5 niet-Pokémon spellen van Game Freak (+ een camera)

  • Special

  • 29 mei 21 om 12:15

  • Erik

  • 0

Game Freak alleen verantwoordelijk voor Pokémon? Ha! Dat had je gedacht. De legendarische ontwikkelaar betreedt dikwijls andere wateren – en dat hoeven niet eens alleen Nintendo-consoles te zijn! Het in 2019 verschenen Little Town Hero is een recent voorbeeld, maar er zijn er nog veel meer te bedenken! Hierbij vijf niet-Pokémon spellen van Game Freak (én een camera)!

1. Drill Dozer

2005 – Game Boy Advance

We beginnen de lijst met Game Freak’s meest befaamde niet-Pokémon game: Drill Dozer voor de Game Boy Advance. Dit is een actieplatformer waarbij je de controle neemt over Jill. Jill heeft een stoere boor (of drill) onder haar hoede, waarmee ze zichzelf een weg baant door vele vijanden, obstakels en puzzels. Je hebt verschillende levels, en in elk heb je tweemaal de kans om je boor te upgraden! Drill Dozer werd geprezen om het gemak waar het mee speelde (je had slechts twee knoppen nodig) en de grote gameplay-variatie die dit meebracht. Het kwam zelfs met een eigen Rumble Pack! Drill Dozer wordt tegenwoordig gezien als één van de beste GBA-spellen.

Drill Dozer verkocht helaas niet heel denderend. Kom je ‘m nog eens ergens tegen, geef het zeker een kans!

2. Tembo the Badass Elephant

2015 – Pc, PlayStation 4, Xbox One

Het is Tembo de stoere olifant! Tembo was zelfs zo stoer, dat ‘ie helemaal nooit op een Nintendo-console verscheen. Het boefje. De game is een 2D sidescroller, waarbij je als Tembo de olifant alles op je weg kapotmaakt. Auto’s, gebouwen, helikopters, militaire tanks – het maakt ‘m allemaal niets uit. Jouw doel is namelijk de slechteriken genaamd Phantom te verslaan. Ohja, en hulpeloze mensen onderweg moet je wel redden, natuurlijk! Omdat het spel niet op een platform van Nintendo verscheen, was SEGA de uitgever!

Sorry Wii U, jij was gewoon niet stoer genoeg voor Tembo.

3. HarmoKnight

2013 – Nintendo 3DS

HarmoKnight is best wel een bijzonder spelletje. Deze platformer speelt je namelijk… op de maat van de muziek! In deze koddig ogende sidescroller is alles wat je doet gebaseerd op ritme. Alles speelt zich automatisch af: je hebt dus geen controle over de ritmische krijger Tempo. In plaats daarvan moet jij goed getimed op A of B drukken. A om te springen, B om een flinke mep aan vijanden te geven. Hoe meer muzieknoten je verzamelt, hoe hoger je score. Hier heeft Game Freak allerlei leuke uitdagingen en zelfs eindbaasgevechten omheen verzonnen. Oud-redacteur Daan vermaakte zich er uitstekend mee, maar vond het avontuur wel wat kort van stof.

Tijdens eindbaassecties krijgt het spel soms een 3D-jasje.

4. Pocket Card Jockey

2016 – Nintendo 3DS

Over bijzondere spelletjes gesproken: heb je ooit gehoord van Pocket Card Jockey? Als je ‘nee’ zegt, is dat helemaal niet erg, want dit spelletje is volgens mij best wel ondergesneeuwd. Pocket Card Jockey werkt vanuit een bijzondere opzet: het combineert paardrijden met… patience (solitaire). Ja, echt waar. Als een jonge jockey wil jij de aller-, allerbeste worden. En zoiets kan natuurlijk alleen maar door patience te spelen tijdens races. Hoe beter je het doet, hoe rustiger je paard is én hoe sneller je uit de startblokken vertrekt. Het lijkt nergens op te slaan, maar het was zo wonderwel uitgewerkt dat onze Daan het een negen gaf. Gekke Game Freak!

Misschien snap je na onderstaande video beter wat de bedoeling is. Heel misschien.

5. Pulseman

1994 – SEGA Mega Drive

Pulseman klinkt al een spin-off van mega Man – niets is minder waar. Deze game kwam uit het brein van de mensen die later Pokémon zouden uitbrengen, waaronder Satoshi Tajiri, Ken Sugimori en natuurlijk Junichi Masuda. In deze actieplatformer neem je de titulaire Pulseman onder je hoede. Zijn unieke vaardigheid? De kracht van elektriciteit! Met een druk op de knop, verandert ‘ie in een bolletje elektriciteit waarmee ‘ie de lucht zoeft. Handig om vijanden mee te verslaan, maar nóg veel handiger voor platformen die iets te veraf liggen. Hoe deze handige vaardigheid heet? Volt Tackle! Jep, Pikachu’s speciale aanval is gebaseerd op een van de allereerste games van Game Freak. Tof!

Pulseman is in Europa overigens alleen uitgekomen via de Virtual Console van de Wii.

Bonus: Game Boy Camera
1998 – Game Boy (Color) & Game Boy Advance

De Game Boy Camera was een uniek stukje hardware dat je foto’s liet maken met je goede oude Game Boy. Ja, echte foto’s. Dus van je auto, kat of van je kleine broertje. Het resultaat was een pixelige zwart-wit foto, maar je kon wel zeggen dat je ‘m met een spelletjessysteem hebt gemaakt. In combinatie met de Game Boy Printer (die voor New Pokémon Snap een opvolger kreeg), kon je ze vervolgens zelfs uitprinten. Leuk detail: je kon met de Camera zelfs minispelletjes spelen, zoals een iteratie van Game & Watch-game Ball. Nog leuker detail: de Game Boy Camera stond in het Guinness Book of World Records van 1999 als ’s werelds kleinste digitale camera. En het leukste detail: Game Freak was medeverantwoordelijk was voor het bouwen ervan!

In 2017 maakte iemand zelfs een foto van de maan met de Game Boy Camera! (Bron foto: allmyfriendsarejpegs)

Topje van de ijsberg
Dit is natuurlijk maar een handjevol van de games die Game Freak naast Pokémon heeft uitgebracht. Zo waren ze ook verantwoordelijk voor de Mario VS. Donkey Kong-look-a-like Mario & Wario (die ik behandel in mijn special 6 Nintendo-games die nooit in Europa verschenen) en nog veel meer.

Aan welke niet-Pokémon spellen van Game Freak heb jij goede herinneringen? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

Nintendo gaat Japanse fabriek ombouwen tot kunstgalerij

0

Nieuws Nintendo gaat Japanse fabriek ombouwen tot kunstgalerij

02-06-2021

2

Kitty

N1-discussie: Wat moeten we met Sonic?

0

Special N1-discussie: Wat moeten we met Sonic?

28-05-2021

0

Redactie

Reageer als eerste!