Hoofdafbeelding bij Dragon Ball-bedenker Akira Toriyama overleden

Dragon Ball-bedenker Akira Toriyama (68) overleden

  • Nieuws

  • 8 mrt 24 om 09:03

  • Erik

  • 7

Akira Toriyama, bedenker van manga- en animeserie Dragon Ball, is plotseling overleden. Hij is 68 jaar geworden.

Toriyama is op 1 maart overleden aan een hersenbloeding, rapporteert The Japan Times. Een begrafenis is al gehouden met nabije familie.

Op het moment van zijn overlijden was hij betrokken bij verschillende projecten, waaronder een videospeladaptatie van zijn manga Sand Land en de aankomende anime Dragon Ball Daima, waarin Goku en consorten weer jonger worden.

Het officiële Dragon Ball-account meldt dat hij nog vele projecten had waar hij met “veel enthousiasme aan werkte” en dat er nog veel meer was dat hij hoopte te bereiken in zijn leven. In totaal heeft hij meer dan 45 jaar aan creatief werk opgeleverd.

Toriyama was altijd hevig betrokken in de videospelindustrie. Naast het feit dat Dragon Ball omgezet is tot talloze games, verzorgde hij ook het artwork en personages voor elk Dragon Quest-spel, waaronder het recente Dragon Quest XI S. Ook verzorgde hij de tekeningen voor het veelgeroemde Chrono Trigger.

De bedenker van Dragon Quest, Yuji Horii, zegt dat hij het nieuws nog steeds niet kan bevatten (vertaald):

“Ik ben nog steeds vervuld door ongeloof van het nieuws van de plotselinge dood van Toriyama.

Ik kende Toriyama sinds ik een schrijver was bij Shonen Jump. [..] In de 37 jaar die volgden, maakte hij personages, monsters en ontelbaar veel charismatische personages voor Dragon Quest. De historie van Dragon Quest gaat hand in hand met Toriyama’s designs.”

Akira Toriyama begon zijn leven als mangaka, en verwierf faam met Dr. Slump. Hier won hij in 1981 een prijs voor. Vervolgens maakte hij Dragon Ball, waarmee hij gigantisch succesvol werd. De manga volgt Goku en Bulma, die op zoek zijn naar de Dragon Balls – waarmee je naar verluid alles kunt wensen dat je wil.

De serie werd al snel populair door zijn humor, personages en gevechten. De manga’s verkochten meer dan 260 miljoen stuks wereldwijd en werden omgezet tot verschillende anime, waaronder het populaire Dragon Ball Z. Laatstgenoemde vormde in de jaren ’90 de doorbraak voor Japanse animatie in het westen. Dragon Ball kreeg in 2015 een vervolg met Dragon Ball Super.

De bedenker van hitserie One Piece, Eiichiro Oda, noemde Dragon Ball als zijn voornaamste inspiratiebron en “een van zijn favoriete manga”. Ook veel andere anime, zoals Naruto en Bleach, haalden veel inspiratie uit het werk van Toriyama.

Voorbeeld van Akira Toriyama's werk met Dragon Quest XI

Akira Toriyama had een herkenbare tekenstijl. Enkele van zijn personages voor Dragon Quest XI.

Op de Nintendo Switch zijn meerdere Dragon Ball-games speelbaar, waaronder Dragon Ball Z: Kakarot, Dragon Ball Xenoverse 2 en Dragon Ball FighterZ.

Sterkte aan alle familie en vrienden van Toriyama tijdens deze moeilijke tijd.

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Twee F-Zero-games komen naar Nintendo Switch Online

0

Nieuws Twee F-Zero-games komen naar Nintendo Switch Online

02-10-2024

1

Erik

Hoofdafbeelding bij Release-update Unicorn Overlord voegt nieuwe moeilijkheidsgraad toe

2

Special Wat speel je dit weekend? [9 maart]

09-03-2024

4

Erik

Hoofdafbeelding bij Release-update Unicorn Overlord voegt nieuwe moeilijkheidsgraad toe

0

Nieuws Release-update Unicorn Overlord voegt nieuwe moeilijksheidsgraad toe

07-03-2024

1

Erik

Discussieer met ons mee! 7

Fl@ppy

8 mrt 24 om 09:07

#13275‍

3319 XP | 645 comments

Damn. Hier krijg ik wel even rillingen van. RIP. Hoop dat King Yemma hem door het juiste poortje stuurt.

Yosher

8 mrt 24 om 09:39

#13276‍

6179 XP | 1146 comments

Kan hij lekker lopen gieren met King Kai.

Well triest nieuws inderdaad. RIP, ben opgegroeid met DragonBall dus dat komt wel even hard binnen. 

Erik

8 mrt 24 om 10:12

#13277‍

5675 XP | 400 comments

Heftig. Ik ben ook grotendeels opgegroeid met Dragon Ball, mede door mijn vader; elke zondag keken hij, mijn zusje en ik toen ik jong was vijf afleveringen achter elkaar op iets wat toen Yorin heette volgens mij. Ook de recente Dragon Ball Super-films hebben we uit nostalgie lekker samen gekeken.

Sowieso was zijn manier van schrijven heel inspirerend: ik las ooit dat hij de manga-chapters allemaal stuk voor stuk uitdacht; en niet al helemaal uitgestippeld had wat er wanneer zou gebeuren.

Bijzonder is dat Dragon Ball na al die tijd nog steeds leuk is: met name het gevecht tussen Goku en Hit in Dragon Ball Super is werkelijk fantastisch. You shall be missed, sir Toriyama. RIP.

Icelos

8 mrt 24 om 10:24

#13278‍

2774 XP | 255 comments

Wat een legend, hij zal gemist worden.

Patrick

8 mrt 24 om 14:26

#13281‍

307 XP | 45 comments

 /sad

Karina

8 mrt 24 om 18:34

#13282‍

308 XP | 44 comments

Enorm veel verdriet dat hij gestorven is Ben met Dragonball opgegroeid. Vorig jaar nog naar een prachtige Dragonball in Concert gaan zien.

Selan

9 mrt 24 om 09:57

#13284‍

3016 XP | 556 comments

Wat een gemis. Dragon Ball Z heeft voor mij mega veel betekent vroeger - en nog steeds. Ik denk dat dat voor vele miljoenen mensen geldt. RIP!