Why Wii Hate U

Terwijl Mink met een warm kopje koffie aan het nagenieten is van de prestaties van Nintendo gedurende het afgelopen jaar zullen er genoeg mensen rondlopen die wat minder tevreden zijn. Is het echt zo dat veel mensen aan het klagen zijn omdat ze in een winterdip zitten of heeft Nintendo nog steeds niks geleerd?

Wat betreft die winterdip: het is inderdaad behoorlijk koud en regenachtig de laatste weken. Als we dat nu eens een positieve draai geven, kunnen we het Perfect Gaming Weather noemen. Zo. Probleem opgelost. Voor gamers bestaat er geen winterdip, enkel Perfect Gaming Weather. Echter lijkt er bij Nintendo wel sprake van een winterdip te zijn. Het bedrijf heeft nog weinig kunnen imponeren sinds de release van de Wii U. Met enkel als toppers Mario Kart 8 en Super Smash Bros. is het behoorlijk lastig potentiële klanten bij de concurrentie weg te houden.

Toegegeven, games als Captain Toad: Treasure Tracker en Bayonetta 2 zijn ook zeker niet onaardig. Maar afgezien van een aantal die-hard Bayonetta-fans zullen er niet veel mensen speciaal een Wii U gaan kopen voor die titels. In feite komt het er op neer dat iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in een Wii U graag Mario Kart 8 of Super Smash Bros. speelt. Als die games je niet echt aanspreken, dan blijft er bizar weinig over. Weten ze dat bij Nintendo?

Captain Super Star Metroid: Donkey Kong & Knuckles
Voor we gaan kijken naar de prestaties van Nintendo in het afgelopen jaar en de bijbehorende vooruitzichten, gaan we eerst eens kijken waar het mis is gegaan. Nintendo heeft de Wii U namelijk vanaf het begin af aan laten vallen als een baksteen en de bodem van de oceaan is nog niet in zicht. De hoofdreden dat mensen kiezen voor een Nintendo-console zijn juist de first-party games, die gemaakt worden door Nintendo zelf. Dan doel ik niet op games als Super Animal Crossing & Knuckles, maar juist op de grote franchises: Super Mario, The Legend of Zelda, Metroid, Star Fox, Donkey Kong, Mario Kart, Super Smash Bros. en Pokémon. Dit zijn allen franchises die een beetje Nintendo-magie met zich nemen. Daarvoor kopen wij een Nintendo-systeem. Die magie smaakt zó lekker dat we er altijd meer van willen. Alle andere Nintendo-consoles hebben van vrijwel iedere franchise minstens één game. Tot op heden hebben we op de Wii U enkel nog Mario Kart, Super Smash Bros. en Donkey Kong mogen verwelkomen (vooruit, en Pikmin).

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we iets meer dan drie jaar na de release nog steeds zitten te wachten op Star Fox, we Metroid omgetoverd zien worden tot ruimte-voetbal, dat Pokémon vrijwel handheld-only is, dat Mario z’n reputatie verknalt met een potje tennis én dat we geen flauw idee hebben of de gloednieuwe The Legend of Zelda überhaupt nog uitgebracht gaat worden voor de Wii U. Het is om te janken. En nee, ik tel Super Mario 3D World niet mee. Die game valt niet te vergelijken met een titel als Super Mario Galaxy. Toch is het vreemd, want de originele Wii had van bijna alle ‘topfranchises’ wel minstens één titel. Sterker nog, we kregen zelfs twee Super Mario Galaxy-spellen en ook twee The Legend of Zelda-games. Dat is toch wel even iets anders dan Captain Toad.

Please take my money
Focust Nintendo zich de laatste jaren misschien teveel op franchises die ons totaal niet kunnen boeien? Of de focus erop ligt is nog maar de vraag, maar vrij veel games die we tegemoet zien, zijn wel van die categorie. Echter krijg ik niet het gevoel dat Nintendo hier teveel focus op legt. Meer casual games als Animal Crossing: amiibo Festival hadden we ook in overvloed op de Wii en zullen we waarschijnlijk altijd wel krijgen. Het probleem ligt meer in alles wat Nintendo er verder nog bij aan het doen is. Zo krijgen we nu bijna jaarlijks een The Legend of Zelda-remake en hebben we gezien hoe Mario Tennis door Nintendo afgeserveerd werd. Het lijkt wel alsof The Big N het overzicht compleet verloren is en in een wanhoopspoging ons dergelijke games schenkt.

Het is vreemd dat een bedrijf als Nintendo, dat staat voor innovatie, ons blij probeert te maken met remakes en games die compleet afgeraffeld zijn. Een remake kan tof zijn als er daadwerkelijk iets wordt toegevoegd dat interessant is voor mensen die de game destijds al hebben gespeeld. Zoals bij Super Mario 64 DS, waarbij we dertig extra sterren, drie extra speelbare personages, een handjevol minigames en een aantal nieuwe wereldjes kregen die niet in het origineel zaten. Ach ja, waarom zouden we dat ook willen als we ook exact dezelfde game zouden kunnen krijgen, maar dan in HD?

Zakje chips
Het is leuk dat Nintendo het afgelopen jaar meer rekening met ons heeft gehouden door games te maken van franchises die we minder vaak zien. Er zitten zelfs een aantal prima titels tussen met Yoshi’s Woolly World, Super Mario Maker en Xenoblade Chronicles X, maar dat zijn voor mij tussendoortjes. Dat zijn games die de periode tussen de toptitels moeten invullen. Dat zijn niet de games waarvoor bij mij thuis een Wii U staat aangesloten op de televisie. Het is bijzonder teleurstellend dat Nintendo in feite een jaar lang niets van zich laat horen op het gebied van consoles. Als Nintendo écht rekening zou hebben gehouden met de fans, dan hadden we allang meer gehoord van de aankomende The Legend of Zelda of een eventuele Super Mario-game. In plaats daarvan heeft Nintendo het afgelopen jaar vooral geleund op de games die de Wii U al had. Dan krijg ik ook zeker niet de indruk dat Nintendo opeens van gedachte is veranderd en ons niet meer probeert uit te melken.

We krijgen inderdaad geen jaarlijkse Mario Party meer en de titels van het afgelopen jaar zijn in dat opzicht ook zeker ‘uniek’ te noemen. Echter, als we iets verder kijken dan onze neus lang is, dan zien we dat Nintendo ons voornamelijk koest heeft geprobeerd te houden met uitbreidingen voor Mario Kart 8, Super Smash Bros. for Wii U en een overvloed aan nieuwe amiibo. Daar is zeker niks mis mee, maar wederom tel ik dit als een bijproduct. Overigens hebben we niet helemaal niks gekregen in 2015. Met Splatoon heeft Nintendo een mooie start gemaakt met een nieuwe franchise. Hoewel het allemaal nog in kinderschoenen lijkt te staan, is het wel ontzettend populair en erg vermakelijk. Toch denk ik dat als de mannen achter Splatoon een iets groter budget en iets meer tijd hadden gekregen, we een véél betere game zouden hebben gehad. Splatoon voelde bij de release een beetje karig aan, maar is inmiddels al een veel completere game dankzij alle downloadbare content.

Alles of NX
Naar mijn mening heeft de Wii U na een bijzonder slechte start zich niet weten te herpakken. Er leek heel eventjes leven in de brouwerij met releases van Mario Kart 8 en Super Smash Bros. for Wii U in 2014, maar zelfs die twee titels kunnen niet een complete console dragen. Juist nadat de Wii U even op ging leven met die twee titels had Nintendo toe moeten slaan met een aantal andere grote franchises. Echter hebben we daar het afgelopen jaar niks van gezien of gehoord. Alleen dat Star Fox onderweg is. We mogen nog van geluk spreken dat we Splatoon hebben gekregen, maar dat is meer een up-and-coming franchise en niet zozeer eentje waar Nintendo al jaren bekend om staat. Sommige analisten denken zelfs dat de nieuwe The Legend of Zelda uitgebracht gaat worden voor de NX. Iedereen weet dat Nintendo’s nieuwe speeltje eraan komt.

Over de NX gesproken, het kan goed zijn dat Nintendo al haar geld aan het inzetten is op haar toekomstige apparaat. Mario Kart 8, Splatoon en Super Smash Bros. for Wii U zijn nog niet eens zo heel oud, dus die games zouden ze vanaf de release beschikbaar kunnen stellen. We hebben zelfs al geruchten gehoord dat Super Super Smash Bros. een launchtitel gaat worden voor de NX, dus zo heel onwaarschijnlijk is het zeker niet. Daar komt bij dat Aonuma al een behoorlijke tijd bezig is met een nieuwe The Legend of Zelda-titel. Als de NX er echt aan zit te komen, zou het nog best eens kunnen dat de nieuwe Zelda-game binnen een jaar al verschijnt voor de NX. Om het even anders te verwoorden: als ik aandeelhouder van Nintendo was, zou ik liever zien dat ze zich gaan focussen op de NX. De Wii U heeft duidelijk geen toekomst meer en de NX heeft flinke potentie om een knallende start te maken. 2015 had hét jaar moeten worden waarin Nintendo de Wii U ‘terug in de race’ had moeten brengen. In plaats daarvan zitten we nog steeds op een houtje te bijten. Mocht je toch tevreden zijn over de Wii U, dan heeft Mink wellicht nog wel een lekker kopje koffie voor je tijdens een middag vol Mario Party, Yoshi’s Woolly World en Captain Toad: Treasure Tracker.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Oversoul wint N1 Smash Championship

0

Livestream Oversoul wint N1 Smash Championship

22-02-2016

0

Redactie

Why Wii Love U

0

Column Why Wii Love U

11-02-2016

0

Icelos

Reageer als eerste!