E3 Roundtable: wat vond de N1-redactie van Nintendo dit jaar?

De E3 hypetrain komt langzaam tot stilstand en de laatste Nintendo Treehouse-medewerkers hebben het pand verlaten. Een goed moment voor reflectie en bezinning op de N1-redactie. Zaken als Zelda: Breath of the Wild 2, The Witcher 3 en het wederom ontbreken van Pikmin 4 hielden de gemoederen dan ook aardig bezig. De redactieleden geven daarom aan de hand van vijf vragen hun harde, maar eerlijke oordelen. Hoe kijken zij terug op Nintendo’s E3 2019?

1. De Nintendo Direct zat vol met nieuwe beelden en aankondigingen. Welke van deze heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Paul – Knutselen met dungeons

De bekendmaking van de Chamber Dungeon in Link’s Awakening was voor mij doorslaggevend in mijn hype voor het spel. Het zelf kunnen maken van The Legend of Zelda-dungeons is een wens die ik al heel lang heb. Als de remaster van het spel eenvoudig was gebleven bij dezelfde (of minder) content in een nieuw jasje zou ik nog zo mijn twijfels hebben. Gelukkig laat Nintendo zien dat ze moeite in deze heruitgave stoppen door een compleet nieuw element te introduceren in de Zelda-serie waar je zelf dungeons in elkaar kan knutselen.

Erik, Dyon, Kitty, Mitch en Martijn – Boekten meteen een enkeltje Hyrule

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een van de beste (misschien zelfs wel dé beste) videospellen die deze wereld ooit gezien heeft en van deze aankondiging kregen we spontaan weer zin om het origineel op te starten. Als dit spel ook maar iets in de buurt komt van het eerste deel, dan zijn we al erg tevreden. De duistere sfeer die in de hele trailer aanwezig was is iets waar we erg blij van werden en belooft veel goed, maar we zitten ook nog vol met vragen. Krijgen we dezelfde map in een nieuw jasje? Gaan Link en Zelda samen op avontuur? Beginnen we weer bij drie hartjes vooraan? Wordt het net zo groot(s) als Breath of the wild? We kunnen niet wachten!

Dreon – Home sweet Animaly

Zelda Breath of The Wild 2 is natuurlijk het meest voor de hand liggende antwoord, maar ik kies toch echt voor de gameplay-beelden van Animal Crossing: New Horizons. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met dit spel! Voor mijn gevoel heeft Nintendo goed gekeken naar andere spellen zoals Stardew Valley. Het lijkt me leuk om op zoek te gaan naar de juiste spullen en dan uiteindelijk met een voldaan gevoel een nieuw voorwerp of huis in elkaar te knutselen. Ook kijk ik erg uit naar de (couch) co-op, ik denk dat we hier toch verschillende livestreams mee kunnen houden. Natuurlijk zijn ook de trouwe kijkers van harte welkom in Animaly! Ja ik weet het, het is een stomme naam maar deze gebruik ik al sinds de GameCube-versie.

Patrick, Neslihan en Mink – De beer is los

De reveal van Banjo & Kazooie voor Super Smash Bros. Ultimate was megavet! Het was echt een magisch moment toen die perfecte reveal trailer eenmaal begonnen was. De aankondiging kon niet beter, met een leuke knipoog naar de reveal trailer van King K. Rool. Het deed onze Nintendo-harten enorm goed om Donkey, Diddy en King K. Rool zo te zien feesten om de verloren broeder terug te zien. Dit geeft ons ook een klein beetje hoop dat we ooit nog een vervolg op Banjo-Tooie gaan krijgen op een Nintendo-platform. Of wellicht remasters van de eerste twee games. Daar tekenen we ook voor. Al zal dit beide nooit gaan gebeuren..

2. Met de doe-het-zelf Chamber Dungeons, het eigen paadjes aanleggen in Animal Crossing en natuurlijk Mario Maker 2 lijkt er een duidelijke trend te zijn waarin Nintendo de speler zélf aan de slag zet om te bouwen. Wat vind je van deze ontwikkeling en welke Nintendo franchise zie je hier nog graag aan mee doen in de toekomst?

Neslihan – Proeftest

Ik vind het zelf super leuk dat ook andere franchises nu langzaam maar zeker de Super Mario Maker-treatment krijgen! Het voelt alsof Nintendo de eerste proeftest maakt met The Legend of Zelda: Link’s Awakening en ik vind het super tof hoe het DIY-gedeelte zo naadloos in de Animal Crossing: New Horizon-gameplay is verwerkt. Ik kijk er dan ook zeker naar uit naar wat voor franchise hierna aan de beurt zal zijn.

Mink – Metroid Maker

Oef, dat is een lastige vraag. Ik zou een 2D-Metroid Builder enigszins wel interessant vinden. Het lastige is alleen dat eigenlijk alleen Super Mario zich goed verleend voor het bouwen en delen van levels. Je hoeft namelijk niet veel tijd te investeren om te weten of het level de moeite waard is, wat bij een The Legend of Zelda Maker of Metroid Maker een stuk lastiger is om snel te zien.

Martijn – Captain Toad

Het herinnert mij eraan, dat ik vroeger soms mijn eigen Super Mario-levels ging tekenen. Bijvoorbeeld door gepixelde spelfiguren uit de handleiding van Super Mario Bros. over te trekken in een zelfbedacht level. Het sprak toen al tot de verbeelding. Uiteindelijk leent 2D Mario zich mogelijk toch het beste om zelf levels mee te maken, mede door de duidelijke spelstructuur. Zou het in 3D ook mogelijk zijn of wordt het dan te complex? Captain Toad Maker? Ik zie het Nintendo graag proberen.

Mitch -Kaizo Kirby

Ik blijf het tof vinden om met geringe technische kennis een level te ontwerpen en daar ben ik ook aardig fanatiek in. Zo heb ik in sommige van mijn Mario Maker-levels wel veertig uur bouw- en testtijd zitten! Nu ik echter ook tijd vrij moet maken voor het schrijven van recensies en artikelen, mag Nintendo het hier voorlopig wel even bij laten. In de toekomst zie ik een Kirby-maker wel zitten, al was het maar omdat we dan eindelijk die roze poef eens aan het zweten kunnen zetten met Kaizo Kirby-levels!

Paul – Spelbordenmaker in spé

Super Mario Party! DLC-borden ontbreken vooralsnog, dus dan doe ik het zelf wel. Grafisch gezien hoeft het geen spektakel te wezen; een keuze uit alle thema’s uit de geschiedenis van de serie om te gebruiken als achtergrond en muziek is al voldoende. Geef me een rooster om in te vullen met alle soorten vakjes, kortere, hoog-risico wegen, winkeltjes, gebeurtenissen en maffe verrassingen, en ik maak mijn eigen borden wel!

Patrick – Oplettende kijker

Ik krijg overigens bij de “doe-het-zelf Chamber Dungeons” meer een puzzelgevoel. Zo werd het tijdens een Treehouse-presentatie gepresenteerd. Verder ben ik niet echt van het zelf bouwen. Animal Crossing vind ik niets en de kans dat ik ooit een level ga maken in Super Mario Maker 2 acht ik nihil.

Dreon – Pikmin

Zelf vind ik het een goede ontwikkeling. Ik besteed namelijk erg veel tijd aan het bouwen van levels, steden, boerderijen en basissen. Het lijkt me dan ook geweldig om een grote (maar toch kleine) stad te bouwen, bewoond door Pikmin. Want ben nou eens eerlijk, Pikmin is de perfecte game om in te bouwen. Ik stel me voor dat je in het vierde deel een goede basis moet bouwen om je klaar te maken voor de zoektocht naar alle onderdelen van je ruimteschip. Want ook Pikmin 4 krijgt een grote open wereld.

Kitty – Pokémon meubilair

Het doe-het-zelf-principe is niet helemaal aan mij besteed. Ik mis de creativiteit om er lang mee bezig te blijven, bovendien word ik na een tijdje gewoon geïrriteerd als iets niet zo mooi word als ik dacht dat het zou worden, en vervolgens online mensen de grootste kunstwerken zie maken. Ik denk dat het bij Animal Crossing wel goed past, en in Pocket Camp is er ook al een behoorlijke fanbase mee opgebouwd. Pokémon zou er nog wel helemaal compleet mee zijn: als je een huisje met tuintje kon inrichten bomvol Pokémon-vormige meubels en gadgets, en misschien zelf een paar van je Pokémon los kon laten lopen.

Dyon – Mario Kart

Ik ben zelf een erg grote fan van het zelf in elkaar zetten van verschillende levels, echter moet Nintendo wel oppassen dat het niet haar eigen ruiten gaat ingooien. Want om heel eerlijk te zijn, waarom zou je nog een nieuwe 2D-Mario nu willen kopen terwijl je met Super Mario Maker alles zelf kunt maken? Mocht er echter één game zijn die er nog goed gebruik van kan maken, dan is het een eigen circuitcreator in de nieuwste Mario Kart, het lijkt me fantastisch mijn eigen parcours te maken!

Erik – Hand van de meester

Het doet me goed dat Nintendo steeds slimmer lijkt in te spelen op hedendaagse trends. Het vormen van jouw unieke ik wordt namelijk steeds belangrijker in deze maatschappij en daar hoort bij dat je overal lekker je eigen sausje aan kan geven. Van mij hoeven ze het echter niet te overdrijven hoor; bij Super Mario Maker is het leuk (want daar kun je je creaties ook lekker delen met de wereld!), maar er gaat niets boven een lekker lineaire ervaring, waar je duidelijk de hand van de meesterontwikkelaar voelt.

3. De Nintendo-software stal zoals gebruikelijk de show, maar er was ook opvallend veel third party support. Naar welke van deze spellen kijk je het meeste uit?

Kitty – DQ Builders 2

Ik kijk het meest uit naar Dragon Quest Builders 2, al was dat geen ‘nieuwtje’ op de E3. Ik heb het eerste deel op de PlayStation 4 gespeeld, maar de Switch en zijn handheld-modus lenen zich helemaal perfect voor deze game.

Paul – Kan niet kiezen

Poe, dat is moeilijk kiezen! Final Fantasy Chrystal Cronicles kijk het meeste naar uit om nostalgische redenen. Daarnaast gaat Doom: Eternal weer voor een fantastisch rauwe shooter-ervaring zorgen waar ik met smart op zit te wachten. Tenslotte kijk ik het meeste uit naar (meer informatie over!) Gods & Monsters, een spel van Ubisoft dat een hoop potentie heeft.

Dreon & Mitch – No More Heroes 3

No More Heroes 3 is toch wel DE third party game waar wij naar uitkijken! De terugkeer van Travis werd in Travis Strikes Again al geteased en we zijn dan ook erg benieuwd naar wat het derde deel voor ons in petto heeft. Het bloed en de uitgebreidere combat uit de vorige delen zien we daarbij graag terugkomen.

Dyon – Witcher 3

Ik denk dat The Witcher 3 wel een spel is wat ik wil gaan spelen op de Nintendo Switch. Ik heb het origineel nog nooit gespeeld op de andere consoles, terwijl het wel een spel is die erg groots aanvoelt. Hoewel de Nintendo Switch het vele malen beter doet dan de Wii U, blijft het wel zo dat het bij de third party support relatief een hoop heruitgaven betreft, en dat is dan wel weer jammer.

Neslihan – Ni No Kuni & Silksong

Er zijn wel een paar spellen waar ik naar uitkijk. Ik werd bijvoorbeeld erg blij van de aankondiging voor de Ni no Kuni-port, ook al was het enkele dagen voor de E3 gelekt. Ik heb nooit de kans gekregen om het spel te spelen en ben blij dat ik het nu op de Nintendo Switch zal kunnen uitproberen. Verder werd ik ook erg blij van de paar seconden aan Silksong gameplay, het vervolg op indie-gigant en persoonlijk favoriet Hollow Knight, en ik kan niet wachten er meer over te leren.

Mink – Bethesda fanboy

Astral Chain is een goede kanshebber. De nieuwe beelden waren enthousiasmerend en intrigeerden me enorm. Dat Doom Eternal en Wolfenstein Young Blood verschijnen voor de Nintendo Switch vind ik tevens ontzettend tof, ik blijf natuurlijk een Bethesda fanboy. Dat CD Projekt Red The Witcher 3 draaiende heeft gekregen op een Nintendo Switch was ook een leuke verrassing.

Martijn -Positieve verhalen

Er zijn veel games die nu gewoon wél naar de Nintendo Switch komen, zoals Crash Team Racing: Nitro Fueled en Spyro the Dragon: Reignited Trilogy. Over Ni No Kuni: Wrath of the White Witch heb ik destijds zoveel positieve verhalen gehoord, dat ik die nu zeker wil uitproberen. Geen slecht moment om naast de vertrouwde games ook iets nieuws te proberen.

Erik – Dragon Quest 11

Dat moet wel Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition zijn. Bizar eigenlijk dat dit de allereerste aankondiging was voor de toen nog NX, maar dat die nog steeds niet uit is. Op concurrerende consoles echter wel, en daar werd ie ontzettend lovend beoordeeld. Ik heb expres gewacht met kopen voor deze Nintendo Switch-versie en als fan van oldschool RPG’s, weet ik zeker dat die de moeite waard kan zijn. Al is het maar vanwege die optie voor kekke 16bit graphics.

4. Wat miste je nog deze presentatie? Persoonlijke teleurstellingen?

Kitty – te weinig verrassingen

De enige echte verrassing was het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ik kan toch graag iets meer gezien waar ik nu al trappelend naar uit kon kijken. Ik heb zeker een aantal leuke aankondigingen gezien, maar hier zat niets tussen dat niet al gehint was, of gewoonweg al bekend was. Er waren heel veel remakes van oude games die ik nooit heb gespeeld (en ook niet van plan ben om te gaan spelen), en een aantal games in genres die mij niet aanspreken.

Paul – Nintendo Switch Online

Het gebrek aan informatie over Nintendo Switch Online. Dit was hét moment geweest om een roadmap te delen waarin de plannen voor het komende jaar staat. Meer Virtual Console games, meer functies zoals voice chat en achievements, nieuwe exclusieve games, etc. Hiermee had Nintendo duidelijk kunnen laten zien dat de NSO-leden gehoord zijn en hoe Nintendo op online gebied de juiste stappen gaat zetten.

Dreon – Pikmin

Ik miste Pikmin 4. Miyamoto heeft jaren geleden al gezegd dat het spel zo goed als af is, waar is het dan?

Dyon – Animal Crossing

Het is al jaren zo dat Nintendo zich tijdens de E3 focust op spellen die het aankomende jaar uit moeten komen. Met dat in het achterhoofd was het uitstellen van Animal Crossing wel een redelijke teleurstelling, waardoor het nu lijkt alsof Luigi’s Mansion 3 (die nog steeds geen releasedatum heeft) dé najaarstitel van de Nintendo Switch moet worden samen met Pokémon. Verder weet je dat Nintendo ook nog Metroid Prime 4, Pikmin 4(?) en Bayonetta 3 sowieso op de plank heeft liggen, dus die kunnen in de loop van het jaar bij andere Nintendo Direct nog kunnen worden getoond.

Mitch – Retro Studio’s

Net als iedere jaar ben ik wederom teleurgesteld dat de enige originele creaties van Retro Studio’s ook dit jaar weer bestaan uit tweets over barbecueën. Smakelijk dan maar weer, jongens!

Patrick – Wederom geen zon

Ik had wel wat beelden verwacht van Town, de nieuwe IP van Game Freaks. Verder hoopte ik stiekem op een nieuwe Donkey Kong. Ook over Shin Megami Tensei V is het sinds de release van de Switch erg stil wat ik erg jammer vind. Oh, en een reboot van Golden Sun natuurlijk. Dat mis ik altijd.

Neslihan – Ontbrekende releasedata

Een Nintendo Direct met twee Smash reveals, een prachtige Link’s Awakening, Luigi’s Mansion 3, een nieuwe Animal Crossing en zelfs de aankondiging van een duister Majora’s Mask-achtig vervolg op Breath of the Wild? Wat wil ik nog meer? De enige teleurstellingen die ik kan bedenken, is dat we geen releasedatum hebben gekregen voor Luigi’s Mansion 3 en dat Animal Crossing: New Horizon verzet is naar 2020, maar zelfs dat is niet zo erg.

Mink – Ontbrekende Miyamoto-titels

Stiekem miste ik vooral Shigeru Miyamoto, of één van zijn titels. We zagen geen Pikmin 4, geen Mario-avontuur of andere first party game waar het genie van Nintendo aan gewerkt heeft. Dat Animal Crossing is uitgesteld is tevens niet al te best, maar het is niet alsof ik de komende maanden niet genoeg te doen heb met Super Mario Maker 2. Dat we helemaal niets meer van Town hebben gehoord, doet me stiekem wel een beetje pijn. Hopelijk komt die niet pas in 2020 en staat die in de spotlights van de volgende Nintendo Direct.

Martijn – Weinig te klagen

Al bij al was het vrij compleet. Er zijn altijd wel dingen te bedenken die je miste of wenste, maar al bij al ben ik tevreden. Een nieuwe Donkey Kong Country of MegaMan game was leuk geweest, maar dat verwachtte ik totaal niet.

Erik – Nog meer Microsoft?

Ik vind het stiekem best wel jammer dat Animal Crossing pas in 2020 verschijnt! En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo hyped was voor die titel. Maar die Nintendo Treehouse-presentatie heeft me overtuigd; craften en doelen om te behalen, is precies wat deze serie nodig heeft om een lineair man als ik blij te maken. Oh, en daarnaast had ik écht verwacht dat Microsoft of Nintendo hun samenwerking zouden aankondigen. Gelukkig hebben we Banjo-Kazooie in Smash gekregen, dus stiekem maakt dat me vrij weinig meer uit.

5. Al met al, met welk gevoel kijk je terug op de Nintendo Direct E3 2019-presentatie?

Kitty – Animal Crossing-twijfels

Al met al ben ik toch wel teleurgesteld. Nou viel dat ook wel een beetje te verwachten, want vorig jaar was ik net zo teleurgesteld over de algemene E3-presentatie. De Nintendo Directs ’tussendoor’ zijn vaak een stuk interessanter. Ik ben blij met de beelden van Animal Crossing en de teaser van een nieuwe Zelda, maar er zijn geen écht verrassende nieuwigheden.Ik hou ook nog een slag om de arm over de nieuwe richting die Animal Crossing in slaat. Zal het dorpsleven met al dat craften en avontuur nog wel net zo ontspannend zijn als vroeger?

Patrick – Lage verwachtingen

Ik hadlage verwachtingen en dat was niet verkeerd. De E3-presentatie had voor mij niet echt iets wat er echt uitsprong. Ik vind deze hele E3 sowieso bijzonder matig qua echte verrassingen. Als je het meeste uitkijkt naar een update van Fallout 76 zegt dat denk ik wel genoeg. Maar ach, vanaf 27 augustus ga ik weer full-time aan de slag met WoW Classic. Ik heb toch geen tijd voor nieuwe games!

Paul – Genoeg moois

Al met al ben ik gauw tevreden te stellen met spellen zoals Luigi’s Mansion, Zelda en Fire Emblem. Een hoop third-party titels zijn aangekondigd, maar er zijn er niet veel die er op het eerste gezicht écht uitspringen. Het gebrek aan informatie over de toekomst van Nintendo Switch Online maakt me wel een beetje zorgen. Tevens doet het uitstellen van Animal Crossing wel een beetje pijn, maar de laatste Animal Crossing op de televisie is voor mij langer dan tien jaar geleden dus dat ene jaartje kan er ook nog wel bij. Op naar 2020!

Dyon – Absolute verrassing

Ik kijk er redelijk positief op terug! Van de meeste titels zijn nieuwe details bekendgemaakt zoals releasedata, en nieuwe spelmodi, terwijl Nintendo ook eindigde met een absolute verrassing die we al een poos niet hebben meegemaakt. Met in het achterhoofd wetende dat er nog talloze Nintendo-titels op de plank liggen moet het zeker goed komen. Helaas is het najaar wat betreft Nintendo-titels niet de beste.

Mink – Goede middenmoot

Ik denk dat dit niet de beste E3-presentatie voor Nintendo was, maar zeker niet de slechtste. Een goede middenmoot waarbij we genoeg hebben om naar uit te kijken. Ik zou de E3 van Nintendo waarschijnlijk beoordelen met een nette 7,5. Zeker omdat er voor mij gewoon enorm veel onbelangrijke en oninteressante titels werden aangekondigd. Het begin was sterk, het einde was zo goed als legendarisch. Maar er waren ook twintig minuten aan saaie en vooral lelijke Nintendo Switch-titels.

Mitch – Kritiekloos

Noem mij maar een kritiekloze fanboy, maar deze E3-presentatie was nagenoeg perfect voor mij. Dat krijg je met Banjo, Travis en ZOMBIE GANONDORF(?!) in één show. Dat Bayonetta 3 schitterde door afwezigheid, maakte Astral Chain ruimschoots goed.

Martijn – Even laten bezinken

Terwijl we de E3 presentatie zaten te kijken besefte ik het mij nog niet zo, maar er is écht veel aangekondigd en op komst. Toen ik het even liet bezinken bleek ik best tevreden met wat we gezien hebben. Veel lag wel in mijn lijn der verwachting, maar tegelijk is dat ook wel positief. Er zijn erg veel spellen die ik graag wil gaan spelen, waaronder Luigi’s Mansion 3, Animal Crossing New Horizon, Link’s Awakening, het vervolg op Breath of the Wild en nog veel meer. Het was een prima E3 en Nintendo is goed bezig.

Dreon – Helemaal gelukkig

Door de aankondiging van Zelda Breath of The Wild 2, No More Heroes 3 en de gameplay-beelden van Animal Crossing ben ik al helemaal gelukkig. Banjo-Kazooie in Super Smash Bros. was voor mij ook nog de kers op de taart waardoor mijn feestje niet meer stuk kan. Wat een geweldige E3 presentatie!

Neslihan – Geweldige presentatie

Ik ben super positief over de E3 2019 presentatie van Nintendo! De Nintendo Direct barstte van de toffe spellen en aankondigingen. Mijn persoonlijke hoogtepuntjes qua games waren toch wel echt dat Luigi’s Mansion 3 er uit zag alsof het mijn leven gaat overnemen, Animal Crossing: New Horizon er geweldig uitziet en natuurlijk die Majora’s Mask-achtige reveal van het vervolg op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Al met al vond ik het echt een geweldige presentatie en heb ik super veel zin in wat de Nintendo Switch allemaal wel niet te wachten staat!

Hoe kijken jullie terug op Nintendo’s E3?

Like dit bericht:

Recente artikelen

Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

1

Nieuws Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

21-07-2024

1

Dreon

Resident Evil 0

0

Videoreview Resident Evil 0

15-06-2019

0

Dreon

Eiji Aonuma kan niet spreken over Zelda als speelbaar personage

0

Nieuws Eiji Aonuma kan niet spreken over Zelda als speelbaar personage

13-06-2019

1

Icelos

Reageer als eerste!