Boekrecensie: Ask Iwata

  • Special

  • 21 jul 21 om 09:00

  • Erik

  • 10

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Satoru Iwata, de legendarische president van Nintendo, overleed. In april verscheen eindelijk een boek wat je een beetje als zijn biografie kunt beschouwen: Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata. Vernoemd naar zijn langdurige interviewrubriek Iwata Asks, waarin hij ontwikkelaars interviewde over het maken van games. Een betere titel hadden ze niet kunnen kiezen. Ik neem je mee naar mijn boekrecensie van Ask Iwata.

Zelf had ik altijd al ongelofelijk veel respect voor Satoru Iwata. Als president, maar ook als programmeur. Het verhaal van zijn betrokkenheid met Pokémon Gold & Silver is me bijvoorbeeld altijd bijgebleven. Het lukte Game Freak maar niet om Johto en Kanto op één cartridge te zetten, maar met zijn leiderschap kregen ze het voor elkaar. Daarnaast was het Iwata die in zijn vrije tijd, als president van HAL Laboratory (Kirby), samen met Masahiro Sakurai het prototype bouwde (link: archief N1ntendo) voor wat later Super Smash Bros. voor de Nintendo 64 zou worden.

Maar laat ik eerst even een stapje terug nemen, want misschien ken je Iwata wel helemaal niet. Satoru Iwata was van 2002 tot 2015 de president van Nintendo. Een positie die hij overnam van de legendarische Hiroshi Yamauchi, toen hij nog maar 41 was. Onder zijn bewind kroop Nintendo naar hun grootste hoogtepunt: de Wii en Nintendo DS. Hij maakte het bedrijf, dat altijd toch vrij zakelijk en stil was, een stukje toegankelijker, opener. Dit bleek bijvoorbeeld uit de toegankelijke natuur van de Wii, maar ook door het opzetten van de Nintendo Direct in 2012; wat hem een mogelijkheid gaf om direct met fans te communiceren.

Een bekend shot van Iwata tijdens de Nintendo Direct Pre-E3 2012

In het hoofd van Iwata

Het is echt heel bijzonder om een boek als ‘Ask Iwata’ te lezen. Niet vaak krijgen wij als gamers of journalisten de kans om écht in het hoofd van een spelontwikkelaar te kruipen. Hij vertelt over zijn tijd bij Nintendo, maar je komt er ook achter hoe zijn liefde voor games en programmeren is ontstaan en hoe dat uiteindelijk voor zijn functie als directeur bij HAL Laboratory zorgde (de makers van Kirby en Super Smash Bros). Het boek is helemaal in het Engels, maar als je een game als Breath of the Wild begrijpt – dan is het goed te lezen. Het bijzondere is dat het voornamelijk van het perspectief van Iwata is geschreven, alsof je letterlijk een kijkje in zijn hoofd krijgt. Hoe hij is als programmeur, maar ook als president en – vooral – als persoon.

Je leert Iwata kennen als ingetogen en sociaal, maar ook gedreven en eigenwijs. Je merkt helemaal hoe iets als de Wii of de Nintendo Direct mede mogelijk gemaakt kon worden door zijn brein. Hij was een echt mensenmens, zelfs als president. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe belangrijk hij het vond om met zijn werknemers te praten. Elke week maakte hij tijd vrij om een half uur tot een uur met ze te praten, over hun trotseringen en hetgeen waar ze tegenaan liepen. Hier haalde hij altijd veel uit voor zijn eigen werk. Hij streefde er altijd naar om iedereen blij te zien. Zoals Miyamoto in het boek opmerkte – misschien soms wel wat te veel. Maar aan de andere kant was hij ook vastberaden: we hebben bijvoorbeeld aan de doortastendheid van Iwata het unieke afstandsbediening-design van de Wii Remote te danken.

Sowieso zit het boek vol kleine, leuke Nintendo-geheimpjes die ik voor het eerst hoorde. Zo kom je erachter wie de daadwerkelijke bedenker van de Nintendo DS is en wordt het belang van die gekke “vergeet je niet een pauze te nemen?”-functie op de Wii uitgelegd. Het verhaal over dat Super Smash Bros.-prototype? Die zit er ook in.

Satoru Iwata en Shigeru Miyamoto tijdens de Wii-periode.

Earthbound

Het meest illustere voorbeeld is misschien wel van zijn betrokkenheid bij Earthbound. Op een gegeven moment zat die ontwikkeling helemaal in wat ze noemen development hell.  Uiteindelijk vlogen ze “die wonderprogrammeur” van HAL Laboratory om het verhaal recht te breien, Satoru Iwata. Ik ga je de precieze bewoordingen niet spoilen, maar een jaar later werd de game alsnog uitgebracht – beter dan het ooit geweest was. Het leuke is dat Ask Iwata dit geweldige verhaal vanuit twee perspectieven vertelt: vanuit Iwata, maar ook vanuit Shigesato Itoi – een van zijn grootste voorbeelden. Itoi, bedenker van Earthbound, herinnert zich dat hij hen niet alleen uit de brand hielp – maar zelfs systemen implementeerde waardoor ontwikkelaars zelf alles recht kon zetten.

Het is ook niet alleen Iwata zelf die het woord neemt. Eerder noemde ik een van Iwata’s beste vrienden, Shigesato Itoi al, maar ook Shigeru Miyamoto komt er uitgebreid in voor. Het is heel intiem om te lezen hoe hecht de relatie tussen die twee was. Zo vertelt Miyamoto dat hij en Iwata elke week samen lunchten, en elkaar gebruikten om oplossingen voor problemen te vinden. Ook hier komt de ingetogenheid naar voren. “Hij zei altijd dat hij mijn ‘Number One follower’ was”, zegt Miyamoto in hoofdstuk 6 Remembering Iwata.

Bron foto: Siliconera

Conclusie

Hoe verder je in het boek komt, hoe meer je begrijpt dat Hirsoshi Yamauchi deze man op 41-jarige leeftijd president van Nintendo maakte. Ben je fan van Iwata of Nintendo in het algemeen, dan raad ik je zeker aan om Ask Iwata te lezen. Je bent er in één middag doorheen (pak ‘m beet 150 pagina’s) en krijgt een unieke inkijk in het leven Iwata, Nintendo en programmeren in het algemeen. Zelf vond ik dat het boek op een gegeven moment iets te veel over managen en leidinggeven ging, maar dat ben je alweer vergeten als je Iwata gepassioneerd over de Wii Remote hoort praten. Mijn respect voor hem is na het lezen alleen maar toegenomen.

Like dit bericht:

Recente artikelen

The Pokémon Company aanwezig op Gamescom deze zomer

2

Nieuws The Pokémon Company aanwezig op Gamescom deze zomer

20-07-2024

1

Coen

Even (voor de eerste keer) voorstellen: Hoi Randy!

10

Special Even (voor de eerste keer) voorstellen: Hoi Randy!

21-07-2021

5

Randy

Seizoen 3 Aflevering 2 – Toch geen Switch Pro

0

Podcast Seizoen 3 Aflevering 2 - Toch geen Switch Pro

21-07-2021

3

Dreon

Discussieer met ons mee! 10

Zool

21 jul 21 om 10:52

#867‍

2134 XP | 402 comments

Mooi stukje. Wilde nog even toevoegen dat dit dus een echt managementboek is en onder die sectie ook te vinden is. Dit is geen biografie of memoires.

Erik

21 jul 21 om 12:43

#872‍

5305 XP | 376 comments

Thanks Zool! Nou, zo direct zou ik het ook weer niet stellen haha (al kan mijn kijk op wat een 'managementsboek' precies is, ook verkeerd zijn).

Het geeft inderdaad een hoop inzichten in wat Iwata's kijk is op het runnen van een bedrijf. Het sleutelwoord is hier echter  'Iwata's kijk'; als lezer leer je vanuit de ik-persoon over hem, zijn manier van denken en waarom hij bepaalde beslissingen maakte. Maar ook over zijn passies, de games waar hij aan werkte en de mensen waarvoor hij veel waardering had.  Voor mij, als gamer en Nintendo-fan, was dit al super boeiend op te lezen. 

Mitch

21 jul 21 om 13:32

#876‍

3106 XP | 483 comments

Onze Reggie gaat het échte managementboek schrijven.

Zool

21 jul 21 om 14:22

#877‍

2134 XP | 402 comments

Haha, ik vind het ook een prettig boek hoor en geeft echt tof inzicht in de persoon, maar je ziet dus dat alle winkels deze dus echt plaatst onder management, zie:

https://www.bol.com/nl/nl/p/ask-iwata/9300000007483215/

https://www.amazon.nl/IWATA-WORDS-WISDOM-NINTENDOS-LEGENDARY/dp/197472154X/

https://managementboek.nl/boek/9781974721542/ask-iwata

 

Maar hoe dan ook. Dikke aanrader. Het is ook gewoon een mooi boek om te zien en netjes geprijsd als je goed zoekt.

 

 

Mitch

21 jul 21 om 11:58

#869‍

3106 XP | 483 comments

Mooi geschreven Erik, ik ben geïntrigeerd!

Erik

21 jul 21 om 12:32

#871‍

5305 XP | 376 comments

Thanks Mitch! Ja, het is echt interessant!

Duncmasta

21 jul 21 om 13:25

#874‍

1251 XP | 245 comments

Ik zou niet zo snel een managementboek lezen (heb ik vroeger te veel moeten doen voor studie), maar voor dit zou ik graag een uitzondering maken!

Yosher

21 jul 21 om 14:41

#878‍

6031 XP | 1119 comments

Ga dit boek toch echt een keer aanschaffen. Ben niet echt een groot lezer maar dit lijkt me wel interessant. 

Samus

21 jul 21 om 18:05

#882‍

596 XP | 106 comments

Heel tof boek! Mega interessant om Iwata‘s blik te lezen, echt super veel respect voor die man. Wat een legende was dat!

Jeroen

21 jul 21 om 23:24

#893‍

1017 XP | 153 comments

Ik heb hem een tijd geleden al gekocht, al duurde het even voordat hij in Nederland geleverd kon worden. Als je iets met Nintendo hebt, is het zeker een interessant boek.