Vandaag, precies dertig jaar geleden, verscheen de Super Nintendo in Europa. Na het enorme succes van Super Mario Bros. 3 was de Mario-gekte, die half jaren tachtig begon, nu echt op zijn hoogtepunt. Mario was bij vrijwel iedereen, jong én oud, wel bekend. Zijn sterstatus deed weinig meer onder voor die van bijvoorbeeld Mickey Mouse of Michael Jackson. Hij was dan ook een onmisbaar icoon bij de promotie voor de Super Nintendo, die samen met Super Mario World lanceerde. Het is nog steeds één van mijn favoriete games aller tijden, die ik nog met regelmaat speel en waar ik met enorm veel plezier op terugkijk.
De geschiedenis herhaalde zich omdat lokalisatie in Europa wederom langer op zich liet wachten. Waar de Super Nintendo in Japan al sinds 1990 verkrijgbaar was en in Amerika een jaar later, kregen we hem in Europa pas op 11 april 1992. Vandaag is het dertig jaar geleden dat dit populaire systeem verscheen, waar velen nog steeds geweldige herinneringen aan hebben. De NES was toen nog best populair, maar vanaf begin jaren ‘90 werd 16-bit super power een vereiste! De Super Nintendo was al later dan SEGA’s Mega Drive, die vooral in Amerika en Europa behoorlijk terrein won. Tijd voor Nintendo’s inhaalslag en wie kon daarvoor zorgen?
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!
12 apr 22 om 06:17
#4454
4078 XP | 795 comments
Als jij de NES bewust hebt meegemaakt nader je de 40 of niet? Ben zelf 34 en kreeg de SNES voor mijn 6e verjaardag met DKC. Pas jaren later Mario World van een klasgenoot over gekocht voor 25 gulden. Hij had toen net de playstation. Mijn broertje vond Mario World leuker dan ik, dus heb vooral meegekeken hoe we alle geheimen samen ontdekten.
13 apr 22 om 18:37
#4493
4325 XP | 497 comments
Ja, dat klopt! Ben nu 39 jaar. Mag verder de pret niet drukken, want het zijn nog steeds toffe spellen. Had mijn NES vanaf omstreeks 1990, dus zelf begonnen met de Super Mario Bros./Duck Hunt-cartridge.
Toch leuk, al die herinneringen. Toen wij thuis de Super Nintendo kochten was het ongeveer 1994, dus volgde Donkey Kong Country ook redelijk snel in mijn collectie. Die heb ik ook oneindig veel gespeeld, net als het tweede deel. Mooie eerste game ook, Donkey Kong Country! Mooi verjaardagscadeau, een Super Nintendo! Later zaten er inderdaad ook andere games bij het systeem dan Super Mario World.
12 apr 22 om 12:25
#4459
6599 XP | 1223 comments
Leuk stukje Martijn! Mooie ode aan één van de beste game aller tijden en de introductie van mijn persoonlijk favoriete personage.
Kijk ook echt altijd graag terug naar de tijd dat ik deze game voor het eerst speelde, echt een super toffe game en ik speel hem ook nog steeds met veel plezier, al kan ik het spel inmiddels wel dromen.
Wie had toendertijd gedacht dat Yoshi zo populair zou zijn dat hij zelfs zijn volledig eigen serie zou krijgen.
13 apr 22 om 18:46
#4495
4325 XP | 497 comments
Dank je, Yosher! Haha, zo'n grote Yoshi-fanaat! Dacht al dat je dat gedeelte over Yoshi vast wel kon waarderen. Blijft een toffe game.
13 apr 22 om 10:00
#4476
503 XP | 84 comments
Leuk geschreven inderdaad!
Ik weet nog goed de hype rond deze game. Overal was het Super Mario Mania begin jaren '90. Op Telekids, in speelgoed winkels, basisscholen. Zelfs 2 speelfims kwamen uit. Super Mario Bros. en The Wizard. Beiden belachelijk slecht.
Zelf speelde ik de game pas ergens in 1994, heel wat uurtjes gemaakt tot diep in de nacht.
Toch was ik zelf meer van de Donkey Kong Country. De graphics en de moeilijkheidsgraad deden mij toen stijl achter over slaan.
Mooie tijden om op te groeien als gamer.
13 apr 22 om 18:58
#4496
4325 XP | 497 comments
Bedankt CoeXist! Vooral in het begin was Super Mario World Nintendo's voornaamste game om de Super Nintendo te promoten. Kan me dat ook nog herinneren, toen je het systeem mét spel kon winnen bij Telekids. Er was zelfs een Telekids Roadshow, die ook mede mogelijk gemaakt werd door Nintendo.
Was ook het mooiste wat er was: geen verplichtingen hebben en die games gewoon dag en nacht kunnen spelen. De Donkey Kong Country-games hadden dat inderdaad ook. In die tijd was Donkey Kong Country zijn tijd ver vooruit. Maakte de jaren 90 wel speciaal, op gebied van gaming.
Die Nintendo-speelfilms waren inderdaad niet zo'n succes. Mag hopen dat die Super Mario-animatiefilm, die eind 2022 komt, wat beter uit de verf komt.
13 apr 22 om 14:16
#4485
2923 XP | 269 comments
Super tof ook al die scans in het artikel! Vind persoonlijk SMW niet echt baanbrekend als je het vergelijkt met SMW2 Yoshi's Island (wat in Japan niet eens de ondertitel SMW heeft gekregen) of DKC 2 / 3. De 'vanille' game is dan ook echt te saai om nog te spelen, alleen de oneindige hacks / roms zijn geweldig.
13 apr 22 om 19:09
#4497
4325 XP | 497 comments
Die oude tijdschriften blijven zwaar nostalgisch! Nog steeds leuk om in te bladeren.
Je kunt altijd zo je favoriete en minder favoriete games hebben, he Mink. Ik vond Super Mario World echt wel tof, al heb ik die mogelijk ook wat teveel gespeeld. Overigens ook teveel gespeeld om hem niet leuk te vinden, met al die herinneringen. Persoonlijk blijft Super Mario Bros. 3 mijn grootste favoriet, qua 2D Mario-games.
Yoshi's Island speelde ik zelf pas vele jaren later. Toen die uitkwam waren er vele games die nu klassiekers zijn. Kon ze helaas niet allemaal kopen, al heb ik veel games later wel ingehaald. Yoshi's Island blijft ook geweldig! De Donkey Kong Country-games ook!
Ik hou zelf niet zo van hacks en aangepaste games, maar eigenlijk: daar hebben we de Super Mario Maker-games voor, toch?
13 apr 22 om 22:27
#4502
503 XP | 84 comments
Jaaa!! Die game magazines uit de 90's waren echt zo tof! Je haalde echt het game nieuws daar uit in een pre-internet era.
Misschien wil een N1-UP redacteur daar eens een item over maken?
Vooral de Power Unlimited was mijn holy games bijbel. Toegegeven, je kreeg een paddo-trip als je de reviews las zo'n broddelwerk was het. Alsof het inelkaar was geflanst door een zwakzinnige op de sociale werkplaats. Maar het ademde de 90's.
De Console Wars, het World Wide Web, de eerste E3 in 1995, de opkomst van de 32-Bit game consoles, de tekeningen en lezersbrieven in de "Yo, Post" en niet te vergeten een magere 6 voor Super Mario Kart (SNES). Ik verslond het maandelijks in de Power Unlimited. Ik had zelfs de PU agenda… slechte keuze want ik stond direct bekend als nerd in mijn klas.Terwijl het tegenwoordig cool is om te gamen was dat in de begin jaren '90 nog niet het geval.
Ik heb al jaren geen PU abonnement meer. En met mijn 40+ pas ik niet meer bij de doelgroep en hun onderbroeken humor.Sommige redacteuren begonnen ook iets te veel in hun zelf te geloven waarbij zichzelf een soort sterrenstatus gingen aan meten. Dat sloeg bij mij de plank wel een beetje mis.
Maar heel soms, heel soms, als ik ergens in een kiosk op een trein station of Schiphol sta koop ik een los PU magazine. In minder dan een half uur blader ik er doorheen om hem vervolgens ergens op een stoel in de trein of op het vliegveld achter te laten voor de volgende lezer.
Het waren mooie tijden van vergane glorie.
14 apr 22 om 12:51
#4518
4325 XP | 497 comments
Dat was in de jaren '90 nog de voornaamste manier om informatie over games te krijgen ja. Toen was er nog geen internet om je favoriete games op te zoeken of reviews te checken. Ooit had je ook wat videogame-georiënteerde televisieprogramma's, al hadden die nooit een erg lang leven. Denk bijvoorbeeld aan Power Play (met Martijn Krabbé) of GameForce One (met Esther Duller of Cindy Pielstroom), later Gammo. Verder vooral veel folders en reclamedrukwerk toen.
Die bladen zijn nu zwaar nostalgisch, als je die tijdschriften nu terugziet. Was zelf lid van Club Nintendo Magazine, daarna Club Nintendo Extra, vervolgens CNE. Die heb ik allemaal nog bewaard. Ben ook 13 jaar lid geweest van Power Unlimited, maar op den duur ging het mij iets teveel over de redactie en welke games zij het leukst vonden. Toen ben ik gestopt hem te lezen, beetje op dezelfde manier die jij hier beschrijft. Was de doelgroep mogelijk ook uitgegroeid. Overigens is Jurjen Tiersma met schrijven begonnen bij de Club Nintendo-bladen, dus die kwam ik later in de PU ineens weer tegen.