelukkig ook zo'n soort optie in zit om het uiterlijk aan te passen ongeacht de equipment. 

Ben er wel altijd voor om het een OPTIE te laten in plaats van de censuur op iedereen te forceren!

Rik

24 jul 22 om 19:41

#6073‍

4694 XP | 668 comments

Ik kon er ook niet bepaald een traantje om laten dat Mythra's outfit 'gecensureerd' werd in Smash. Was nou niet bepaald mijn favoriete element van de game...

Een dubbele PEGI-score zou trouwens veel helpen qua vrijheid voor ontwikkelaars: 'PEGI 12 met ouderlijk toezicht actief, PEGI 18 zonder'. Nu blijven de ontwikkelaars er toch (te) veel rekening mee houden welke score hun game zou krijgen.

Apenknul

24 jul 22 om 19:18

#6070‍

3774 XP | 710 comments

Bayo is sowieso niet echt mijn ding, en dat komt niet door de naaktheid. Maar ik sta hier wel van te kijken dat het niet door Nintendo komt. Je zou eigenlijk verwachten dat het juist censuur op ze geeft.

Wat ik dan me wel afvraag is, als men zo zit te klagen over deze optie, maar tegelijkertijd geen naaktheid wil hebben, wat speelt er dan in mensen hun kop?

Overigens naaktheid in games vind ik in principe niet erg, het maakt de game wel meer op de nature rating, dat wel, maar laten we nou niet doen dat het een wereldoorlog maakt, al leven we wel in 2022. Maar veel naaktheid in games wordt wel op sexy stand gezet, wat het minder maakt. In RDR2 kan je als Arthur en John een bad nemen, je ziet geen schlong hangen oid, maar het geeft geen sexy scene af, gezien het gewoon badderen is.

De optie voor het spel vind wel goed hoor, tis beter dan forcerend censuur.

Rik

24 jul 22 om 19:38

#6072‍

4694 XP | 668 comments

Wat ik dan me wel afvraag is, als men zo zit te klagen over deze optie, maar tegelijkertijd geen naaktheid wil hebben, wat speelt er dan in mensen hun kop?

Dat zijn twee verschillende groepen: De 'hardcore Bayo-bro's' willen totaal geen censuur (lees: oversekst als maar kan) anderen raken de game niet eens aan als er teveel '18+ materiaal' in zit.