Urban Myth Dissolution Center - Durf jij mythes te ontkrachten?

  • Review

  • 6 feb 25 om 15:00

  • Dreon

  • 1

We kennen allemaal dat moment dat we lekker op YouTube aan het scrollen zijn en uiteindelijk terechtkomen bij een video van een Urban Myth. Na het kijken van deze video ga je door naar de volgende en beland je in een oneindige zoektocht naar het volgende, spannende verhaal. Net zo lang, tot je ‘s avonds niet meer met je voeten buiten de dekens durft te slapen. Gelukkig bestaat er in fictief Japan een speciaal bureau voor het onderzoeken en ontkrachten van deze huiveringwekkende verhalen: het Urban Myth Dissolution Center. Dat klinkt heel tof, maar weet het spel je mee te trekken in deze enge zoektocht? Of ben je deze de volgende ochtend alweer vergeten?

Jij kruipt in de schoenen van een van de nieuwste en belangrijkste medewerkers van Urban Myth Dissolution Center: Azumi. Zij ziet namelijk al een tijdje rare schimmen door de wereld lopen. Dit is zo erg geworden, dat ze besluit om het Urban Myth Dissolution Center te vragen om hulp. De ietwat excentrieke baas van het centrum probeert met haar uit te vogelen wat er aan de hand is. Hij leidt haar in de tuin, waardoor ze een schuld krijgt bij het centrum. Nu is er maar één oplossing: in dienst gaan bij het Urban Myth Dissolution Center om de schuld af te lossen. Nu gaat ze samen met haar chauffeur Jasmine op zoek naar enge, stedelijke mythes.

Hoe onderzoek je stedelijke mythes?

Een zaak bestaat uit meerdere stappen. Je doet onderzoek op sociale media naar de slachtoffers van de mythe. Je kijkt wat de indrukken van het internet zijn en beoordeelt wat de insteek van je onderzoek gaat zijn. Het toffe hieraan is dat al het nare en al het goede aan sociale media perfect is nagebootst. Zo zijn er haters die alle persoonlijke informatie van de slachtoffers op straat gooien, onbeschofte dingen zeggen of de echtheid in twijfel trekken. Gelukkig bestaan er ook behulpzame mensen die zich zorgen maken en daadwerkelijk zelf een internetonderzoek zijn gestart.

Na het digitale onderzoek, ga je op zoek naar bewijs op de plekken waar de problemen zijn. Hiermee bepaal je om welke stedelijke mythe het gaat en waarom dit de persoon overkomt. Dit doe je door de plaats van de gebeurtenissen te onderzoeken en personen te ondervragen. Hier komt ook jouw kracht om de hoek kijken, jij kunt namelijk zien wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Hierdoor zie je waar het slachtoffer geweest is, maar ook waar de enge gedaantes vandaan zijn gekomen. De gesprekken zijn erg leuk geschreven en het voelt goed om steeds meer stukjes van de puzzel bij elkaar te rapen. Ook de samenwerking tussen Azumi en Jasmine zorgt voor leuke dialogen en naarmate het spel vordert, lijkt hun relatie ook te veranderen.

Nadat je het probleem gevonden hebt, probeer je aan te tonen of de mythe echt of nep is. Je baas helpt je met het aan elkaar knopen van de eindjes en dan is het tijd om mythes (hopelijk) te ontkrachten. Je begrijpt natuurlijk zelf ook wel dat dit laatste alle kanten op kan gaan, wat natuurlijk voor extra spanning zorgt. Het spel weet je genoeg op een dwaalspoor te zetten, waardoor je vaak pas op het eind een antwoord hebt.

Avonturenspel of visual novel?

Tijdens een zaak, moet je op zoek naar aanwijzingen om achter verschillende grote vraagstukken te komen. Het spel gebruikt deze vraagstukken als punten die je nodig hebt om dichter bij het antwoord te komen. Azumi stelt een vraag aan haarzelf, en jij moet hier antwoord op geven. Het is echter wel zo dat verkeerde antwoorden geen gevolgen hebben en je opnieuw antwoord moet geven. Hetzelfde geldt voor het aan elkaar knopen van alle losse eindjes. Dit zorgt ervoor dat er niet echt je nooit echt bang hoeft te zijn dat er wat misgaat, waardoor de uitdaging wat minder wordt. Gelukkig is het schrijfwerk zo goed, dat het nog steeds geweldig voelt om die losse eindjes aan elkaar te knopen zonder fouten te maken. Maar, het voelt daardoor toch net wat meer als een visual novel in plaats van een avonturenspel. 

Je zou er maar moeten staan

De personages die je tijdens je zaken leert kennen, worden allemaal geplaagd door verschillende soorten geesten en andere bovennatuurlijke gebeurtenissen. Urban Myth Dissolution Center weet iedere zaak met een sterk en eng moment te starten, waardoor je meteen op het puntje van je stoel zit. Tijdens het onderzoeken word je op verschillende manieren geconfronteerd met deze griezelige ervaringen, waardoor je altijd twijfelt of de mythe wel of niet ontkracht kan worden. Het spel weet een enge en spannende sfeer neer te zetten, maar is nooit te eng. Dit maakt het perfect voor spelers die niet van horror houden, maar wel geïnteresseerd zijn in occulte zaken.

Unieke grafische stijl steelt de show

Het eerste wat je opvalt is niet de gameplay, maar de unieke tekenstijl van het spel. Het gebruikt een mix van pixel-art, gedetailleerde anime stijl en een beperkt kleurenpalet. Hierdoor worden de overdreven expressies van personages en verschillende gebeurtenissen op een geweldige wijze in beeld gebracht. Wanneer je op onderzoek uitgaat, hebben alle personages een simpele 8-bit tekenstijl. Op momenten dat je in gesprek bent of iets in detail aan het bekijken bent, weet het opeens een gedetailleerde tekenstijl aan te nemen. Dit gaat ook nog eens gepaard met een goede soundtrack die vooral zijn hoogtepunt bereikt met Japanse rap op het moment dat je een zaak breekt. Het spel is gemaakt door een kleine Japanse ontwikkelstudio, wat erg indrukwekkend is. Dat het hier en daar wat spelfoutjes bevat is jammer, maar ik kan er mee leven.

Conclusie

Urban Myth Dissolution Center wist me dagen achter elkaar achter het scherm gekluisterd te houden. De cases zijn leuk bedacht en wisten mij van begin tot eind onder spanning te houden. De visuele stijl is goed bedacht en meesterlijk uitgevoerd door pixel-art te mixen met gedetailleerde tekeningen en het beperkte kleurenpallet complimenteert dit perfect. Dat je keuzes weinig consequenties hebben, is jammer. Toch denk ik dat het verhaal, in combinatie met alle losse cases, voor liefhebbers van zowel visual novels als detective-spellen een dikke aanrader is.

8

N1-score

  • + Supertoffe tekenstijl
  • + Gesprekken voeren en onderzoek doen is erg leuk
  • + Spannende sfeer, maar nooit te eng
  • + Het voelt goed om alle losse eindjes aan elkaar te knopen…
  • - … al hebben foute antwoorden niet veel consequenties
  • - Een paar kleine typefoutjes

Like dit bericht:

Over Dreon

Liefhebber van JRPG's als Xenoblade Chronicles maar ook westerse RPG's zoals Baldur's Gate en Divinity: Original Sin 2. Verder is hij nog steeds groot fan van Zelda, zelfs zo erg dat hij Majora's Mask op zijn rug heeft laten tatoeëren. Als PR Manager zorgt hij voor de contacten met uitgevers en gamebedrijven, verder maakt hij ook graag video's waarin hij af en toe zelfs in een roze hemd te zien is.

Lees meer over Dreon

Recente artikelen

Gerucht: LEGO X Pokémon in 2026

0

Nieuws Gerucht: LEGO X Pokémon in 2026

18-03-2025

0

Robin

Donkey Kong Country Returns HD krijgt demo

0

Nieuws Donkey Kong Country Returns HD krijgt demo

06-02-2025

1

Robin

Hoofdafbeelding bij Nintendo deelt korte boodschap tijdens de Game Awards

0

Nieuws Nintendo-aandelen stijgen ondanks tegenvallende cijfers

05-02-2025

2

Thijmen

Discussieer met ons mee! 1

Mitch

6 feb 25 om 23:44

#15558‍

3325 XP | 523 comments

Deze haal ik zeker een keer in de sale!