Een avondje serieus Mario Karten tegen de pro's

  • Special

  • 16 apr 19 om 12:02

  • Mitch

  • 0

Dat Super Smash Bros. in Nederland een bruisende competitieve scene heeft, zal voor de meeste lezers geen verassing zijn. Er is echter ook een andere franchise met Mario en Link erin die steeds serieuzer wordt genomen: Mario Kart. Voor de variatie besloot ik dus om eens een kijkje te gaan nemen op zo’n Mario Kart 8 Deluxe toernooi en mijn bochtenwerk aan te scherpen.

In Alphen aan den Rijn komen iedere twee weken fanatieke Mario Kart-spelers samen om hun skills te tonen in de Esports Game Arena. Met live commentaar en een professioneel opgezette stream wordt er gezweet en gevloekt tot het laatste blauwe schild het digitale asfalt doet trillen van impact. Ik besloot om ook eens een poging te wagen.

“Wanneer zetten we de items uit en waar is Fox McCloud?”, grapte ik tegen mijn concurrenten, voorafgaande aan de eerste race. Als Smash-speler vind ik namelijk dat er in een traditioneel potje Mario Kart altijd een te grote geluksfactor is om het echt competitief te maken. Heeft mijn cynische kant gelijk en zullen de betere spelers door domme pech vroegtijdig uitgeschakeld worden? Laat de race beginnen.

We racen met vier spelers een serie van zes banen. De computer staat hierbij aan op hard en dat is zodat deze dan niet te ver achter raakt, waardoor de kans op plotselinge bliksemschichten en blauwe schilden wat afneemt. Hier is goed over nagedacht. De twee spelers op de bank die het hoogst eindigen, gaan door naar de volgende ronde. Vastberaden om bij de Mario Kart-elite te horen, klem ik mijn controller vast en druk ik het digitale gaspedaal in.

Cheese Land
De willekeurig gekozen banen waren werkelijk waar verschrikkelijk. Ik weet niet welke Nintendo-medewerkers verantwoordelijk zijn voor Cheese Land en Toads Turnpike, maar ik hoop van harte dat ze met Mario Kart 9 even op vakantie gaan ofzo. Wat zeg je? Excuses? Nou vooruit, ik was duidelijk niet de beste racer, maar ik stond wel vijf banen lang consequent tweede. Tot een blauw schild en meerdere rode schilden in de laatste ronde van de zesde baan daar vakkundig een einde aan maakten.

Mijn toernooi is echter nog niet voorbij, want we spelen met een double elimination systeem. Dat houdt in dat ik na één keer verliezen van winners naar losers bracket ga. Verlies ik nu nogmaals, dan is het einde oefening. Een zekere druk maakte zich dus van mij meester toen ik de controller weer oppakte, maar ondanks het wederom(!) aanwezige Cheese Land en een ongelukkige laatste bocht in Dolphin Shoals wist ik een tweede plek te bemachtigen.

Je raadt het nooit, maar ook tijdens de derde ronde liet Cheese Land zijn lelijke kazige kraterlandschap weer zien. Op dit punt raakte ik ervan overtuigt dat deze baan me de rest van dit toernooi (en mijn leven) zou achtervolgen. Toch lag het deze keer niet aan Cheese Land of de overige banen dat ik consequent achterbleef op mijn mederacers. De items die ik nodig had om een kans te maken tegen deze pro’s kwamen simpelweg niet en zonder was ik kansloos qua rondetijden. Einde toernooi.

Wereldrecords
Een van de spelers die ik tegenkwam in mijn laatste ronde was Randy Mangar, in de scene bekend als Gogoku 7. Hij is de huidige eigenaar van het time trial wereldrecord op Rainbow Road uit Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS. Een record wat hem zes jaar en 1600 uur van zijn leven gekost heeft, maar dan heb je ook wat. “Dit record blijft hopelijk de komende tien jaar staan”, grijnst hij.

Mangar is vriendelijk en geeft mij een uitgebreide heads-up over de Nederlandse Mario Kart scene, die een verrassend rijke geschiedenis kent, met name op time trials. Zo heeft Mario Kart Double Dash-speler Mike Koehoorn (GoombaNL) maar liefst 24 van de 32 wereldrecords in zijn bezit en op de Super Nintendo is Karel van Duivenbode (KVD) zelfs de officiële wereldkampioen Super Mario Kart. Dat brengt ons tenslotte bij Mario Kart 8 Deluxe, waar mijn provinciegenoot Danny Z negen wereldrecord op naam van Brabant mag schrijven.

Fysieke Mario Kart toernooien waarbij spelers samenkomen zijn echter altijd relatief zeldzaam geweest en hebben ook nooit consequente regels gehad. Met als dieptepunt een toernooi van een paar jaar terug op First Look, georganiseerd door de mensen achter GameKings. Mangar kan het zich nog goed herinneren. “Ze vertelden aan ons dat we de Leaf Cup moesten racen, maar na afloop van de eerste track moesten we meteen door naar de Star Cup. Dan snap je niet wat een cup racen betekent.”

eSports potentie?
Het Mario Kart-event van vanavond is echter niet een losstaand toernooi, maar is het zoveelste klassement in een derde seizoen. Het vindt om de twee weken plaats en gebruikt consequente regels. “We willen echt dat zowel ervaren spelers als nieuwkomers hier samenkomen om te Mario Karten”, vertelt hoofdorganisator Dinant Veenstra. Samen met het team van Esports Game Arena werkt hij hard om deze nog kleine scene te professionaliseren. “We denken op termijn zelfs aan een eigen Mario Kart eSports team.”

Inmiddels had ik het persoonlijk wel weer even gehad met Mario Kart en startte ik een potje Smash op met een bezoeker onder het genot van een biertje. Therapeutisch jongens, ik zeg het je. Toch stond mij die avond nog één Mario Kart-ervaring te wachten uit onverwachte hoek.

Wat bleek: de finale stond op het punt te beginnen, maar één van de commentatoren moest een trein halen. Het vriendelijke meisje verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de stream vroeg of ik wilde invallen en mensen die mij een beetje kennen weten dat ik veel te graag praat om nee te zeggen. Zo vond ik mezelf opeens met een headset op, pratend over zure toeters en disrespect. Even wennen, maar zeker leuk om te doen.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

My Time at Portia: vernieuwende maar trage simulatie-RPG

0

Review My Time at Portia: vernieuwende maar trage simulatie-RPG

17-04-2019

0

Kitty

Claybook – Klei(n) maar fijn

0

Review Claybook - Klei(n) maar fijn

14-04-2019

0

Paul

Reageer als eerste!