Eindejaarsspecial: de top tien van 2020 volgens de N1-redactie!

Toen we op de redactie gingen stemmen op onze top 10 van het jaar, waren de reacties erg verdeeld. Van ‘ik kom niet eens aan tien goede games’ tot toplijstjes die uit mouwen werden geschud. De stemmen zijn geteld, discussies zijn gevoerd en we tellen onze top tien af!

10. WHAT THE GOLF?

– Mitch
Laat het maar aan een indie-studio over om een golfspel te maken dat zó bizar is, dat je het nog nauwelijks golf kunt noemen. En dat levert een geweldige partygame op vol met domme fun waarin koeien, auto’s, bureaustoelen en strandballen op de een of andere manier met de sport vermengd worden. Resultaat is een spelletje wat ik regelmatig aanslingerde als ik een vriend of vriendin over de vloer had. En aangezien mijn sociale bankhangdieet normaal vooral bestaat uit Smash Bros. en Mario Kart, is dat best bijzonder te noemen.

9. Bioshock: The Collection

– Kitty
Bioshock: The Collection verscheen al in 2016 op andere consoles, maar dat we er op de Nintendo Switch van mogen genieten was toch wel een mijlpaal. De duistere setting en het briljante verhaal maken de hele serie tot een must-play, die gelukkig ook goed tot zijn recht komt op de hybride console. Helaas zitten de schoonheidsfoutjes er nog steeds in, zoals de haperende ondertiteling. Ook is er nog een extra download nodig als je de game fysiek koopt. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden: hou je enigszins van shooters, adventures en/of goede verhalen, dan kun je deze echt niet missen.

8. Hades

– Ness
Als Animal Crossing: New Horizons niet in 2020 was uitgekomen (ik sta nog steeds versteld van die timing), was Hades zonder twijfel mijn persoonlijke Game of the Year geweest. Ook al ben ik misschien een beetje bevooroordeeld omdat ik Griekse mythologie super interessant vind, het is nog steeds heel cool om te zien hoe in Hades de eeuwenoude personages zijn ontworpen en geïmplementeerd (om nog maar te zwijgen van de oneindige dialogen en de super voice acting!). Maar ook qua gamedesign is dit spel simpelweg een pareltje. Als roguelike haalt Hades zijn kracht vooral uit het steeds maar opnieuw spelen en sterker worden. Het komt alleen niet vaak voor dat een game me overhaalt om telkens nieuwe wapens en tactieken uit te proberen. Hades lukt het moeiteloos. Elke run voelt hierdoor totaal uniek aan. Eén van de beste dingen van het spel is dan als je willekeurige upgrades opstapelt en per ongeluk een super goede build hebt gemaakt. En dat slechts één voorbeeld wat Hades zo geweldig, tevredenstellend en verfrissend aanvoelt. Zagreus vindt het misschien maar niks om telkens weer uit hel te ontsnappen, maar ik doe niets liever!

7. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

– Erik
“Het heeft even geduurd, maar ook de Wii heeft nu een eigen RPG-topper”, schreef oudredacteur Marcel in zijn review van Xenoblade Chronicles uit 2011. De game is dan ook een zeldzaam kunststukje, dat verhaalclichés over liefde, vriendschap en verraad op een briljante, verfrissende manier tot leven brengt. Hier komt een heerlijk tactisch gevechtssysteem bij kijken, waarbij je personages automatisch aanvallen en jij verantwoordelijk bent voor het selecteren van de juiste vaardigheden. Geen wonder dat Nintendo tot tweemaal toe de game opnieuw uitbracht, met deze Definitive Edition als laatste iteratie. Heb je dit wonderlijke stukje geschiedenis nog nooit gespeeld, dan zou ik dat zeker even doen (check ook Dreon’s review waarom)!

6. Super Mario Bros. 35

– Erik
Super Mario Bros. 35 is echt awesome. Anders kan ik het niet verwoorden. In deze hectische platformer werk jij met 34 andere spelers levels uit het originele Super Mario Bros. voor de NES af. Hierbij probeer je het langst in leven te blijven. Ga je dood? Dan ben je af. Het leukste is echter dat jij vijandelijk vuur naar andere spelers stuurt voor elke Goomba of Koopa die je neerplempt. Dus dit zorgt er niet alleen voor dat je zo snel mogelijk naar het einde dient te komen, maar ook slim op zoek moet gaan naar die vuurbloem of dat supersterretje. Het resultaat is ongelofelijk verslavend. Laat dit alsjeblieft speelbaar tot na 31 maart 2021, Nintendo!

5. Hyrule Warriors: Age of Calamity

– Erik
Het meest briljante aan Hyrule Warriors: Age of Calamity is nog dat het je de waan geeft om in de wereld van The Legend of Zelda: Breath of the Wild te zitten. Dit zit ‘m in grote zaken als het leuke verhaal en de aangepaste manier van vechten, maar ook in kleine dingetjes als het schatkistjes uit de grond trekken met Magnesis of het karakteristieke geluidje dat afgespeeld wordt als je een Hinox tegen het lijf komt. Het genre is misschien niet aan iedereen besteed, maar kijk je daardoorheen, dan houden missies je op het puntje van je stoel en stop je er ongemerkt zeeën en zeeën van tijd in. Zoals ik mijn review al zei: Hyrule Warriors: Age of Calamity is meer dan een musougame in een Zelda-jasje; het is een prequel op misschien wel de beste game ooit gemaakt.

4. Super Mario 3D All-Stars

– Mitch
Er schieten me altijd heel wat termen te binnen als ik denk aan 3D-All Stars, vooral beginnend met ’te’. Te duur. Te karig. Te laat. Te weinig extra’s. Te ‘waar de fuck is Galaxy 2?!! en tot slot: te veel gemiste potentie. Daarbij is 64 niet mooi oud geworden, Sunshine nog altijd een ruwe diamant en Galaxy….ok, Galaxy blijft magisch. Ondanks bovenstaande kritiek heb ik deze compilatie toch maar weer aangeschaft. Want hey, het is 2020. Een jaar waarin we allemaal wel wat comfort food kunnen gebruiken, nietwaar?

3. Paper Mario: The Origami King

– Kitty
Al heel lang zat iedereen te wachten op een ‘klassieke’ Paper Mario. En we wachten nog steeds. Desondanks is Paper Mario: The Origami King wel het beste deel sinds tijden. Met een ontzettend gedetailleerde wereld vol humor en nieuwe partners schotelt de game je weer een mooi avontuur voor in Mushroom Kingdom. Vooral sidekick Olivia weet echt flair te brengen. Het grootste nadeel is, net als in voorgaande delen, het rare gevechtssysteem en daarmee de afwezigheid van RPG-elementen. Misschien in 2025?

2. A Short Hike

– Willem
Ik had het enorme geluk dat A Short Hike mij al in 2019 volledig in z’n greep had. Toch is deze game net als een goede whiskey, die alleen maar beter wordt met de jaren. Terugkeren naar Hawk Peak Provincial park op de Switch midden in een globale pandemie bracht mij rust en vrede. Alle bergtoppen, hoeken en grotten verkennen op het eiland gaat nooit vervelen omdat er altijd wel iets te ontdekken is. Waar games als Animal Crossing voor mij toch gaan aanvoelen als een dagelijkse taak, is A Short Hike de definitie van een korte wholesome game. Mocht je deze topper gemist hebben, dan weet je nu hoe je de feestdagen met een goed gevoel door kan komen.

1. Animal Crossing: New Horizons

– Kitty
Animal Crossing: New Horizons had zijn timing ongelofelijk mee. Aan de start van de eerste lockdown bood het een onbezorgd eiland waar je de hele dag onbezorgde dingen kon doen. Praten met aaibare eilandbewoners, bouwen, duiken, vissen, decoreren, bloemen kweken… en bovenal een plek waar je online kon afspreken om er samen van te genieten. Bekende mensen gingen hun eiland streamen en de Nintendo Switch-console was niet meer aan te slepen. Met regelmatige events en updates hoopt Nintendo de spelers nog lang te binden aan het spel, een strategie waarover de meningen verdeeld zijn. Het is misschien niet eens het beste deel van Animal Crossing, maar het is wel de meest iconische Nintendo-game van 2020.

Smaken verschillen, dus we zijn erg benieuwd naar jullie persoonlijke toppers! Laat het vooral weten in de comments. Morgen vertellen we welke games onze top tien nét niet gehaald hebben.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Body of Evidence – Schrobben en poetsen

0

Review Body of Evidence - Schrobben en poetsen

31-12-2020

0

Willem

Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack – Rhythmic Adventure 2

0

Review Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack - Rhythmic Adventure 2

30-12-2020

0

Kitty

Reageer als eerste!