N1ntendo.nl 15 jaar: Column N1-oprichter Paul Reijnierse

Een 15-jarig bestaan van een simpel hobbyproject dat ik ooit op mijn slaapkamer begon, had ik mij toen absoluut niet voor kunnen stellen. Op mijn 15e verveelde ik me veel op school en struinde het internet veel af op zoek naar hetgeen dat mij op dat moment veel bezig hield: Nintendo. Een fenomeen dat een aantal van de trouwe community-leden denk ik niet vreemd is. Sterker nog, deze ‘obsessie’ is denk ik een van de redenen dat N1ntendo.nl er na 15 jaar nog steeds staat. En hoewel vele mensen, waaronder ikzelf, het fanatieke randje al lang kwijt zijn, wordt het stokje continu overgedragen aan nieuwe leden en enthousiaste redactieleden. Want Nintendo, en daarmee ook N1, blijft volgens mij altijd een snaar bij mensen raken waar grote westerse gamestudio’s nog een puntje aan kunnen zuigen.

Het begin

Hoewel ik in deze kickoff van het kristallen jubileum niet de volledige geschiedenis uit de doeken wil doen van mijn betrokkenheid (mocht je dat leuk vinden, lees dan zeker mijn artikel van vijf jaar geleden) wil ik toch even stilstaan bij het prille begin: GameQube.nl. Want waar N1 nu al jaren een soepel draaiende website is met een grote redactie en een steady community, was dat in september 2000 absoluut niet het geval en het zat ook zeker niet in de planning.

Ik ben GameQube.nl begonnen om de simpele reden dat er toen eigenlijk geen Nederlandstalige plek was waar je nagenoeg al het nieuws rondom de Nintendo GameCube kon vinden. Grote aankondigingen kon je wel vinden op algemene gamesites, maar ik wilde elk detail weten! Er waren wel meer dan genoeg websites te vinden in het buitenland die elk klein detail uit de doeken deden van de toen nog Nintendo Dolphin. De nerd in mij vond het best wel leuk om zelf een website in elkaar te knutselen en hield van schrijven. Dus toen de GameCube officieel bekendgemaakt werd, besloot ik om maar gewoon zelf al het nieuws te verzamelen. Toen de domeinnaam gamecube.nl net voor mijn neus vandaan weg ging, koos ik voor GameQube.nl en the rest is history.

Meer dan een gamesite

In een toch wat nostalgische bui zo tijdens het 15-jarig jubileum wil ik wel een keer iets anders belichten dan het reilen en zeilen van de website zelf, de perstripjes en de eeuwige zoektocht naar een beter design en content management systeem. Voor mij persoonlijk staan GameQube.nl en nu N1 namelijk gelijk aan een aantal veel grotere thema’s: een team bouwen, organisatorische problemen leren oplossen, ondernemerschap en het samenbrengen van mensen.

Geen van deze thema’s waren voor mij in september 2000 bewuste elementen om GameQube.nl te starten. Maar ik heb ze hier allemaal gezien en via deze website heb ik er dingen over geleerd die ik nu nog steeds toepas en terug zie komen.

Passie

Zo heb ik bij deze website voor het eerst echt gezien dat een gezamenlijke passie en doelen ervoor zorgen dat mensen die je normaal gezien misschien niet in één team zou zetten, tot waanzinnig mooie dingen kunnen komen. Uiteraard horen daar onderlinge strubbelingen bij en organisatorische problematieken. Maar de gezamenlijke passie zorgt ervoor dat de groep dit vaak op een gezonde manier oplost. Soms gaat dat ook gepaard met machtsspelletjes en het gevoel van onrecht bij sommigen. Hoe je daarmee om moet gaan heb ik hier voor het eerst echt gezien en ik heb daar ook van geleerd.

Dat gevoel van eenheid en het gezamenlijk voort proberen te gaan zie ik ook in het verlengde in de bredere community. Het is waanzinnig om te zien dat er een grote groep van vaste communityleden is die op deze website talloze uren samen doorbrengt en ook van daaruit dingen ondernemen. Denk aan de diverse Super Smash Bros.-toernooien die vaak hier door de community gestart zijn en waar communityleden elkaar vaak voor het eerst echt zagen.

Professionaliteit

Maar ook op professioneel vlak zie ik dat er veel mensen hier misschien wel de eerste stappen gezet hebben. Als ik naar mijzelf kijk heb ik via GameQube.nl en de daaropvolgende sites diverse dingen kunnen proberen. En hoewel die bij lange na niet allemaal succesvol geweest zijn, heeft me dat wel degelijk ervaring opgeleverd die ik nu nog steeds gebruik.

Ook de contacten die hier opgedaan zijn, zijn enorm waardevol. Diverse vriendschappen zijn hier ontstaan en blijven ook bestaan. En op dit moment werkt Quint fulltime samen met mij bij The Main Ingredient en coachen wij onder andere diverse teams. Zonder N1 had ik Quint nooit gekend.

Paul (links) & Quint (rechts) bij The Main Ingredient.

Deze zaken die allemaal voortkomen vanuit het starten van een dergelijke website zijn voor mij achteraf gezien vele malen belangrijker dan het feit dat dit nu de centrale plek in Nederland is waar je op de hoogte gehouden kan worden van het Nintendo-nieuws. En hoewel ik zelf niet meer actief betrokken ben in de community of bij de website zelf, ben ik me heel bewust van het feit dat ik hier voor mijzelf en hopelijk voor vele anderen iets unieks heb kunnen helpen starten.

Vanuit die gedachtegang hoop ik dat N1 nog lang door blijft gaan. Blijf nieuwe dingen proberen, hou het communitygevoel hoog, zorg voor een steeds hogere kwaliteit als het gaat om rapportage en zorg dat deze plek voor Nintendo-liefhebbers in Nederland gewaarborgd blijft. Dat zou niet alleen mij, maar ik denk iedereen die bij N1 betrokken is als bezoeker, (oud) redactielid en hopelijk ook de mensen bij Nintendo zeer trots maken!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

De toekomst van Nintendo

0

Column De toekomst van Nintendo

20-09-2015

0

Redactie

Yoshi’s Woolly World

2

Review Yoshi's Woolly World

26-06-2015

2

Erik

Reageer als eerste!