Een ‘New’ niveau voor Nintendo

  • Column

  • 30 okt 14 om 10:03

  • Erik

  • 0

Soms zijn dingen maar moeilijk in perspectief te brengen. Het was bijvoorbeeld al begin 2005 dat we voor het eerst op het touch-screen van de Nintendo DS mochten krabbelen. Ook zijn opvolger, de Nintendo 3DS tikt alweer bijna zijn vierde levensjaar aan. Tijden kunnen snel veranderen. Toch laat dit zien dat die rare ‘New’ Nintendo 3DS eigenlijk helemaal niet zo uit de lucht gegrepen is. Het zou zelfs zomaar hun beste zet sinds tijden kunnen zijn.

Boze tongen beweren al tijden dat de handheldmarkt in verval is. Het speeksel lijkt er zelfs bijna van af te spatten als men het heeft over de teleurstellende verkopen van Sony’s Playstation Vita. Maar ook de Nintendo 3DS lijkt hier niet aan te ontkomen, simpelweg omdat hij nog altijd veel minder verkoopt dan zijn voorganger. Zaken als ‘smartphones’, ‘apps’ en ‘goedkoper’ zijn maar enkele van de woorden die hierbij vaak worden genoemd. Er werd een tijd geleden zelfs beweerd dat het bedrijf zich maar beter kon richten op mobiele telefonie. Waar zit Nintendo eigenlijk met zijn hoofd door juist die handheld van flink wat nieuwe likken verf te voorzien?

Het grote publiek

De boze tongen hebben gelijk: het grote publiek koopt niet zo gauw een handheld meer. Zij vinden het goedkoper en bovenal veel handiger om gewoon met de telefoon die ze overal mee naartoe nemen, met een zwiep van hun vinger vogels op varkens te schieten. En willen ze eens hun hersenen trainen of even virtueel de hond uitlaten, dan halen ze gewoon de Nintendo DS onder een dikke laag stof vandaan. Waarom nogmaals een grote zak met geld betalen? Toch is het juist om deze reden dat de New Nintendo 3DS op dit moment perfect het pad vrijmaakt waar Nintendo op af lijkt te stevenen.

Dit bleek concreet uit het interview dat Edge met Miyamoto had. Hierin gaf de vader van Mario en Donkey Kong al aan dat het niet meer Nintendo’s taak is om om de zogenaamde ‘casual gamer’ te entertainen. Voor die doelgroep zijn spellen inmiddels wel vanzelfsprekend geworden, maar niet iets waar ze veel moeite in zouden steken. Een realisering die het bedrijf de afgelopen jaren op de harde manier moest leren, gezien het krampachtige begin van zowel de Nintendo 3DS als de Wii U. Maar met dit statement zetten ze de doelgroep die hun de vorige generatie zoveel geld in het laatje bracht, duidelijk op een zijspoor. Het bedrijf richt zich weer op het trouwe publiek dat met liefde hun producten koopt.

Licht in de duisternis

De aankondiging van de New Nintendo 3DS twee dagen later kwam dan ook niet uit de lucht vallen: het apparaatje ademt Nintendo en haar trouwe fans. Neem bijvoorbeeld die prachtige faceplates, waarmee je de handheld jouw persoonlijke smaak kan geven of de subtiele toespelingen naar het nostalgische kleurenpalet van de Super Nintendo. Of de toevoeging van de C-stick en twee schouderbuttons, welke eindelijk de voornaamste klachten met het oude model wegnemen. Voeg daar een krachtigere processor aan toe die een grootse topper als Xenoblade Chronicles zelfs draagbaar weet te maken, en je hebt een heerlijk recept dat specifiek bestemd is om het fenomeen ‘gamen’ te veraangenamen.

Maar toch, toch, snap ik die boze tongen wel. Om al dat moois in huis te halen, vraagt Nintendo je wel weer om geld uit je portemonnee te toveren. Ergens is het een kwalijke zaak dat het bedrijf jou als gamer bijna dwingt om deze complete renovatie aan te schaffen. En eerlijk is eerlijk, het is soms heerlijk bevredigend om even snel een spelletje op je smartphone te spelen. Ik geloof ook niet dat The Big N dat grote publiek ook helemaal afschrijft. Wie moet er anders een Nintendo 2DS kopen?

De New Nintendo 3DS toont ook vooral aan dat ze eindelijk op dat glimpje licht in de duisternis afstevenen. Pakkende Nintendo Directs, koddige amiibo’s en volledige ondersteuning van haar grote games en hardware; Nintendo lijkt eindelijk opnieuw zijn visie te hebben gevonden. Het mocht ook wel eens, die verdraaide Nintendo DS is tenslotte alweer bijna tien jaar oud.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

N1ntendo.nl TV – New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL: onze eerste impressie

0

Special N1ntendo.nl TV - New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL: onze eerste impressie

29-12-2014

0

Redactie

N1ntendo.nl TV: Sfeerimpressie van Firstlook 2014

0

N1-UP TV N1ntendo.nl TV: Sfeerimpressie van Firstlook 2014

12-10-2014

0

Dyon

Reageer als eerste!