De Game of the Year van Evelyne - Sonic Frontiers

De Game of the Year van Evelyne is… Sonic Frontiers!

Ook dit jaar leggen we de Game of the Year helemaal in handen van jou, de lezer. Om je op te warmen voor het stemmen én om ons eigen game van het jaar-ei kwijt te kunnen, deelt de redactie hun persoonlijke Game of the Year tijdens de stemperiode. Vandaag is het de beurt aan onze eigen snelheidsduivel: Evelyne!

Sonic Frontiers

Toen er een aanbieding verscheen voor Sonic frontiers op Black Friday heb ik meteen mijn slag geslagen en slechts 35 euro’s betaald i.p.v 55 euro. Een perfecte prijs als je het mij vraagt. Hoewel mensen negatief zijn geweest over Sonic’s meest recente avontuur ben ik een stuk positiever. Ja, het heeft wat oneffenheden en is niet perfect, maar in Pokémon Scarlet en Violet zitten ook heel veel lelijke graphics, bugs en gigantisch veel lags. Toch wordt Pokémon geliefd dus waarom Sonic Frontiers niet?

Sonic Frontiers is de definitie van Sonic.“Gotta go fast!” is de bekende titelsong van de Sonic X serie en stiekem had dat liedje ook perfect hierbij gepast. Je gaat namelijk vliegensvlug door de platform levels heen en rent ook nog eens supersnel op het eiland. Mitch benoemde in zijn review ook nog de “speeltuinen” op het eiland. Deze vind ik zelf echt heel leuk bedacht en niet erg in herhaling vallen. Ik gok dat Mitch dezelfde stukjes achter elkaar deed of dat hij geen fan is van Pokémon, daar doe je ook constant hetzelfde. Ook door deze speeltuinen schiet je super snel doorheen, echter moet je wel goed opletten. Als je namelijk een sprong of projectiel overslaat kan je zo uit het speeleiland schieten.

Hop, en daar vliegt Sonic

Ja, het is even wat anders dan de standaard Sonic 3D-spellen aangezien je best los gelaten wordt in wat je doet en je makkelijk kan beginnen met latere platform levels of zelfs hele levels kan overslaan. Dit is echter geen slechte wending van een Sonic-spel. Je krijgt altijd wel missies die je moet doen om verder te komen in de verhaallijn, maar heb je even geen zin om Amy, Knuckles of Tails te helpen dan ga je gewoon lekker je eigen gang. Ren nog maar een rondje door een level, of ga lekker vissen met Big the Cat. Het kan allemaal.

Breath of the… Sonic?

Maar Sonic Frontiers is toch eigenlijk een soort The Legend of Zelda: Breath of the Wild? Net als bij BotW zijn er hindernissen die je moet overwinnen om stukjes van de kaart vrij te spelen. Daarnaast heb je bij BotW ook een vaste verhaallijn, maar kan je eigenlijk vrij je eigen gang gaan. Verder zijn er in beide spellen ook vijanden in groepjes en Mini Bosses in verschillende variaties. De bazen zijn uitdagend en in het begin zeer pittig. Naarmate je verder bent in de verhaallijn worden de Bosses makkelijker. Door Red Seeds of Power en Blue Seeds of Defense te verzamelen en deze in te leveren bij de Hermit Koco doe je meer schade en verlies je minder ringen als je schade oploopt. Dit verzamelen voelt hierdoor juist als een waardevol iets. Ook zijn de Koco (de Koroks van Sonic) van groot belang. Als je die vindt en met grote hoeveelheden naar de Elder Koco brengt krijg je meer snelheid of kan je meer ringen vasthouden. Ookal zijn deze elementen (en meer) hetzelfde als BotW voelt Sonic Frontiers toch heel uniek en anders aan. Het verhaal heeft bijvoorbeeld een hele andere wending en Link rent niet zo snel als Sonic. Vooral het rennen doet het hem voor mij. Het geeft zo een goed gevoel.

Sonic Frontiers Switch Kronos Island

“Link, open your eyes!”… oh wacht, ben jij het Sonic?

Bugs, glitches en lelijke effecten zitten er zeker in, maar ook dit heeft misschien zelfs een goede reden. Je bent in een soort Cyberspace en bent naar mate de tijd vordert steeds meer zelf aan het glitchen. De wereld om je heen heeft zijn tol op Sonic en die tol is erg zwaar. Soms laden inderdaad projectielen niet snel in op de kleine Nintendo Switch, dit geldt voor zowel handheld als docked. Toch geeft het zeker geen mindere ervaring. Ik vind het heel logisch wetende dat de hele wereld eigenlijk al de hele tijd glitched. Sage is het levende bewijs ervoor. Ze glitcht de hele tijd en hoe verder je komt in het verhaal hoe meer zij verandert. Ook dat element zit gewoon in het verhaal verwerkt. Wat is er dan mis mee? Ik vind dat het me juist meer in het verhaal trok.

Magistrale muziek

De Boss muziek is gewoon episch. Ja, het is even heel erg wennen dat ze meer naar metal zijn gaan leunen dan rock, maar man-o-man ik houd ervan. De muziek past eerlijk gezegd meer bij Shadow the Hedgehog dan Sonic, maar het past wel bij de gigantische titanen. Ik heb echt zelf mee zitten headbangen. Mocht Sonic geen GotY voor jou zijn, luister dan naar de titanen gevechtsthema’s en vertel me waarom die muziek geen prijs moet krijgen. Daarnaast heb je de relaxte overworld muziek wat een totaal contrast is tegenover de Boss muziek maar er zeker ook mag wezen. Het past bij de rustige mooie omgevingen waar je je doorheen baant. Ook Big the Cat’s visplaats heeft een uniek muziekje. Het sluit heel goed aan op het rustgevende, perfect voor het vissen. Zelfs al vis je een alligator op blijft het relaxt. Geen paniek nodig. Verder is er gevechts muziek voor de vijanden en de Mini Bosses die ook perfect bij de upbeat gevechten passen waar je snelle beslissingen moet maken, maar zijn een stuk zachter in vergelijking met het epische metal/rock deuntje van de titanen. Opzich vind ik dat niet storend. Een Ninja of een Tower zijn tenslotte een stuk minder bedreigend dan een grote titaan. Dan is er de muziek die zich afspeelt in de levels. Deze is meer Techno/Hardstyle. Dat past perfect bij elk level. Je moet er natuurlijk super snel door heen gaan om op tijd bij het einde te zijn en de sleutel te bemachtigen. Ten slotte heb je de themaliedjes voor bijvoorbeeld de Koco. Deze muziek klinkt soms zo tragisch dat ik zelf half in tranen lag. De arme Koco.. Ik zou ze zo willen knuffelen. Met zo een variatie van muziek waar eigenlijk voor ieder wat wils tussen zit verdien je zeker een pluim! 

Tenslotte heeft Sonic Frontiers ook een aantal leuke DLC klaarstaan die volledig gratis te verkrijgen zijn. Of je de schoenen aan wil van Sonic Adventure 2, Monster hunter armor aan wil of als een kerst Sonic wil rond rennen: het kan allemaal. Daarnaast is er ook een gratis adventure pack die je zelf aan en uit kan zetten. Hierdoor krijg je makkelijker voortgang in het spel omdat het bepaalde items geeft. Mocht je toch heerlijk hard mode willen spelen zet je hem uit. Super handig als je het mij vraagt en super gul. En dat terwijl het spel zo kort uit is. Er komen nog meer DLC-elementen aan en die zijn zeker ook interessant. Zo komt er binnenkort de DLC om als een ander personage te mogen spelen. Wat zou je ontdekken als Amy, Tails, knuckles en misschien zelfs Sage?

De Boss muziek is fenomenaal in Sonic Frontiers!

Kortom Sonic Frontiers is voor de echte snelheidsduivel, de gevarieerde muziek liefhebber en ook een klein beetje voor de BotW fans. Verder zijn er glitches en bugs, maar je zit letterlijk in Cyberspace. Je moet begrijpen dat die wereld nu eenmaal glitchy is. Sage is tenslotte ook constant glitchy dus Sonic uiteindelijk ook. Natuurlijk is er ook een fantastisch meeslepend verhaal waar ik niet te veel over ga zeggen. En er staat nu al DLC klaar terwijl het spel net uit is. Wie wil dat nou niet? Perfect als je het mij vraagt!

Heb jij al gestemd voor de N1-UP Game of the Year? Tussen kerst en oud & nieuw maken we de N1-UP Game of the Year bekend!

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Oswald_the_lucky_rabbit_fanart_n1upuseonly

0

Nieuws Disney Dreamlight Valley voegt binnenkort Oswald the Rabbit toe

24-04-2024

0

Evelyne

Vaarwel N1-UP! – Willem neemt afscheid

13

Column Vaarwel N1-UP! - Willem neemt afscheid

26-12-2022

10

Willem

Fire Emblem Engage introduceert oudgediende Lucina

1

Nieuws Fire Emblem Engage introduceert oudgediende Lucina

25-12-2022

3

Robin

Discussieer met ons mee! 10

Garrus

25 dec 22 om 19:10

#8017‍

1576 XP | 287 comments

Oef, serieus? Dit is echt wel mijn minst favoriete game of the year.. Het voelt gewoon niet aan als Sonic; van de afschuwelijke baas muziek tot de saaie eilanden na de eerste twee.. De game voelt ook gewoon niet af. Glitches, pop in, mini games waar niet goed over na is gedacht..  Jammer, want na Forces dacht ik dat het niet slechter kon.

Kennelijk wel.. SEGA does what Nintendon't indeed.

Wel goed dat jij ervan genoten hebt!

 

lifegiving

26 dec 22 om 14:27

#8024‍

2158 XP | 353 comments

Smaken verschillen . Ik kan snappen dat het voor jou een hele andere ervaring heeft meegebracht , maar ik vind het oprecht 1 van de betere. Ik begrijp dat jij de glitches en bugs storend vindt maar je bent letterlijk in een glitch wereld , waardoor ik ze accepteer en ik ze eigenlijk zelf niet storend heb gevonden. Sonic forces is gelukkig de slechtste niet , ik vind zelf 2006 de slechtste! 

Garrus

26 dec 22 om 22:17

#8035‍

1576 XP | 287 comments

Sonic 2006 had inderdaad meer glitches en een slechter verhaal.. Maar de introductie van Silver en de geweldige soundtrack maakte veel goed; Zelfs Forces had een redelijk indrukwekkend soundtrack. Frontiers is wat dat betreft toch wel de slechtste Sonic game qua muziek - in elk geval van de afgelopen tien jaar..

Tamadachi

26 dec 22 om 10:52

#8018‍

5155 XP | 640 comments

Wat een controversiële en onverwachte keuze van Evelyne voor haar game of the year van 2022 want ik had gedacht dat zij voor Pokémon Legends Arceus of Scarlet/Violet zou kiezen. Het is wel een goed punt dat je aanstipt dat deze laatste games veel gemeen hebben met Sonic Frontiers op het negatieve technische vlak maar toch geliefd zijn omdat ze beiden het concept van de franchise overhoop hebben gegooid met de introductie van een open wereld dus ik snap dat je deze vernieuwde stapt looft.

Mitch

26 dec 22 om 11:11

#8021‍

3060 XP | 475 comments

De open wereld in Sonic Frontiers is vooral 'geinig'. Het voegt wel wat toe, maar niet op dezelfde manier zoals Pokémon het doet. Met de gesegmenteerde grote gebieden die van elkaar gescheiden worden met een laadscherm, is Frontiers meer Arceus dan echt open world.

En ik zou beargumenteren dat Frontiers net als Pokémon SV gewoon niet af is. Een blik op het world select scherm - 3 van de 5 eilanden zijn hetzelfde grasgebied- bewijst dat zonder twijfel, en de pop-in tijdens het spelen is afgrijselijk, nog los van bugs op het gebied van camera triggers en automated segmenten die niet altijd werken.

Ik zou Evelyns argument dus omdraaien: als Pokémon flinke kritiek krijgt voor een slordige afwerking, dan Sonic ook.

Verder sta ik nog steeds wel achter mijn 6.7, de Cyberspace levels met name zijn gewoon kick-ass.

Maar smaken verschillen, dus mooi dat je er van genoten hebt, Eve

 

 

lifegiving

26 dec 22 om 16:23

#8029‍

2158 XP | 353 comments

Heerlijk spel en ik stem ik dat beide spellen niet af zijn. Maar met Pokemon werd ik te snel teleurgesteld dat ik uiteindelijk niet kon beginnen waar ik wilde beginnen, ik dacht je kan bij elke gym starten maar no way dat ik ga beginnen met een gym van lvl 40+ 

de pop up vind ik opzich meevallen , maar smaken verschillen. 

inderdaad Sonic is niet perfect , neither is Pokémon , maar ik zie meet Sonic onder vuur dan Pokemon. Mensen vinden de glitches van Pokemon grappiger dan Sonic en accepteren het meer in de communities. Terwijl je bij Sonic in een glitchy - cyberspace wereld zit en in Pokemon niet. Daardoor accepteer ik bv meer dat de bloemen in en uit glitches tijdens cutscenes. Ik vind het minder storend dan dat er weer een greavard in me spawnt terwijl de wereld niet ingeladen is. Maar dat is natuurlijk mijn mening en ik respecteer jouwe ook. Met je review ben ik het grotendeels eens maar op punten wat minder . Tbh voelt het alsof ze ook een klein beetje naar Mario odyssey gekeken hebben. Waar je bij odyssey die stukjes had met 2D Mario probeerde Sonic het ook maar dan met die mini levels ipv in de open wereld. Ik hoop dat ze net als Pokemon Arceus , het idee behouden en dan zo een game creëeren als Pokemon S/V maar dan zonder bugs , shinies die despawnen omdat er een agressieve Pokemon het op me gemunt hebben en een systeem dat je alle kanten op kan en de wereld met jou levelt. Maar we gaan het zien. Ben in ieder geval blij dat het geen Sonic 06 is 😂

lifegiving

26 dec 22 om 14:38

#8025‍

2158 XP | 353 comments

Vroeger was ik gek op Sonic , ik heb zelfs een sonic personage gemaakt en die is uiteindelijk uitgegroeid tot een furry personage. Ja Pokémon is geweldig en ik heb er veel plezier aan maar ik vind Sonic een beetje underrated in vergelijking tot Sonic. Sonic heeft heel veel weg van zelda BoTW maar heeft een eigen twist eraan gegeven en ja het is een hele andere wending , maar deze open wereld is al heel vaak gevraagd binnen de sonic community. Pokemon is geweldig , maar Zelda BOTW kies ik zelfs boven Pokemon. Pokemon heeft me teleurgesteld namelijk. Ik was naar de ice gym gelopen omdat er stond je kan alle kanten op en overal beginnen. Daar stond ik , helemaal bij de ice gym met level 20 Pokemon , no badges , en had hij level 40+? Ik was oprecht niet blij. Ik voelde me bedrogen. Al die moeite voor niks . Al die keren dood gegaan door wilde Pokemon van level 30+ voor niks! Maar ik blijf erbij dat ik meer lol heb gehad met Sonic , zeker voor de 30 euro. Je zit in een cyberspace wereld , je ontmoet sage een glitchy meisje , je zit een geglitchte tails , amy, knuckles.. de bugs en glitches horen in die wereld thuis! 

Jeroen

26 dec 22 om 14:55

#8026‍

1005 XP | 152 comments

Hij zit technish zeker niet goed in elkaar, maar ik heb er nu al een paar dagen veel lol mee. Ben op het derde eiland. 

lifegiving

26 dec 22 om 16:09

#8028‍

2158 XP | 353 comments

Daarom glitch wereld/ cyberspace ! Als de personages zelfs glitches hebben etc!

ageQned

27 dec 22 om 20:39

#8043‍

1090 XP | 187 comments

Leuk om te lezen en verrassende keuze, maar ieder zijn eigen voorkeur en mening natuurlijk. Zelf zie ik wel de potentie, maar vind ik het allemaal nog niet echt lekker uitgewerkt. Eigenlijk vond ik de cyber levels het leukse en vond ik de open wereld erg lelijk, kaal en saai. Ik hoop elke leer op een echt goede 3d Sonic game, maar telkens is het voor mij dan eigenlijk weer niet wat ik gehoopt/verwacht had. Maar goed misschien heb ik wel te hoge verwachtingen of te hoge eisen voor wen 3d Sonic avontuur. Hoewel niet perfect vond ik nog steeds Sonic Adventure de betere in 3d.