Wat is jouw favoriete horrorgame?

  • Special

  • 31 okt 22 om 00:00

  • Erik

  • 8

Het is 31 oktober. Griezelen geblazen. Door de jaren heen zijn er een hele hoop games geweest die jou de stuipen op het lijf probeerden te jagen.. Brr… Maar wat is nou de game waarvan jouw haren het meest overeind gingen staan? Of beter gezegd: wat is jouw favoriete horrorgame?

Horror of ‘survival horror’, zoals het genre vaak officieel heet, is in games misschien nog wel een stukje spannender dan in een film of boek. Want in tegenstelling tot die twee media, ben jij diegene die de ongure situaties opzoekt. Jij loopt zelf een huis vol gedrochten of dat dorp vol zombies binnen. Wetende dat je je om elke hoek weer de pleuris kan schrikken.

Resident Evil 4, Little Nightmares, Outlast, Limbo, Project Zero: Maiden of Black Water, Eternal Darkness of zelfs Luigi’s Mansion… er valt veel te griezelen op Nintendo-consoles. Deel jouw favoriet in de reacties!

De N1-UP-redactie trapt alvast af…

Erik

Om eerlijk te zijn, heb ik me nooit zo in het horrorgenre verdiept. Dat wil echter niet zeggen dat ik wat bloed, gore of momenten waarop een game al jouw haren overeind laat staan, niet kan waarderen. Wat dat betreft verdient Doki Doki Literature Club Plus wat mij betreft de kroon. Hoewel dit een visual novel is, weet het door slimme programmeertrucs jouw meermaals de stuipen goed op het lijf te jagen. Ja, achter die lieve dating sim zit echt een meedogenloos spel verborgen. Maar ik kan niets zeggen zonder te spoilen, dus ervaar het zeker zelf.

Heel meedogenloos, dat Doki Doki Literature Club.

Dreon

Ik ga dan ook echt voor een goed enge game. Outlast is namelijk één van de engste games die ik de afgelopen jaren heb gespeeld. Ik ben vroeger nooit echt van de enge horror games geweest, maar Outlast heeft een wereld voor me geopend. Met zijn vette setting (oud gekkenhuis waar rare experimenten gedaan werden) weet je natuurlijk nooit wat er op je af komt. En geloof me, er komt flink wat op je af! Zo word je door verschillende “bewoners” achterna gezeten en is het aan jou om een goede verstopplek te vinden. Outlast zorgt er ook voor dat je vaak verschiet, op de allergekste manieren. Het spel bevat overigens flink wat heftige beelden, dus het is niet bedoeld voor iemand met een zwakke maag.

Outlast is niet bedoeld voor iemand met een zwakke maag. Precies zoals een horrorspel betaamt.

Kitty

Ik ben helemaal niet van de enge games. Eén van de weinige die ik überhaupt gespeeld heb, is Resident Evil 4. Die vond ik dan wel weer heel erg vet en spannend. Ik speelde hem volledig samen met een vriendin, omdat we beide niet alleen durfden te spelen. Dus stiekem was het ook nog eens gewoon gezellig. Niet per se de bedoeling van een enge game, wel leuk!

Horrorgames eng? Nodig dan een vriend(in) uit. Resident Evil 4 werd heel gezellig zo, volgens Kitty.

Mitch

Ik speel eigenlijk niet echt horror games, het genre trekt me niet zo. Resident Evil 4 vond ik wel heel tof uiteraard, maar dat is niet echt een enge game. Grappig genoeg denk ik bij enge GameCube-games eerder aan Metroid Prime. Het is niet in your-face horror, maar de sfeer is vaak erg ongemakkelijk en soms zelfs een beetje ranzig. Het beste voorbeeld hiervan is Phazon Mines Level 3. Slechte verlichting, creepy geluiden, gemuteerde Hunter Metroids en overal van dat vieze, borrelende Phazon. Oprecht één van de naarste locaties in Nintendo games.

De Phazon Mines in Metroid Prime. Hier zit het er nog relatief aangenaam uit.

Dennis

Ik kies voor de combo Limbo en Inside. Twee games van het Deense PlayDead, en twee games met een erg naar sfeertje. Hoewel de spellen geen gore bevatten of echte schrikmomenten hebben, zit je als speler toch constant op het puntje van je stoel. De bizarre en nare situaties waarin je terecht komt (laat staan de brute manier waarop je personage soms het loodje legt), maken van zowel Limbo als Inside toch wel een echte horror-beleving. De soundtrack en de artstyle van beide spellen maken de ervaring compleet.

Ah, Limbo. een 2D-sidescroller. Hoe eng kan… Wacht even, wat hangt daar in de achtergrond?

Evelyne

Eerlijk gezegd is horror een genre wat ik niet echt speel. Vaak kijk ik met plezier hoe anderen Phasmophobia doen en heb ik vroeger wel eens Amnesia gespeeld en Five Nights at Freddy’s. Luigi’s Mansion heb ik ook wel eens bekeken bij anderen, maar ook deze heb ik zelf niet gespeeld. Ik ben wel echt een fan van Spooky muziek. Zo houd ik van de soms spookachtige levelmuziek van Super Mario Bros. en ook van de Mario Party-spellen. Ook houd ik echt van alle Lavender Town-remixen.. Heerlijk om naar te luisteren.

Nou Evelyne, ook het originele Lavender Town-muziekje is nog altijd behoorlijk creepy hoor.

Robin

Ik denk dat één van de beste horror-ervaringen met Phasmophobia was. Als ik terugkijk naar Nintendo is dat Resident Evil 4. Deze game op de Wii was fantastisch en ik genoot enorm. Nog steeds de beste versie die je nu in huis kan halen. Ik herinner me ook nog goed dat ik tegen U-3 (IT) vocht en geen ammo meer had. Op een rare manier wist ik dit wezen met m’n mes neer te halen. Dit blijft toch wel één van mijn favoriete momenten in gaming die ik nog steeds niet ben vergeten.

Ook Robin noemt Resident Evil 4 als zijn favoriete horrorgame. Hij speelde ‘m echter op de Wii.

Martijn

Zelf ben ik ook niet zo thuis in horrorgames, al kan ik een griezelige Halloween-sfeer best waarderen. Dan kom je op Nintendo toch al gauw bij Luigi’s Mansion uit. Ik heb het derde deel nog steeds niet uitgespeeld, dus best kans dat ik daar met Halloween weer eens mee verder ga. Blijft een toffe en sfeervolle titel!

Een échte horrorgame die zich ook in een eng landhuis afspeelt en die ik veel heb gespeeld, is Resident Evil op de GameCube. Die remake had voor zijn tijd erg hoogstaande graphics en kon je af en toe flink laten schrikken. Zo waren er ondode honden die onverwacht ineens door de ramen sprongen of doodgewaande zombies die ineens weer opstonden, sneller en sterker dan voorheen. Achter iedere deur kon weer een ander gevaar verscholen liggen, wat zorgde voor de nodige spanning én schrikmomenten. Intussen heb ik deze game ook voor de Nintendo Switch gekocht, in HD.

Martijn rilt nog altijd na van de ondode honden en doodgewaande zombies uit Resident Evil (NGC).

En nu jij! Deel je favoriete horrorgame in de reacties!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Oswald_the_lucky_rabbit_fanart_n1upuseonly

0

Nieuws Disney Dreamlight Valley voegt binnenkort Oswald the Rabbit toe

24-04-2024

0

Evelyne

Kamiya is Nintendo dankbaar voor het mogelijk maken van Bayonetta 3

0

Nieuws Kamiya is Nintendo dankbaar voor het mogelijk maken van Bayonetta 3

31-10-2022

2

Erik

Ontwikkelaars over de verbeterde personage-interactie in Octopath Traveler II

1

Nieuws Ontwikkelaars over de verbeterde personage-interactie in Octopath Traveler II

30-10-2022

2

Rik

Discussieer met ons mee! 8

Bestrafer

31 okt 22 om 08:10

#7333‍

418 XP | 70 comments

Zonder twijfel: House of the Dead: Overkill op de Wii. Lekker b-filmachtig cheesy, een overkill op alle vlakken. Een rail shooter om zombies af te schieten die uitstekend werkte met de Wii-mote. 

Zool

31 okt 22 om 08:41

#7334‍

1928 XP | 362 comments

Eens! Wat een enorm gave game!

Selan

31 okt 22 om 11:28

#7336‍

2655 XP | 485 comments

Seconded!

Yosher

31 okt 22 om 10:28

#7335‍

5876 XP | 1088 comments

Voor mij Resident Evil Revelations. Voor mij op bijna elk vlak tof om doorheen te gaan en ook in de multiplayer ontzettend veel gespeeld op alle Nintendo platformen waar deze voor is uitgekomen (3DS  Wii U een Switch). Voor mij persoonlijk zelfs beter dan RE4, al kan ik wel toegeven dat RE4 wel gewoon de betere game is. 

Selan

31 okt 22 om 11:30

#7337‍

2655 XP | 485 comments

Resident Evil 4 is een klassieker wat het genre betreft, maar ik denk dat mijn nominatie gaat naar Eternal Darkness voor de 'Cube. Ik was denk ik 12-13 jaar rond die tijd en dat maakte best wel een indruk met die sanity meter. Zeker als je dan een kamer binnenliep en je zag een lijk hangen aan een kandelaar als hallucinatie haha. Geweldige game!

rob1N

31 okt 22 om 12:37

#7338‍

5411 XP | 1042 comments

RE4 vond ik ook een geweldige game, alleen ik vond het niet perse horror. Er zat wel e.e.a. aan gore in maar echt eng? Nah... ik had nergens echt dat ik niet verder durfde.

Een andere game die ik ook had op mn xbox360, was dead space. Hier zaten wel echt van die momenten in dat ik niet de hoek om wilde gaan omdat ik gewoon bijna zeker wist dat een jumpscare element aan zat te komen.

ageQned

31 okt 22 om 16:55

#7339‍

1090 XP | 187 comments

Amnesia vind ik altijd wel leuk om te spelen of fatal frame. Maar denk dat Ethernal Darkness mijn favoriet is.

Apenknul

31 okt 22 om 17:18

#7340‍

3756 XP | 707 comments

Ik ben zelf niet zo van horror games, ik heb Project Zero Maiden of Black Water geprobeerd, maar durfde niet verder. Horror en Nintendo liggen in mijn beleving niet echt samen, ik heb Luigi's mansion 3 gespeeld, maar het is niet echt eng. Het heeft wel zijn sfeertje, maar niet echt eng te noemen.

Maar sinds ik Phasmophobia voor het eerst heb gespeeld, ben ik er aan verknocht. Ik speel het regelmatig met Dreon, en vermaak me er zeer mee. Heb soms nog steeds niet door of we gehunt worden of het een ghost event is, en dat maakt het super eng. Met verschillende soorten geesten is de Deogen (een Nederlandse type geest) een van mijn favoriet. Deze is super snel, en weet waar je zit, al ben je in de beste verstopplek verstopt. Wanneer hij pas in de buurt is wordt hij wel extreem langzaam, maar het kan zijn dat je dan nergens meer heen kan, waarna je ''af'' bent. Ook heeft het spel veel toffe maps, met verschillende huizen, kampeerplekken, een school, een gevangenis en die nieuwe Sunny Meadows Asylum. Je kan ook invloed op het spel hebben met Cursed Items zoals een muziekdoosje, een Ouija Board of zelfs een Summoning Circle. Wel uitkijken, want hoe lager je Sanity, hoe vaker de geest gaat jagen!