R.I.P. Nintendo 3DS

Met de aankomende release van de New Nintendo 3DS komt het einde van de oorspronkelijke Nintendo 3DS in zicht. Echter, als we heel eerlijk zijn, was dit ook wel zonder de komst van de New Nintendo 3DS gebeurd. 2014 was een bedroevend jaar voor Nintendo 3DS-eigenaren ten opzichte van 2013 terwijl de Wii U het daarentegen steeds beter deed en doet. Hieruit ontstaat dan ook de pijnlijke waarheid dat Nintendo niet goed in staat is om voldoende toptitels voor twee systemen tegelijk te leveren. De grote vraag is nu: “Wat heeft de Nintendo 3DS de komende jaren nog te bieden?”

De Nintendo 3DS kende een moeilijke start, maar in 2013 werd dit helemaal goed gemaakt. Met schitterende unieke en vernieuwende titels als Bravely Default, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Pokémon X en Y, Fire Emblem: Awakening, Animal Crossing: New Leaf en Luigi’s Mansion 2 werd 2013 een goed en kwalitatief gevuld jaar voor de Nintendo 3DS. Nintendo 3DS-gamers konden hun geluk niet op met deze grote lading AAA-titels. Het afgelopen jaar leek het tegenovergestelde eerder de waarheid. De focus van Nintendo lag duidelijk meer op de Wii U en dat hebben Nintendo 3DS-bezitters geweten. Het aantal toptitels van Nintendo voor de Nintendo 3DS was helaas aanzienlijk lager. We kregen wel nog een nieuwe Yoshi’s Island-, Mario Golf- en Kirby-game, maar deze konden de line-up niet boeiend genoeg maken. Tevens liep het aantal third-party games terug, wat er verder voor zorgde dat er gewoon te weinig interessante games uitkwamen.

Hoewel het allemaal leuk en aardig is dat de Wii U nu meer aandacht krijgt, kan ik het toch niet helemaal waarderen. Nintendo heeft blijkbaar niet genoeg tijd om de Nintendo 3DS ook nog van voldoende games te voorzien. De Nintendo 3DS is in 2014 het ondergeschoven kindje van Nintendo geworden en de vooruitzichten liegen er niet om. In onze top 10 van 2015 spraken we onze twijfel over de toekomst van de Nintendo 3DS al uit. Maar liefst negen Wii U-titels en maar één Nintendo 3DS-game, wat helaas ook nog eens een remake is, sierden onze lijst. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het schitterend dat de wensen van duizenden in vervulling gaan met de remake van The Legend of Zelda: Majora’s Mask, maar het blijft een remake. Dan hebben we nog het opkomende Code Name: S.T.E.A.M. waar ik erg sceptisch over ben (ik had veel liever een nieuwe Advance Wars-game gezien) en de onlangs aangekondigde Fire Emblem in het verschiet. Ook al is het niet zeker dat die laatstgenoemde ook daadwerkelijk nog in 2015 gaat verschijnen. Er is vooralsnog geen enkele game voor de Nintendo 3DS in 2015 bevestigd waar ik naar uitkijk en dat baart mij zorgen. Vorig jaar had ik in ieder geval nog een paar games op mijn lijstje staan.

Het ziet er erg karig uit voor Nintendo 3DS-bezitters. Voor gamers die nog geen Nintendo 3DS hebben, is er echter geen beter moment om in te stappen dan nu. De gamecatalogus voor de New Nintendo 3DS is overweldigend en er zijn ontzettend veel toppers verkrijgbaar. Dit is wellicht ook wel de reden waarom Nintendo de Nintendo 3DS momenteel veel minder aandacht geeft. Er is toch al genoeg van kwaliteit beschikbaar! Het gevolg is echter wel dat de gamecatalogus niet veel groter meer zal worden, wat voor fans van het eerste uur betekent dat ze het zullen moeten doen met de titels die ze, waarschijnlijk, al lang en breed uitgespeeld hebben.

De komst van de New Nintendo 3DS zal ervoor gaan zorgen dat sommige games exclusief speelbaar worden op de nieuwe hardware waardoor eigenaren van een gewone Nintendo 3DS verder achtergesteld worden. Erg spijtig, want 2013 leidde een vruchtbaar bestaan voor de Nintendo 3DS in. In 2014 wist Nintendo het echter niet meer waar te maken en werd deze inleiding direct afgesloten met een tergend matig jaar. Wat we in de toekomst als Nintendo 3DS-eigenaren nog kunnen verwachten? Vrij weinig als je het mij vraagt. Van nagenoeg alle grote Nintendo-series is al een nieuw deel uitgekomen op de Nintendo 3DS en wat de New Nintendo 3DS gaat brengen is helaas ook nog een groot raadsel. De lijn die ze met Xenoblade Chronicles 3D hebben ingezet is in ieder geval duidelijk, Wii-games recyclen. Direct een New Nintendo 3DS aanschaffen zou ik zeker niet aanraden. Dat Nintendo eerst maar eens duidelijk laat zien welke meerwaarde het nieuwe apparaat qua content heeft voor bestaande Nintendo 3DS-klanten. Nintendo heeft op de komende E3 heel wat goed te maken willen ze mij als trouwe fan op handheld-gebied blijven behouden.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

De third party-illusie

0

Column De third party-illusie

23-02-2015

1

Erik

N1ntendo.nl TV – Blooper Reel 2014

0

Special N1ntendo.nl TV - Blooper Reel 2014

31-12-2014

0

Icelos

Reageer als eerste!