Britse waakhond keurt overname Activision-Blizzard af

  • Nieuws

  • 26 apr 23 om 16:10

  • Rik

  • 2

De vorig jaar aangekondigde overname van Activision-Blizzard door Microsoft staat plots op losse schroeven: de Britse mededingingsautoriteit CMA maakte vandaag bekend de overname niet goed te keuren.

De Competition and Markets Authority (CMA) is bang dat de overname de concurrentie in de cloud gaming-sector zal beschadigen. De CMA is niet bang dat de overname zou leiden tot verstoorde verhoudingen in de console gaming-markt, zoals Playstation eerder nog bepleitte.

Microsoft heeft al een sterke positie en een voorsprong op andere concurrenten in cloud gaming en deze deal zou dat voordeel versterken, waardoor het nieuwe en innovatieve concurrenten kan ondermijnen.
-Martin Coleman, CMA (vertaald)

Om kartel- en monopolievorming tegen te gaan moeten voornemens tot grote overnames eerst worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in verschillende markten. Microsoft heeft toestemming nodig van de waakhonden uit de markten waar beide bedrijven actief zijn. De instanties uit onder andere Brazilië en Saudi Arabië hadden al toestemming gegeven, maar de Britse CMA is de eerste van de ‘grotere instanties’ die hun oordeel velt over de beoogde overname. Er wordt rekening mee gehouden dat het besluit van de Britten invloed kan hebben op hun collega’s uit de EU en VS.

In beroep

Microsoft en Activision-Blizzard laten het er niet bij zitten. Zij gaan gezamenlijk in beroep tegen het besluit van de CMA. De bedrijven geven aan nauw samen te werken voor een ‘agressief beroepstraject’. Microsoft geeft aan dat ze ‘genoeg maatregelen hebben genomen om marktverstoring tegen te gaan’. Zo sloot het moederbedrijf van Xbox al eerder een deal met Nintendo om Call of Duty naar Nintendo-hardware te brengen. Ook deze deal staat op losse schroeven door het besluit van de CMA. Zonder toestemming om Activision-Blizzard over te nemen kan Microsoft helemaal niet beslissen over het lot van de Call of Duty-serie.

Wat vind jij van het besluit van de Britse CMA? Had jij graag gezien dat Activision-Blizzard onder de Microsoft-vlag kwam of vind jij alle overnames in de industrie juist een slechte ontwikkeling? Laat het ons weten in de comments!

Bron: CMA

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

CEO LEVEL-5 wil erotische & gewelddadige games maken

0

Nieuws CEO LEVEL-5 wil erotische & gewelddadige games maken

02-05-2024

1

Rik

6 leuke verwijzingen naar Nederland in Nintendo-games

7

Special 6 leuke verwijzingen naar Nederland in Nintendo-games

27-04-2023

8

Erik

Eerste previews van Zelda: Tears of the Kingdom zijn binnen

5

Nieuws Eerste previews van Zelda: Tears of the Kingdom zijn binnen

26-04-2023

5

Erik

Discussieer met ons mee! 2

Paul

26 apr 23 om 16:49

#9673‍

3799 XP | 658 comments

Wat mij betreft mag AB gewoon opgedoekt worden. Blamage voor de industrie

Fl@ppy

26 apr 23 om 16:57

#9677‍

2791 XP | 540 comments

Ik zie het probleem dus echt niet...