Golden Sun: The Lost Age - De ultieme sequel

  • Special

  • 19 sep 23 om 13:00

  • Dennis

  • 6

Precies twintig jaar geleden kwam het tweede deel in de Golden Sun-serie uit, genaamd The Lost Age. In deze special vertel ik waarom The Lost Age voor mij de ultieme sequel is!

Let op: Dit artikel bevat gameplay- en verhaal-spoilers voor Golden Sun en The Lost Age!

Voordat ik het kan hebben over The Lost Age, moeten we eerst verder terug in de tijd, naar februari 2002. Toen kwam namelijk het eerste deel in de serie uit: Golden Sun. In deze RPG voor de Game Boy Advance volgen we de helden Isaac, Garet, Mia en Ivan op hun queeste. Zij willen voorkomen dat de kwaadaardige Saturos en Menardi, samen met de mysterieuze Felix, elementaire magie en alchemie weer vrijlaten in de wereld. Deze is verzegeld omdat de kracht te sterk was om te beheersen en de wereld dreigde te vernietigen.

Wie het eerste deel heeft gespeeld weet hoe dit afloopt, en weet dat het spel eindigt met een grote cliffhanger. Gelukkig hoefden we niet heel lang te wachten op het vervolg, want dat verscheen in september 2003. Wie de game echter startte kwam tot de bijzondere conclusie dat het avontuur niet verderging met Isaac en zijn partners. Nee, de tegenspeler Felix was opeens de hoofdrolspeler!

Officieel artwork van The Lost Age

Vanwaar deze ommekeer? Toen Camelot bezig was met de ontwikkeling van Golden Sun, bleek dat het spel niet op één GBA-cartridge paste. Daarom splitsten de makers het spel op in twee delen. Om dit te kunnen verantwoorden vertelden ze in het tweede deel het verhaal vanuit de andere kant. Tot op de dag van vandaag vind ik dit nog steeds een meesterzet, en is dit een van de redenen waarom ik de wereld van Weyard en de personages van Golden Sun tot de beste reken. Je krijgt sympathie voor beide kanten, personages worden extra belicht en hoewel het verhaal van The Lost Age naadloos aansluit op dat van Golden Sun, maakt deze twist de sequel meteen interessant om te spelen.

Wie Golden Sun heeft uitgespeeld en begint aan The Lost Age, kan met een wachtwoord of linkkabel data overzetten. Waarom? Omdat, en dit is een magisch moment in het spel, er een reünie plaatsvindt tussen de personages uit Golden Sun en The Lost Age. Isaac en zijn team besluiten samen te werken met Felix en zijn groep, waardoor je plotseling de beschikking hebt over acht in plaats van vier personages. Maar wacht, Isaac was toch de goede en Felix de slechterik? Wat houdt die samenwerking dan in? Die plottwist laat ik aan jullie om zelf te ontdekken.

DidYouKnowGaming maakte een mooie special over de serie!

Heb je je data uitgewisseld, dan hebben de personages uit het eerste deel al hun spullen, uitrusting en goud zoals je dat hebt verzameld in deel één. Heb je dus eindeloos zitten grinden om dat ene zeldzame zwaard te krijgen in het eerste deel, dan heb je daar in deel twee nog plezier van!

Golden Sun en The Lost Age zijn dus eigenlijk één groot spel, maar doordat het van twee kanten wordt verteld krijgt het verhaal zoveel meer diepgang. Ik ben geen grote RPG-fan, maar toch vind ik Golden Sun en The Lost Age de beste games die ik heb gespeeld. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de destijds indrukwekkende graphics, het fenomenale vechtsysteem waarbij je gigantische goden kunt oproepen, of de magistrale muziek. Sorry voor het praten in superlatieven, maar Golden Sun is nou eenmaal zo goed. Wie de games nog niet heeft gespeeld heeft geluk, want Nintendo heeft aangekondigd dat ze naar Nintendo Switch Online + Uitbreidingspas komen. En wij fans? Wij wachten met smart op een nieuw deel!

Like dit bericht:

Over Dennis

De liefde voor Nintendo begon bij Dennis met de grijze Game Boy en Kirby's Dream Land. Vooral de handhelds van Nintendo hebben een speciaal plekje. Maar ook zijn pc staat regelmatig te draaien. En als Dennis niet aan het gamen is, speelt hij basgitaar of staat hij bij een concert. Op 10 maart trekt hij altijd zijn Mario-sokken aan!

Lees meer over Dennis

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

Amy_Rose_Sonic_adventure_style_fanart

1

Nieuws Krijg een gratis Sonic Superstars cosmetic met de nieuwsbrief van Sega

19-09-2023

3

Evelyne

Hoofdafbeelding bij F-Zero voegt eind september meer circuits toe; datamine onthult modi

2

Nieuws F-Zero 99 krijgt meer races eind september; datamine onthult modi

19-09-2023

4

Erik

Discussieer met ons mee! 6

Selan

19 sep 23 om 14:23

#11501‍

2761 XP | 505 comments

Aaaah Golden Sun <3

 

The Lost Age is inderdaad een van de beste sequels ooit van een video game. Alles is zoveel beter, mooier, groter, theatraler, prachtiger. Vooral die combo summons waren echt tof. Nog steeds blijven de puzzels en dungeons de allerbeste ooit in een RPG wat mij betreft. Kan niet wachten op een nieuwe deel...ooit....

Tot die tijd hoop ik dat Nintendo snel Golden Sun naar NSO gooit. Any day now....

Dennis

19 sep 23 om 17:36

#11504‍

979 XP | 88 comments

Ja laat maar komen dat vervolg, ondertussen lang genoeg gewacht! Ik ben helemaal geen grote RPG-speler, maar deze serie blijft ongelooflijk. Ik weet nog dat ik de demo van deel 1 speelde op de Megafestatie in Utrecht, en meteen onder de indruk was van de grafische stijl.

Fl@ppy

19 sep 23 om 17:16

#11502‍

2891 XP | 560 comments

Ik heb nooit een GBA gehad, wel de GBC en heb daar tot ik een DS kocht veel op gespeelt. Toen ik nog niet lang mijn DS had kwam ik op marktplaats Links Awakening DX tegen. Ik zal 16 zijn geweest destijds. Ik op de fiets naar het volgende dorp. Bij binnenkomst bleek de verkoper bakken vol GB games te hebben. Hij vroeg of ik nog iets verder wilde kijken. Daar vond ik beide GoldenSun games. Ik had geen idee wat ik kocht, maar wat een geluk. Ik heb toen dus 3 van de beste games ooit gekocht. Meerdere keren op mijn DS uitgespeeld. Bijna 20 jaar geleden...

Dennis

19 sep 23 om 17:34

#11503‍

979 XP | 88 comments

Ha, goed verhaal! Altijd gaaf om games op zo'n manier te ontdekken, dat je een aankoop doet zonder te weten wat precies, en dan verrast te worden met een pareltje.

Robin

19 sep 23 om 18:18

#11505‍

3253 XP | 480 comments

Golden Sun is een fantastische serie. Ik zie deze serie wel in de komende jaren een nieuw deel krijgen al is het een complete collectie van deel één en twee samen. Opnieuw gemaakt in een epische stijl van HD-2D of hoe Sea of Stars eruit ziet. Want het spel heeft zeker hier en daar wat QoL-veranderingen nodig

Patrick

19 sep 23 om 18:29

#11507‍

298 XP | 44 comments

The dream!