Game Mania sluit fysieke winkels, webshop blijft voorlopig open

Game Mania heeft maandag officieel faillissement aangevraagd nadat er geen koper werd gevonden voor de gamewinkelketen.

Vanaf dinsdag sluit Game Mania, gespecialiseerd in videogames en bordspellen, al haar fysieke winkels in Nederland en België. De webshop blijft voorlopig nog open voor aankopen. Het bedrijf bedankt in een verklaring haar medewerkers voor hun inzet, de klanten voor hun jarenlange loyaliteit en de handelspartners voor de samenwerking.

In juni vroeg Game Mania uitstel van betaling aan vanwege financiële problemen en was toen nog op zoek naar een overnamepartij. Ondanks deze inspanningen kon er geen geschikte koper gevonden worden. Dit leidde tot het uiteindelijke besluit om faillissement aan te vragen.

Game Mania had in totaal dertig winkels, waarvan achttien in Nederland en twaalf in België. Het aantal vestigingen is de afgelopen jaren sterk verminderd; in 2019 had het bedrijf nog ongeveer 75 winkels. Bij de sluiting werkten 67 mensen in Nederland en 24 in België, wat neerkomt op een totaal van 117 werknemers.

Het bedrijf werd in 1992 opgericht en vierde twee jaar geleden nog groots hun 30-jarige bestaan.

Met de sluiting van de fysieke winkels komt een einde aan een tijdperk voor Game Mania, een iconische naam in de game-industrie van de Benelux. Voor fans en trouwe klanten blijft de webshop van Game Mania voorlopig beschikbaar voor het kopen van videogames en bordspellen.

Vind jij het spijtig om Game Mania te zien sluiten? En heb jij er wellicht nog pre-orders open staan? Laat het ons weten in de comments!

Bron: Officiële website Game Mania

Like dit bericht:

Over Karlijn

Karlijn, afkomstig uit het zonnige zuiden van Nederland, is helemaal in haar element als het gaat om mystery adventures, verhaalgedreven titels en detective spellen. Backseat-gamen bij Tomb Raider op (iets te) jonge leeftijd en op de achterbank van de auto Pokémon Crystal op de GameBoy Color spelen hebben het fundament voor haar gameliefde gelegd, die alleen maar groter is geworden met de jaren.

Lees meer over Karlijn

Recente artikelen

Caravan SandWitch, programmeren met de Franse slag

0

Review Caravan SandWitch, programmeren met de Franse slag

16-09-2024

1

Rik

Amiibo-bonussen van nieuwe Splatoon 3-amiibo

0

Media Amiibo-bonussen van nieuwe Splatoon 3-amiibo

02-09-2024

1

Karlijn

Vang Incineroar in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Incineroar in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

02-09-2024

0

Karlijn

Discussieer met ons mee! 10

Yosher

2 sep 24 om 20:27

#14299‍

6163 XP | 1143 comments

Tja, vind ik niet gek als Game Mania bijna altijd als één van de duurste uit de bus komt met games. Dan gaan klanten elders hun games wel vandaan halen. Mij hadden ze ook verloren als klant, toen ze me amiibo niet meer lieten reserveren voordat deze in het systeem kwamen. Toen kwam ik er echt nog maar zelden. 

Fl@ppy

2 sep 24 om 20:48

#14300‍

3254 XP | 632 comments

Ze zaten vooral op plekken waar ik nooit kom. Laatste keer zal een keer in Utrecht zijn geweest 16 jaar geleden.

En voor een winkel die ook online verkoopt veel te duur.

Robin

2 sep 24 om 20:50

#14301‍

3512 XP | 523 comments

De winkel bij mij in de buurt kwam ik wel wekelijks nog, gewoon ff babbelen. Dat ga ik wel jammer vinden. Maar ja, alles werd duur en bij Nintendo krijg ik ook gewoon leuke goodies. 

Martijn

2 sep 24 om 22:05

#14303‍

3891 XP | 449 comments

Eigenlijk is het balen. Nu heeft Breda ook geen gespecialiseerde gamestore meer. Een jaar of vijftien geleden hadden we er voor kort drie of vier tegelijk. Nu zijn dat er nul. Ik kwam er graag om wat met de verkopers te praten, wat rond te kijken en soms om iets te kopen. Nu zijn er hier alleen nog de Media Markt en een paar speelgoedwinkels om games te halen. Internetaankoop maakt het al een stuk onpersoonlijker, want ik vond het leuk om zo'n winkel te bezoeken. Nee, ik vind het helemaal niet leuk!

Eerlijk is eerlijk: de laatste jaren hielden ze wel stevig vast aan de gestelde prijzen, zonder al teveel nuttige kortingen. Dan verlies je toch wat van je positie in de concurrentiestrijd, zeker ten opzichte van internet. Misschien hadden ze daar toch wat meer op moeten inzetten, want andere ketens doen het wel. Al scheelt het slechts enkele Euro's. Voorbeeld: mensen zijn toch eerder geneigd om een spel voor 54,99 te halen, in plaats van de volle 59,99.

Wie weet, komt er nog een doorstart of neemt een andere winkelketen de plaats van Game Mania in. Misschien winkels verkopen aan bijv. Nedgame of medewerkers zelfstandig iets laten opzetten? Dat we nu geen echte spelhandel meer hebben in Breda (maar ook in andere gemeentes), is erg jammer. Ik wens alle medewerkers, verkopers en andere betrokkenen in ieder geval succes.

CoeXisT

2 sep 24 om 22:22

#14305‍

503 XP | 84 comments

Zaterdag nog een € 15,- Nintendo eShop tegoedkaart gekocht. Komt wel dichtbij zo…Maar goed, het was al jaren een prutswinkel 1e klas. Vooral de vestiging in Fryslân. Die was al eerder omgeturnd naar PlayOurGames. Vond het sowieso achterlijk dat je BTW betaalde over tweedehands games / spullen.
Fl@ppy

3 sep 24 om 06:59

#14307‍

3254 XP | 632 comments

In het geval van winkels betaal je inderdaad btw. Want je betaald niet alleen voor het spel, maar ook de handeling die daarbij hoort.

Rik

4 sep 24 om 00:59

#14315‍

5062 XP | 693 comments

Tja... De GM kon die BTW op 2e hands spellen zelf ook nog zo belachelijk vinden als ze maar wilden, maar linksom of rechtsom moesten ze die gewoon rekenen van oompje overheid

 

Wonderboy

3 sep 24 om 16:34

#14311‍

128 XP | 24 comments

Het begint inmiddels op het CD-shop bloedbad uit de zero's te lijken. 10 jaar geleden kon je voor je games hier in het centrum nog terecht bij Gamemania, Eplaza, Bart Smit, V&D, Dixons, Gameshop Play-it en BCC. Al deze winkels zijn inmiddels failliet en Top1Toys verkoopt geen games meer.

Op gebruikte games zit nog wel wat marge, maar volgens mij is er met de verkoop van nieuwe hard en software geen droog brood meer te verdienen. Sommige webshops kappen er al mee, laat staan hoe het is voor ondernemers die ook nog stenen winkels met een huur van duizenden euro's per maand op moeten hoesten. 

 

Zuur voor die 117 werknemers die hun baan verliezen, maar ik vond GM maar een gare keten waar ik ook nauwelijks iets heb gekocht. Zag je een leuke aanbieding, klikte je door, bleek ie alleen nog maar in een beperkt aantal filialen aanwezig te zijn en niet beschikbaar voor thuislevering. En de hele winkel stond vol met die gare kopie-doosjes. Was me ook een doorn in het oog. 

Fl@ppy

3 sep 24 om 18:06

#14312‍

3254 XP | 632 comments

Volgens mij zit er aardig wat marge op hoor. Op amazon vind je spellen die overal voor 60 te koop zijn tussen de 40 en 45. En de Switch heeft nooit een echte prijsdaling gezien, terwijl productie steeds goedkoper wordt. 

Wonderboy

6 sep 24 om 13:05

#14338‍

128 XP | 24 comments

Dat laatste geloof ik direct, maar ik vrees dat die winst op goedkopere onderdelen bijna volledig in de zakken van Nintendo blijft zitten. 

En Amazon zal als internationale grootmacht vast ook wel een betere deal hebben gesloten met Nintendo dan een relatief kleine keten als Gamemania. Om nog maar te zwijgen over zelfstandige 'stenen' winkels.