Mario & Luigi: Superstar Saga - Al 20 jaar broederliefde

  • Special

  • 21 nov 23 om 08:00

  • Dennis

  • 2

Precies twintig jaar geleden zag Mario & Luigi: Superstar Saga het daglicht. Mario en consorten waagden zich al vaker aan het role-playing genre, maar de charme van Superstar Saga blijft voor mij ongeëvenaard. Tijd voor een terugblik!

Ah Mario, de alleskunner! Naast platformen, tennissen, voetballen en kartracen is hij ook niet vies van een rollenspel. Op dit moment schittert hij in een remake van zijn allereerste RPG-avontuur. In de Paper Mario-serie is de loodgieter plat als een papiertje en combineert hij rollenspel met origami. Maar mijn eerste kennismaking met Mario’s RPG-uitspattingen was op de Game Boy Advance. Daarop kocht ik redelijk blind Mario & Luigi: Superstar Saga en ik wist niet wat ik meemaakte!

De Amerikaanse reclame voor Superstar Saga (bron: Vizzed Video Game Commercials)

Ik belandde in een vrolijk en humoristisch avontuur waarin de gebroeders Mario afreizen naar het Beanbean Kingdom. Daar kom je een hoop oude en nieuwe bekenden tegen, waaronder Bowser en E. Gadd, de professor die we kennen uit Luigi’s Mansion. Nieuw zijn de slechte Fawful en Cackletta, die eropuit zijn om de stem van Peach te stelen. Prince Peasley staat onze helden bij om die terug te krijgen. De game kreeg hierdoor een eigen smoel. Het is jammer dat er in bijvoorbeeld de laatste Paper Mario-spellen niet veel nieuwe cast meer is, maar alles wordt opgevuld met Toads.

In sommige aspecten is Superstar Saga een traditionele RPG. Zo ga je levels omhoog, stijgen je stats (zoals aanval, verdediging en ehm, snor) en kun je items gebruiken en je uitrusting veranderen. Maar wat mij nog het meest is bijgebleven is het vechtsysteem. De gevechten zijn een mix van turn-based en getimede actie. Je kiest elke ronde een aanval (bijvoorbeeld slaan met een hamer) maar je kunt meer schade doen door op het juiste moment op de A- of B-knop te drukken. Echt leuk wordt het wanneer je combo’s gaat uitvoeren, waarin Mario en Luigi samen de gekste capriolen uithalen. Deze vorm van combat herken je vast van Super Mario RPG of de oudere Paper Mario’s. Voor mij voelde dit twintig jaar geleden fris en misschien wel revolutionair.

Officieel artwork van de game

Een remake, een faillissement, en de toekomst?

In 2017 kreeg het spel een remake voor de 3DS: Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions. Naast opgepoetste graphics zat hier een extra verhaal in. Zelf ben ik meer fan van de oude pixelstijl dan van de 3D-achtige graphics in de remake. Wie spontaan zin heeft gekregen om ook dit vrolijke avontuur te doorlopen, goed nieuws! Het spel is speelbaar op de Nintendo Switch voor iedereen met een Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket-abonnement.

Door de jaren heen verschenen er goede en minder goede delen in de Mario & Luigi-serie. Het in 2015 verschenen Paper Jam vind ik matig, maar Bowser’s Inside Story uit 2009 is een topper en misschien wel het hoogtepunt. Niet gek dat ook deze game een remake kreeg voor de Nintendo 3DS. Deze verscheen in 2019 en is het laatste deel in de serie. Zit er nog toekomst in Mario & Luigi? Dat is moeilijk te zeggen. AlphaDream, de studio achter de serie, sloot begin 2020 haar deuren na een faillissement, en het is jammer dat Nintendo destijds niet heeft besloten om deze over te nemen. Uiteraard is Nintendo wel nog de eigenaar van de rechten, dus wie weet mag een andere studio eens aan de slag met de Mario & Luigi-serie. Paper Mario is door de jaren heen toch een andere weg ingeslagen. En met de remake van Super Mario RPG nog vers in het geheugen snak ik toch wel naar een nieuwe, échte Mario RPG. En laat dat maar lekker een nieuw Mario & Luigi-deel zijn!

De originele game versus de remake. Welke grafische stijl vind jij mooier?

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Moonglow Bay Nintendo Switch screenshot baai start

0

Review Moonglow Bay - Een rustig visavontuur

13-04-2024

3

Kitty

Hoofdafbeelding bij Super Mario Bros. Wonder geüpdatet naar Versie 1.0.1; dit is er toegevoegd

4

Nieuws Mario Bros. Wonder geüpdatet naar Versie 1.0.1; dit is toegevoegd

21-11-2023

2

Erik

Terugkijken – Koopa Café Live Podcast

1

Podcast Terugkijken - Koopa Café Live Podcast

20-11-2023

5

Dre

Discussieer met ons mee! 2

Theun

21 nov 23 om 10:26

#12178‍

616 XP | 115 comments

Leuk stukje!

Deze game is zeker een klassieker. Een absolute aanrader als je NSO hebt om te spelen.

Mitch

21 nov 23 om 23:47

#12185‍

3039 XP | 472 comments

Goed verwoord, Dennis!

Het Bean Bean Kingdom en de vrij open spelwereld maken het eerste deel nog steeds mijn favoriet.