Verzuurd

  • Column

  • 22 nov 17 om 09:00

  • Erik

  • 0

Verbijsterd staar ik naar het scherm van mijn laptop. “Dit kan toch niet?” gaat er door mijn hoofd, terwijl ik door Metacritic blader. Een grote 87 prijkt er naast Pokémon Ultra Sun/Moon. Een prachtig cijfer, maar veel te hoog naar mijn mening. Even hoog als zijn voorganger, nota bene, die één jaar om precies te zijn eerder verscheen. Dit kan toch niet? Of ben ik nou zo’n oude, verzuurde Pokémon-speler?

Al sinds ik een piepklein Erikje was (al is dat piepkleine er bij mij nooit echt uitgegaan) speel ik met de koddige zakmonsters. Sterker nog: ik ben opgegroeid tijdens het hoogtepunt van de Pokémon-gekte in Nederland. Rond het jaar 2000 waren Ash en Pikachu niet van televisie af te slaan, overal in de winkels lagen t-shirts, kaarten en verzamelbare stickers. Posters, mokken, flippo’s… je kon het zo gek niet bedenken of het bestond. Het heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat Pokémon altijd nog een speciaal plekje in mijn hart heeft. Samen met ons camerajongetje Dyon heb ik deze warme gevoelens vorig jaar nog hartstochtelijk geuit.

Pokémon Pikachu Mimikyu

Ik begon met het spelletje met de gele muis in de hoofdrol. Oh, wat was dat toch een magistrale ervaring: je waande je net Ash en z’n maatje Pikachu, dé helden van je favoriete tekenfilm. Het succes van Yellow bleek voor Game Freak echter het startschot voor een constante stroom aan heruitgaven. Dezelfde spellen als het origineel, maar dan ‘beter’. En telkens trapten we er met zijn allen in en kochten we het opnieuw. Zelfs gamerecensenten blijven massaal strooien met hoge cijfers. Maar toch was het nog nooit zo erg als dit jaar: Pokémon Ultra Sun wordt even hoog beoordeeld als zijn voorganger (en bij Ultra Moon scheelt het ook niet veel). Dat gaat mij toch wat te ver. Sterker nog: eigenlijk is het te ridicuul voor woorden.

Natuurlijk verbeteren de Ultra-games ten opzichte van de twee voorgangers. Het zou ook niet best wezen als dit niet zo was. De basis lag er immers al: Game Freak hoefde alleen maar wat zaken aan te passen of toe te voegen. Zij het kritiek op de eerste versies (de super lange introductie uit Sun / Moon bijvoorbeeld), zij het volledig nieuwe dingen om mee te spelen (extra post-game content!) of zij het puur dingen die ze konden tweaken naar een nóg hoger niveau (het verhaal). Maar waar Yellow prachtig inspeelde op iedereens kinderdroom, lijkt dit helaas gewoon een snelle cash-in.

Pokémon Mimikyu

Heb je de eerste twee nooit gespeeld, dan is dit het meest bijzondere wat je in je knuistjes kunt hebben. Maar dit is simpelweg omdat Game Freak een tweede kans hiervoor neemt. Of beter gezegd: van ons krijgt, want wij zijn allemaal weer zo gek om het spel opnieuw te kopen. Maar waarom eigenlijk? Ik vond Yellow destijds ook magistraal. Maar toen ik Blue daarna kreeg was die magie flink weggeëbd, want je beleefde eigenlijk nogmaals hetzelfde avontuur. En met Crystal, Emerald en Platinum was dit net zo, hoewel dit objectief gezien ook de beste games waren.

En deze fout maken veel recensenten naar mijn mening: je schrijft niet alleen voor nieuwe spelers, je schrijft ook voor fans van Sun & Moon. Of zelfs fans die al jaren- en jarenlang Pokémon spelen. Die zien dat dit een grote stap terug is van Black 2 en White 2, de enige iteraties die wél een echt vervolg durfden te zijn. Die zien dat de eerste 25 uren van Ultra Sun en Ultra Moon vrijwel exact hetzelfde zijn en haken al snel af. Niet iedereen is een redacteur die verplicht door de gehele titel moet spelen en om te zien dat er tegen het einde toe toch wel wat veranderingen zijn. Na bijna twintig jaar aan heruitgaven horen we voor zoiets Game Freak niet meer te belonen. Dan ben ik maar een verzuurde Pokémon-speler.

Like dit bericht:

Recente artikelen

WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

0

Media WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

18-04-2024

0

Dennis

Worms W.M.D

0

Review Worms W.M.D

23-11-2017

0

Patrick

Cartoon Network: Battle Crashers

0

Review Cartoon Network: Battle Crashers

21-11-2017

0

Redactie

Reageer als eerste!