N1-UP was op GameForceNL: games, cosplay en veel foto's!

Na een lange afwezigheid is GameForce weer terug in de Benelux. GameForce is een evenement dat vrij bekend is in België, maar nu in 2022 voor het eerst in Nederland. Evelyne en Robin gingen erheen en vertellen hun ervaring omtrent de eerste Nederlandse editie. 

Robin

Mijn laatste gaming event in Nederland was Firstlook 2019. Nintendo was best groots aanwezig maar de rest van Firstlook was maar een sombere tentoonstelling. Daar komt het grote evenement van België: GameForce. Ik was dan ook erg benieuwd hoe GameForce mij zou bevallen na de teleurstellende Firstlook van 2019.

Na een rondje lopen werd het al snel duidelijk dat Nintendo wel en niet aanwezig was. Er was genoeg Nintendo te vinden. Zoals bij de WarChild stand waar ze bezig waren met de de Power Up Cup om geld in te zamelen voor het goede doel (€37.000+ euro opgehaald!) met behulp van Mario Kart 8 Deluxe. Weer verderop was de BSG (Benelux Speedrunner Gathering) bezig met het speedrunnen van Donkey Kong Country: Tropical Freeze en konden de bezoekers leren hoe ze Super Mario Bros Wii kunnen speedrunnen. Daarnaast zagen we ook nog een Lego-stand waar ze bezig waren met een mooi LEGO-schilderij van Mario en Luigi. Ook was er een retro-hoekje met een SNES en NES waar mensen oudere games konden spelen. En op de gezellige  Animal Crossing-chillplek je met Saar op de foto.

Toch miste ik wel een typische Nintendo-stand met podium waar je Super Smash Bros. Ultimate, Splatoon 3 en Mario Kart 8 Deluxe kon zien. Het is duidelijk dat er voldoende animo is om Nintendo-games te spelen tijdens het evenement. Er waren plekken met Splatoon 3 of andere Nintendo Switch-games om te spelen, maar toch miste ik Nintendo zelf wel. Dat gezegd hebbende, er waren ook vele andere grotere publishers verrassend afwezig.

Mocht je bijvoorbeeld eraan gewend zijn om een grote Ubisoft-stand met Just Dance te zien of afgesloten ruimtes voor een 18+-games dan zou GameForce niks voor jou zijn. Uiteindelijk bood het wel echt enorm gezellig communities. Zo was er de Mana Burners Guild die mensen Magic: The Gathering leerde en had je Dutch20 die juist voor de Dungeons & Dragons aanwezig was.

Ik ging GameForce om tien uur binnen en ging vijf uur later met een voldaan gevoel naar huis. Het was een prima eerste editie en de mensen achter GameForce mogen dan ook trots zijn met de start in Nederland. Ik ben heel benieuwd naar hoe een tweede editie zal zijn en of die dan ook zal groeien. Want GameForce heeft zeker de potentie om HET gaming event van Nederland te worden. 

Ja, toch stiekem even een Monster Hunter referentie plaatsen.

Evelyne

Zoals al bekend is, ga ik graag naar evenementen toe. Of de evenementen nou groot of klein zijn, ik ben er vaak wel te vinden, zeker als deze in Nederland zijn. Zo ga ik elk jaar naar Dutch Comic Con, ben ik bij de eerste editie van Heroes Made in Asia geweest, ging ik vaak naar DreamHack en houdt ook van kleinere evenementen zoals Spam. Zo is het besluit ook ontstaan om naar de eerste Nederlandse editie van GameForce te gaan.

Bij binnenkomst zie je meteen een groot model van de Redbull Formule 1-wagen met ernaast veel computeraccessoires en zelfs volledige computers waar ik alleen maar van kan dromen, maar waar was Nintendo? Zoals Robin al vermeldde waren er genoeg Nintendo Switch-stands te vinden waar je heerlijk een potje Super Smash Bros. Ultimate, Mario kart en Splatoon 3 kon spelen. Ook waren er wat klassieke consoles aanwezig zoals de Atari, GameCube, Nintendo 64 en de SNES waar je lekker de retro wereld in kon duiken.

Daarnaast kan je als retro fan zeker je slag wel slaan op GameForce. Dit kan je wel behoorlijk wat kosten, maar je moet wat over hebben om Pokémon Red voor de gameboy colour in nette staat zonder doosje te kopen. Daarnaast barstte het ook van van de Nintendo 64-spellen, GameCube-spellen en Wii-spellen. Bij vrijwel elke tafel stonden veel mensen hevig te zoeken tussen de spellen. Zo heb ik onder andere een echte parel kort in handen gehad. Pokémon XD: Gale of Darkness inclusief doosje en boekje voor op de GameCube, maar deze kostte dan ook maar liefst 200 euro. 

Overal waren kraampjes te vinden met knuffels, shirts, tassen, bekers, lampen, funko en zelfs amiibo. Dit was allemaal officiele merch. Game Mania had zelfs een kist vol met Pokémon-knuffels waar een aanbieding voor was. Voor Zelda-, Kirby-, Metroid-, Splatoon-, Mario-, Fire Emblem- en Animal Crossing-fans is er zeker genoeg te vinden. Of je nu een shirt wil of een kussentje.

In de Artist Alley was er ook Nintendo merch te vinden, deze was alleen niet officieel. Hier stonden onder andere terrariums in pokébal vorm met pokémon erin. Ook waren er heel veel posters en sleutelhangers te vinden van Splatoon, Zelda, Samus, Mario, kirby en Pokémon. Een winkel net buiten de artist alley trok echter mijn volledige aandacht. Hier waren namelijk metalen wapens te vinden uit games. Zo heeft Robin een Monsters Hunter-wapen mogen vasthouden en heb ik een echte metalen master sword in mijn handen gehad!

Er waren weinig cosplayers te vinden in verhouding tot Dutch Comic Con, Heroes Made in Asia en DreamHack. Zeker toen we om tien uur binnenstapten. Ik kon ze bijna op mijn twee handen tellen. Later kwamen er meer cosplayers binnen stappen, maar het viel behoorlijk tegen. De meeste cosplayers die ik tegenkwam waren verkleed als League of Legends-personages. Er waren enkele Bowsette’s, Pokémon onesies, één Zelda (naast mijn Zelda cosplay), een aantal Link-kostuums, veel princess Peach, twee Mario’s en een Waluigi.

De meest opvallende cosplayer was toch wel de Mr. Pringels. Hij stond bij de Just Dance-boot. Hier kon je samen met hem een echte danswedstrijd aangaan en poh.. Wat kon hij goed dansen! Ik vind het oprecht heel knap dat hij met zo’n kostuum de danspasjes als een echte professioneel uitvoerde.. Je ziet namelijk bijna niks met zo’n hoofd..Hoor je dat meneer Pringles? Je hebt een fan.

Cosplay

Er was natuurlijk een cosplay-wedstrijd. Ik heb het niet helemaal gevolgd maar ik vond het heel magertjes. Dit ligt niet aan de cosplayers, maar aan het podium. Het podium was super klein en leek wel een soort catwalk. Je kon bijna je kont niet keren op het podium en als je daar dus met een echt breed kostuum liep zou je er zo afvallen. Ook was het in een soort hoek gepropt van de conventiezaal. Veel mensen wisten niet eens waar de cosplay contest was. Er waren enkele Nintendo-kostuums op het podium vertoond, maar vooral Zelda-kostuums. Dus ook niet heel veel variatie voor ons Nintendo-fans. Ik zag vooral anime-gerelateerde kostuums en League of Legends kostuums. Verder was ook één jury verkleed als Skull Kid, maar meer dan dat was er niet.

Daarentegen werd cosplay wel goed in gezet. Bij de boot van Warchild stonden Bowser jr, Peach en Bowser. Deze stonden hier allemaal vrijwillig om geld in te zamelen voor Warchild. Door 5 euro te doneren mocht je met deze drie cosplayers op de foto gaan. Hierbij kreeg je ook mini versies van de foto’s, dus win win. Bowsers kostuum was gemaakt door een andere cosplayer en werd gedragen door markbocken. Het Bowser jr.-kostuum heeft de cosplayer, esmeecosplay, zelf gemaakt. Deze heeft zij toen ze 14 helemaal zelf genaaid en geplakt. Het beste? Ze heeft hem op de groei gemaakt! Ze is nu 21 jaar en het kostuum past nog steeds! Ten slotte was de beeldschone princes Peach de cosplayer sparklyvivecacosplay. Ook zij heeft haar cosplay zelf gemaakt. Beelden daarvan staan ook op haar Instagram. Het is super tof dat al deze drie cosplayers zo hun best hebben gedaan om geld in te zamelen voor het goede doel en het ook zo lang volhielden in hun cosplays! 

Ten slotte liep ik zelf natuurlijk ook rond in mijn Zelda Hyrule Warriors cosplay. Ik ben een paar keer gevraagd om op de foto te gaan en kreeg vaak complimenten te horen. De mensen van de Samsung-boot kwamen zelfs achter me aan om te vragen of ik even in hun boot wilde staan voor wat foto’s. Natuurlijk deed ik dat met plezier. De beste plek voor foto’s die ik gezien heb was de Animal Crossing-boot. Daar kon je de mooiste foto’s maken en was de belichting perfect. Ik hoop dat Nintendo volgende keer wel aanwezig is en dat het dan barst van Nintendo cosplays!

De eerste editie van GameforceNL was op 8 en 9 oktober 2022. Dit weekend zijn we ook op Dutch Comic-Con, daarover later meer!

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Minecraft Legends lanceert in de lente van 2023

0

Media Minecraft Legends lanceert in de lente van 2023

17-10-2022

2

Dennis

Ubisoft deelt art van vijanden in Mario + Rabbids Sparks of Hope

0

Media Ubisoft deelt art van vijanden in Mario + Rabbids Sparks of Hope

17-10-2022

4

Dennis

Reageer als eerste!