10 best beoordeelde Switch-games van 2022 (zonder N1-UP-review)

  • Nieuws

  • 30 dec 22 om 16:00

  • Erik

  • 1

Bij N1-UP doen we elke maand ons best om de belangrijkste of meest geanticipeerde games van een review te voorzien. Dit jaar is dat ons beter gelukt dan ooit. Helaas komen wij door tijdgebrek niet aan alles toe. Daarom neem ik je mee naar de 10 best beoordeelde Switch-games van 2022 zonder N1-UP-review!

Deze lijst is gebaseerd op scores van de website Metacritic. Deze houdt de cijfers bij van gamewebsites over de gehele wereld, en trekt hier een gemiddelde uit. Vorig jaar publiceerden we deze lijst ook.

Benieuwd naar de games die in 2022 van N1-UP de hoogste beoordeling kregen? Die lijst vind je hier.

10 AI: The Somnium Files – nirvanA Initiative

Uitgever: Spike Chunsoft

/

Ontwikkelaar: Spike Chunsoft

Releasedatum: 8 juli 2022

Nintendo Switch eShop: €59,99

AI: The Somnium Files komt uit de hoge hoed van Kotaro Uchikoshi, die de befaamde Zero Escape-reeks bedacht. Deze en zijn vervolg nirvana Initiative zijn detectivespellen waarin je gruwelijke moorden oplost. Dit vervolg wordt geprezen om zijn uitstekende somnium-puzzels, waarin je de droomwerelden van getuigen verkend op zoek naar aanwijzingen. Ook het plot wordt uitstekend genoemd, al is dit extra leuk als je ook het origineel gespeeld hebt.

Metacritic-score: 84

9 SNK vs. Capcom: Card Fighters’ Clash

Uitgever: SNK Corporation

/

Ontwikkelaar: SNK

Releasedatum: 12 januari 2022

Nintendo Switch eShop: €7,99

SNK vs. Capcom: Card Fighters Clash is weer zo’n heerlijke on-point titel: kaartvechten met de dames en heren uit het SNK vs. Capcom-universum. En dit is behoorlijk leuk. Volgens recensenten speelt het een beetje zoals Magic: The Gathering. Leuk detail: dit betreft een best wel oude port. Wie dacht dat dit type spellen alleen tegenwoordig populair waren (zoals ik), heeft het fout: Card Fighters Clash verscheen origineel in 1999. Op de Nintendo Switch krijg je er daarom ook een mooie Neo Geo Pocket Color-sausje bij.

Metacritic-score: 84

8 Return to Monkey Island

Uitgever: Devolver Digital

/

Ontwikkelaar: Terrible Toybox

Releasedatum: 19 september 2022

Nintendo Switch eShop: €24,99

Return to Monkey Island is het vijfde deel in deze langlopende point-and-click-franchise. Ontwikkelaar Telltale bewijst dat dit type spel nog lang niet zijn beste tijd heeft gehad, en leverde een inventief en onwijs grappig avontuur met Guybrush Threepwood in de hoofdrol. Leuk voor fans: het grijpt terug naar het allereerste deel!

Metacritic-score: 85

7 Easy Come Easy Golf

Uitgever: Clap Hanz

/

Ontwikkelaar: Clap Hanz

Releasedatum: 13 september 2022

Nintendo Switch eShop: €19,49

Easy Come Easy Golf is van de makers van Everybody’s Golf, een game die vooral op PlayStation-platformen te vinden was. Het is een vrolijk en toegankelijk golfspel vol solo- en multiplayeropties, dat iets realistischer speelt als Mario Golf. Tja, meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. Absolute aanrader voor golffans!

Metacritic-score: 85

6 Shovel Knight Dig

Uitgever: Yacht Club Games

/

Ontwikkelaar: Nitrome Limited, Yacht Club Games

Releasedatum: 23 september 2022

Nintendo Switch eShop: €24,99

In Shovel Knight Dig is het, zoals de titel zo treffend suggereert, de bedoeling om te graven. Heel diep te graven. Dit ontpopt zich als een soort roguelite à la SteamWorld Dig waarin jij steeds lager moet zien te komen. Anders dan in die titel, heeft het spel korte, snelle levels waarin je onderweg naar beneden zoveel mogelijk schatten moet zien te verzamelen. Recensenten merken de hoge moeilijkheidsgraad op, alsmede de spanning die dit meebrengt in elke graaftocht.

Metacritic-score: 85

5 Beacon Pines

Uitgever: Fellow Travlller

/

Ontwikkelaar: Fellow Traveller

Releasedatum: 22 september 2022

Nintendo Switch eShop: €19,99

Beacon Pines is een soort visual novel annex adventure, gebaseerd op een intrigerend concept: wat gebeurt er met het verhaal als je een woord of zin verandert? Jouw doel is om op deze manier het échte einde te bereiken. Jij bent Luka, een jongen uit Beacon Pines. Hij en zijn beste vriend Rolo willen graag op avontuur, en hoe beter te beginnen dan bij een fabriek die eigenlijk verlaten zou moeten zijn? De titel wordt geprezen om zijn verhaal en de drastische veranderingen die jij als speler hierin kan bewerkstelligen.

Metacritic-score: 85

4 The Legend of Heroes: Trails from Zero

Uitgever: NIS America

/

Ontwikkelaar: Nihon Falcom

Releasedatum: 30 september 2022

Nintendo Switch eShop: €39,99

The Legend of Heroes is een complexe serie. De franchise is opgedeeld in verscheidene subseries, die allemaal met elkaar verbonden zijn door een overkoepelend plot. Complex of niet, Trails from Zero weet ook in 2022 een geweldige JRPG-ervaring te leven. De game wordt geprezen om zijn vele content, geweldige gevechtssysteem en – inderdaad – zijn geweldig geschreven verhaal. Of je er als beginner aan kunt beginnen, durf ik je echter niet te vertellen.

Metacritic-score: 86

3 The Last Friend

Uitgever: Skystone Games

/

Ontwikkelaar: The StoneBot Studio

Releasedatum: 21 april 2022

Nintendo Switch eShop: €14,99

The Last Friend is een soort mix van een beat em’ up en een tower defense-spel. Het ene moment sla en schop je door hordes aan vijanden en het andere moment laat je schietgerei het vuile werk voor je doen. Belangrijk, want de wereld heeft een grote crisis: alle honden verdwijnen! Recensenten prijzen de geweldige visuele stijl en heerlijke gameplay-loop.

Metacritic-score: 86 

2 Tunic

Uitgever: Finji

/

Ontwikkelaar: Tunic Team

Releasedatum: 27 september 2022

Nintendo Switch eShop: €27,99

Voor deze schaam ik me een beetje, maar helaas is het zo: Tunic hebben we (tot nu toe) nooit op N1-UP kunnen recenseren. Gelukkig maakte Willem het ietwat goed door het zijn Game of the Year te maken. Enfin, Tunic is een spel in de trant van het briljante A Link to the Past. Een action-adventure waarin je een open-wereld verkent vol kerkers, vijanden, puzzels en handige wapens.

Metacritic-score: 88

1 Portal: Companion Collection

Uitgever: Valve Corporation

/

Ontwikkelaar: Valve Corporation

Releasedatum: 8 juni 2022

Nintendo Switch eShop: €18,99

De Portal Companion is de best beoordeelde Nintendo Switch-game van 2022 volgens Metacritic. Het verslaat hiermee het briljante Persona 5 Royal (94) en Xenoblade Chronicles 3 (89). De reden erachter is geen wonder: het is een bundel van twee van de beste games ooit gemaakt, Portal en Portal 2.

Dit zijn puzzelspellen dat werkt met de befaamde portal gun. Deze schiet een geel en blauw portaal, waarmee je objecten of jezelf kan teleporteren. Om dit concept zijn briljante puzzels én duister verhaal heen verweven. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar brein graag aan het werk zet!

Metacritic-score: 96

 

Nu jij! Heb jij ook aanraders die wij of anderen gemist hebben – maar waar jij wel écht van genoten hebt? Deel het in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

Win vanavond prijzen tijdens de Koopa Café Pubquiz!

3

Prijsvraag Win vanavond prijzen tijdens de Koopa Café Pubquiz!

30-12-2022

11

Willem

Overzicht: N1-UP’s best beoordeelde reviewgames van 2022

3

Nieuws Overzicht: N1-UP’s best beoordeelde reviewgames van 2022

30-12-2022

5

Erik

Discussieer met ons mee! 1

Tamadachi

30 dec 22 om 17:57

#8079‍

5270 XP | 651 comments

Wat goed dat jullie deze onderbelichte pareltjes zonder een review op N1-UP die dit jaar op de Nintendo Switch zijn uitgekomen nog even in het zonnetje te zetten want games zoals Portal: Companion Collection, Tunic en Return to Monkey Island verdienen het om nog even in de spotlight te staan.

Zelf had ik de twee portal games tot dit jaar ook nog niet gespeeld dus deze collectie van Valve waarmee ik deze twee geweldige puzzel klassiekers heb ontdekt kwam op het juiste moment uit.