N1 bezoekt Pokémon GO Safarizone Amstelveen

Niantic omarmt het gemeenschapsgevoel van Pokémon GO steeds meer. Sinds Pokémon GO Fest in Chicago het zomerseizoen aftrapte, draaide het mobiele Pokémonspelletje voornamelijk om samen raid-gevechten aangaan en bij elkaar komen om het spel te spelen. Gisteren organiseerde Niantic voor het eerst een grootschalig evenement in Nederland. We reisden eerder al af richting Almere, Leidschendam en Zoetermeer om digitale monstertjes te vangen. Hoe ervoeren we het evenement in Amstelveen?Pokémon!

De zogenaamde Safarizone in Amstelveen wist flink wat volk op de been te brengen. Waar kwamen al deze mensen voor? Ten eerste kreeg je speciale eieren bij de deelnemende PokéStops. Hiervoor loop je slechts twee kilometer, maar kun je ook enkele Pokémon krijgen die normaal veel zeldzamer zijn, zoals Chansey, Mareep en Larvitar. Ten tweede verschenen er veel Pikachu en Magikarp tijdens het evenement, met een extra hoge kans om ze in shiny-vorm te treffen. Ten derde verschenen er belachelijk veel Starterpokémon, Magikarp, Miltank, Stantler, Clefairy, Chansey, Larvitar, Snubbull, Eevee, Porygon, Mareep, Skarmory, Kangaskhan, Unown en Machop in het winkelcentrum. Alles bij elkaar genoeg reden om de aandacht van de fervente Pokémon-speler te trekken.

Speelveld

Drie teamhoofdkwartieren bevonden zich in het winkelcentrum. Die van Instinct en Valor bevonden zich dicht bij elkaar, terwijl Mystic aan de andere kant van het winkelcentrum stond. In de praktijk dienden deze ‘lounges’ vooral als informatiepunt, want de schamele opzet zorgde ervoor dat slechts enkele mensen gebruik konden maken van het ‘lounge-gedeelte’. Als resultaat verspreidden de Pokémon-jagers zich over het winkelcentrum (opvallend genoeg ook bezoekers zonder kaartje), wat het winkelend publiek veelal als vervelend ervoer. Pikachu zelf dook óók zo nu en dan op in het winkelcentrum, zodat bezoekers een kiekje konden nemen met Pikachu aan hun zijde.

(Dis)connectie

Niantic kondigde vooraf al aan dat alle gyms van het evenemententerrein verwijderd zouden worden. Raids zouden immers zorgen voor een té belast netwerkt… en dat heeft Niantic juist ingeschat. Amstelveen bood als winkelcentrum en stad een gratis wi-fi-netwerk aan, maar dit bleek niet in staat aan de vraag te kunnen voldoen. Pokémon GO had echter ook een eigen wi-fi-netwerk geïnstalleerd, en dit netwerk deed het veelal uitstekend. Gelukkig maar, want de 3G-verbinding bleek op veel momenten té instabiel. In de meeste gevallen werkte het spel dus erg goed, maar met zó veel Pokémon op één scherm én een niet heel erg stabiel netwerk, voorkom je niet dat het spel soms uitvalt of vast hangt.

De buit

Na een volle dag jagen, heb ik een glimmende Magikarp en Pikachu aan mijn collectie kunnen toevoegen. Ook de SAFARI-letters van het Unown-alfabet waren al snel in mijn bezit. Ondanks deze leuke exclusieve Pokémon, leek het evenement zich vooral te richten op spelers die hun Pokédex nog niet geheel gevuld hebben. Pokémon als Mareep, Chansey en Larvitar zijn normaal zó zeldzaam, dat veel spelers er een flinke kluif aan hebben genoeg candy te verzamelen. Vandaag schuilde er achter elke hoek een heel cluster zeldzame Pokémon, waardoor spelers hier voor een groot deel hun Pokédex konden vullen. Was het de moeite waard? Jazeker, voor iedereen die het mobiele spelletje nog fanatiek speelt. In Amstelveen doken véél meer zeldzame Pokémon op dan eerder in Leidschendam, Zoetermeer en Almere.

Conclusie

Helaas kan Niantic haar Pokémon GO-evenementen alleen kleinschalig organiseren; anders begeeft het netwerkt het hoogstwaarschijnlijk. Toch doet Niantic het in Amstelveen voortreffelijk. Het wi-fi-netwerk bleek behoorlijk stabiel en de aanwezige Pokémon bliezen je omver. Zó enorm veel Pokémon, die je normaliter vrijwel nooit treft, verschenen op je scherm, dat je moeite had te kiezen wat je wél en niet wilde vangen. We hebben geluk dat Niantic een evenement van het kaliber Chicago en Yokohama naar Nederland heeft gebracht, en nu is het tijd voor de derde generatie!

Like dit bericht:

Recente artikelen

World of Goo 2 komt in mei naar de Nintendo Switch

0

Media World of Goo 2 komt in mei naar de Nintendo Switch

25-02-2024

0

Martijn

One Piece: Unlimited World Red – Deluxe Edition

0

Review One Piece: Unlimited World Red - Deluxe Edition

16-10-2017

0

Redactie

De vrouwelijke gamer en de opmars van mobiele games

0

Column De vrouwelijke gamer en de opmars van mobiele games

13-10-2017

1

Redactie

Reageer als eerste!