#@!$ Activision

Voordat je begint met lezen, wil ik graag vooraf stellen dat deze column mijn persoonlijke kant van het verhaal belicht en op geen enkele wijze de mening van Wii-DS.nl reflecteert. – Marcel

Bobby Kotick, de CEO van Activision Blizzard, gaf op de DICE 2010 summit in Las Vegas een opmerkelijke speech. De man die verantwoordelijk is voor de crash van het muziek genre, het einde van Tony Hawk en het ontslag van honderden game developers ‘had het allemaal niet zo bedoeld’. Nee, Kotick beweerde dat hij zich inzette voor ‘creatieve vrijheid’. We leren na de gebeurtenissen van vandaag en gisteren dat de creatieve vrijheid niet verder reikt dan zijn eigen ‘creatieve’ boekhouding.

Activision heeft namelijk de beste studio onder haar hoede, Infinity Ward, vleugellam gemaakt. De studio verantwoordelijk voor Call of Duty: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2 is voor Kotick niets meer dan een ‘crew expendable’. De director van Modern Warfare 2, Jason West, en de mede oprichter en CEO van Infinity Ward, Vince Zampella, staan op straat gezet wegens ‘contractbreuk’. De schijnheilige Amerikaanse en Europese gamejournalisten lopen zoals altijd vrolijk dezelfde onzin te verkondigen om zichzelf nog meer als PR-bedrijf voor Activision te presenteren.

NEIN NEIN NEIN NEIN

Het begon allemaal al langer geleden dan je zult verwachten. Call of Duty: Modern Warfare had niet eens bestaan als Infinity Ward niet haar rug recht had gehouden. IW wilde dolgraag een Call of Duty maken voor de next-gen systemen. Het plan van Call of Duty 2 stond Activision wel aan, maar een game in de moderne tijd niet. Activision leverde geen devkits aan IW tot ze beloofden om enkel klassieke World War II FPS games te maken in de Call of Duty-serie. Infinity Ward stemde er met Call of Duty 2 nog mee in, maar met Call of Duty 4 werd er afgeweken van deze formule. De belofte werd verbroken door Infinity Ward, tot grote woede van Activision. Het gevolg was dat Call of Duty 4 voortaan door het leven ging als Modern Warfare en dit was het begin van een rumoerige tijd.

Activision kwam er al snel achter dat men IW niet meer nodig had. Men besloot om COD games te laten produceren door Treyarch. De kwaliteit van de serie ging zienderogen achteruit en daarom was iedereen opgelucht toen men Modern Warfare 2 aankondigde. IW wilde nog eenmaal het trucje uithalen, om vervolgens een nieuwe franchise te beginnen. Een nobel streven dat Activision zonder pardon neerknuppelde. Bobby wilde namelijk geen nieuwe franchise: IW moest een Call of Duty-fabriek worden. De Infinity Ward leiding moest uit het bedrijf gewerkt worden en daardoor kwam men op de proppen met een ‘contractbreuk’.

Activision vroeg de leiding van IW om van de 75 steengoede developers een groot aantal te ontslaan. Uiteraard ging men hier niet mee akkoord, waardoor Kotick kon spreken van een contractbreuk aan de kant van Infinity Ward. Een achterbakse strategie en niet de eerste die Activision gebruikt heeft onder Kotick. Nu sleept men de leiding van Infinity Ward voor de rechter om te voorkomen dat de goede designers een nieuwe studio op kunnen richten. Infinity Ward zelf zal ‘braaf’ aan de slag gaan met downloadable content voor Modern Warfare 2. Kotick heeft ondertussen de volgende Call of Duty al in ontwikkeling bij Treyarch voor een release in 2010 en maak je geen zorgen: de serie wordt ook na 2010 verder uitgemolken. In 2011 kunnen we een nieuwe ‘klassieke’ Call of Duty spelen van developer Sledgehammer (toepasselijke naam voor een Activision studio) die voorlopig wordt bestempeld als action-adventure.

De vernietingsgolf van Activision is nog niet voorbij. Naar verwachting wordt Infinity Ward nog dit jaar opgeheven en is Raven software hetzelfde lot beschoren. Men maakte eerder al bekend om Neversoft te sluiten. Tot nu toe heeft Activision de volgende studios afgebroken: Gray Matter Interactive, Infocom, Luxoflux, Shaba Games, RedOctane, Sierra Entertainment LA, Underground Development en Neversoft. Radical Entertainment en Raven Software verloren ieder de helft van de werknemers.

Boycott!

Gezien de houding van Activision tegenover haar developers en het schijnheilige gedrag van diens CEO Bobby Kotick zou iedereen wat mij betreft het initiatief moeten nemen om vanaf nu alle Activision producten te boycotten. Spread the word!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy meer dan 20 miljoen keer verkocht

0

Nieuws Crash Bandicoot N. Sane Trilogy meer dan 20 miljoen keer verkocht

21-06-2024

0

Kitty

Britt zegt: labiel, instabiel, imbeciel?

0

Nieuws Britt zegt: labiel, instabiel, imbeciel?

25-03-2010

0

Redactie

Verban de Friendcodes

0

Column Verban de Friendcodes

07-02-2010

0

Redactie

Reageer als eerste!