De geschiedenis van Animal Crossing in vogelvlucht

  • Special

  • 9 mei 20 om 12:30

  • Erik

  • 0

Voordat we dit artikel beginnen, moet ik even wat opbiechten: voor New Horizons heb ik nog nooit serieus een Animal Crossing-spel gespeeld. Inmiddels is New Horizons haast een vast onderdeel van mijn ritme geworden, en kijk ik elke ochtend even naar het wel en wee van mijn eilandleven. Bijzonder hoe zoiets kan gaan! Dit artikel is dan ook speciaal geschreven voor diegenen die net als ik zijn begonnen op de Nintendo Switch (en voor diegenen die wel van een stukje geschiedenis houden). Gaan jullie met mij op reis door de geschiedenis van Animal Crossing?

Onze reis kent vijf bestemmingen, eentje voor elk spel uit de hoofdlijn van Animal Crossing. Of hoewel, vijf? In het Land van de Rijzende Zon hebben ze stiekem nog een zesde bestemming, de doerakken. De franchise kent dan ook in Japan haar oorsprong, al is het misschien onder een andere naam dan wij gewend zijn. Laten we ons avontuur daarom toch daar beginnen. Misschien heb je er wel eens van gehoord, want de eerste game is…

Dōbutsu no Mori (Animal Forest)

Release: 2001 (Nintendo 64)
Grootste toevoeging: Het officiële begin van een zorgeloos leven

Ah, Dobotsu no Mori. De officiële eerste game in de franchise. Dé trendsetter voor het concept van het nietsdoen. Jij verhuist als jongen of meisje naar een klein, schattig dorpje om een nieuw leven op te bouwen. Bijzonder is dat veel elementen waar Animal Crossing zo beroemd om is geworden, hier al aanwezig zijn. Je kunt al lekker op insectenjacht en vissen vangen, en zelfs fossielen zijn al te vinden in de aarde. Ook kun je leuke bloemetjes planten en zijn alle bijzondere voorwerpen gerepresenteerd door een tof blad. Onze alom geliefde geldwolf Tom Nook was al hier voor je leningen, K.K. speelde de hoogste noten en zelfs zeeman Gulliver leed al veelvuldig schipbreuk.

Leuk weetje: De Nintendo 64-versie kende wel zo zijn beperkingen. Een interne klok was bijvoorbeeld niet aanwezig op het apparaat, dus die moet je zelf instellen.

Animal Crossing: Wild World

Release: 2006 (Nintendo DS)
Grootste toevoeging: Online spelen. Oh, en onbezorgd genieten in handheldformaat!

Ah, Wild World. Het eerste échte vervolg op Animal Crossing. Op Nintendo’s dubbelschermige handheld kon je de serie voor het eerst overal mee naar toe nemen! Iets dat natuurlijk meer dan perfect aansluit op het karakter van de game. The Big N was er inmiddels achter dat het format een schot in de roos was, en bouwde vooral verbeteringen in om dat zorgeloze dorpsleven nóg krachtiger over te brengen. Zo zijn je dorpsgenoten veel interactiever: ze rennen je achterna om met je te praten en je kunt vis- en insectvang spelletjes met ze spelen. Daarnaast kende het museum een dikke upgrade: je kon er lekker een bakje koffie drinken en naar de sterren kijken in de Observatory. Oh, en onze Blathers kan met zijn certificaat nu zelf je fossielen analyseren!

Leuk weetje: Animal Crossing: Wild World is de tweede game die gebruikmaakte van Nintendo Wi-Fi Connection, het onlinesysteem van de Nintendo DS. Hiermee is het één van Nintendo’s allereerste online spellen ooit. Door middel van de online functie kon je het dorp van vrienden bezoeken.

Animal Crossing: Let’s Go to the City

Release: 2008 (Nintendo Wii)
Grootste toevoeging: Bezoek een speciale stad!
Sorry jongens, mijn research wijst een beetje uit dat dit ook wel het zwarte schaap van de Animal Crossing-serie genoemd wordt. Ik heb niet gespeeld (dus dat oordeel durf ik zelf niet te vellen), maar Let’s Go to the City liet zien dat het concept ook zijn limieten kent: fans en critici vonden dat dit deel te weinig toevoegde ten opzichte van zijn sublieme Nintendo DS-voorganger. Helaas deed een super grote stad hier niet zoveel aan. Voor fans was het vooral een kijkje in de groei van hun favoriete DS-personages, die nu een nieuwe rol innamen in het winkelcentrum van de nieuwe stad.

Leuk weetje: een ingenieuze toevoeging van Animal Crossing: Let’s Go to the City was dat je je personage én een groot deel van je voorwerpen uit je Wild World-opslagdata kon overzetten. Super cool!

Animal Crossing: New Leaf

Release: 2013 (Nintendo 3DS)
Grootste toevoeging: Jij bent nu de burgemeester (en Isabelle natuurlijk)

Voordat New Horizons de wereld veroverde, was New Leaf heer en meester van de franchise. En met goed recht: Nintendo nam de kritiek op Let’s Go to the City ter harte en bracht het spelconcept naar een nieuw niveau. Nog steeds trek je in in een klein, pittoresk dorpje – maar nu ben je tegelijkertijd ook diens burgemeester. Dit betekent dat jij volle controle hebt over de plaatsing van gebouwen, bankjes en andere gekkigheden. Op een gegeven moment kun je door middel van ‘Ordinances’ zelfs de spelregels en wetten van jouw dorp bepalen! Zo kun je jezelf laten zwemmen in het geld met de Bell Boom Ordinance of dorpsgenoten wat minder slaaptijd gunnen als Night Owl Town.

Leuk weetje:
Isabelle was zonder twijfel de ster van de New Leaf-show. Jouw trouwe secretaresse vergaarde zoveel populariteit, dat ze uiteindelijk opdook als vechtersbaas in Super Smash Bros. Ultimate.

Animal Crossing: New Horizons

Release: 2020 (Nintendo Switch)
Grootste toevoeging: Het pittoreske dorp maakt plaats voor een onbewoond eiland

Fans van Animal Crossing hebben het zeven jaar zonder een nieuwe titel in de serie moeten doen, maar het was het wachten waard: New Horizons neemt de franchise helemaal op de schop. Met het Eilandlevenpakket verhuis je naar een onbewoond eiland, waar jij en twee anderen (samen met geldwolf Tom Nook en zijn medewerkers/pleegkindjes) een bestaan proberen op te bouwen. Hiervoor verzamel je niet alleen bells, maar verzamel je ook takjes, hout, klei, ijzerklompjes en andere materialen van bomen en stenen. Dit craftelement brengt een hele nieuwe dimensie naar de franchise en zorgt ervoor dat ook spelers die graag met doelen werken, wat meer sturing kregen. “Wat mij het meest positief achterliet, was het feit dat ik altijd wat te doen had” schrijf onze Daan in zijn review. En is dat niet de hele essentie van Animal Crossing?

Leuk weetje: New Horizons markeert de eerste keer dat het spel in het Nederlands te spelen is. Dialogen zijn voorzien van die heerlijke Hollandse nuchterheid (Blathers is hilarisch) en gebouwen hebben een nieuwe naam gekregen. Nook’s Cranny is bijvoorbeeld Nook’s Hoek geworden, terwijl The Able Sisters nu de Zusjes Able heet!

En verder?

Naast de hoofddelen, zijn er ook nog enkele zijprojecten verschenen binnen dit bijzondere universum. Zo heeft Nintendo de serie vertaald naar een mobiele versie: Animal Crossing: Pocket Camp. Hier ben je de manager van een camping en probeer je een zo gezellig mogelijke kampeerplek te brouwen. Oh, en Animal Crossing: Happy Home Designer voor de Nintendo 3DS kun je je een waar binnenhuisarchitect wanen. Je doel? Huizen inrichten naar de smaak van je mede-dorpsbewoners.

Tot slot: Animal Crossing: amiibo Festival uit 2015. Dit was een nogal saai partyspelletje dat eigenlijk voornamelijk als zoethoudertje diende voor het ontbreken van een hoofddeel op de Wii U. Gelukkig heeft Nintendo het met New Horizons flink goed gemaakt!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Lonely Mountains: Downhill – Sereniteit met een competitief randje

0

Review Lonely Mountains: Downhill - Sereniteit met een competitief randje

12-05-2020

0

Paul

Nintendo - E3

0

Podcast Seizoen 2 Aflevering 22 - De geen E3-special

05-05-2020

3

Dreon

Reageer als eerste!