The World Ends with You -Final Remix-

In 2008 verscheen The World End with You voor de Nintendo 3DS. Deze unieke nieuwe game van Square Enix gaven we toen een 9,5. Quint noemde de game de beste handheldgame ooit en voor hem persoonlijk zelfs de beste game die hij tot dan toe gespeeld had. Die uitspraken beloven veel goeds voor deze Final Remix!

The World Ends with You -Final Remix- is tien jaar na initiële release nog altijd een unieke game. De combinatie van interessante RPG-elementen, een meeslepend verhaal, de gekozen muziek en setting en het actieve gevechtssysteem brengen samen een bijzondere ervaring met een unieke sfeer. De game laat zich nog altijd moeilijk in een hokje plaatsen. Ook is het moeilijk om enige vergelijking te treffen met een andere titel. Het hoge gehalte “uniek” in deze game zal je dan ook moeten liggen. Niet iedereen zal lopen te springen om deze titel.

The Reapers’ Game

Het hoofdpersonage Neku wordt ineens wakker in het Shibuya district van Tokyo. Hij heeft echter geen idee hoe hij daar terecht is gekomen en andere mensen lijken hem niet te kunnen zien. Vrij snel na de start ontvangt Neku een mysterieus SMS’je met daarin een opdracht. Na het lezen van deze opdracht verschijnt er ineens een teller op zijn hand en is de Reapers’ Game gestart! Op weg naar zijn doel ontmoet hij Shiki, een meid die ook in de Reapers’ Game terecht gekomen is. Zij weet echter wel het een en ander van wat gaande is. Zo kom je erachter dat ze zich bevinden in een andere versie van Shibuya die parallel loopt aan de echte en dat tenzij ze de opdracht uitvoeren ze “gewist” worden. Zeven dagen lang moeten ze samen de opdrachten van de Reapers met succes uitvoeren!

Geheugenverlies vormt in dit geval de basis voor het verhaal. Neku wil uitzoeken wat er allemaal met hem gebeurd is, maar moet tegelijkertijd ook voorkomen dat ze uitgewist worden door de Reapers. Dit zorgt voor een interessante combinatie en de game bevat de nodige plottwists waardoor het verhaal weet te blijven boeien. Vaak zie je wel iets aankomen maar dat weten ze in de game echt perfect te verbloemen waardoor je meerdere malen versteld zult staan.

Waar is dat tweede scherm?

Het grootste verschil met het origineel is dat de Nintendo Switch geen tweede scherm heeft. Om deze reden heeft Final Remix dan ook één nieuwe vorm van besturing en één die, heb ik begrepen, grotendeels afkomstig is uit de iPad-versie die enkele jaren geleden uitgekomen is. Dit betreffen een tv-modus en een handheld-modus. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, moet ik helaas melden dat de besturing in de tv-modus echt niet lekker uit de verf komt. Je bestuurt de game door middel van een enkele Joy-Con met de bewegingssensor en dat werkt gewoon niet. Bepaalde aanvallen zijn niet uit te voeren doordat de beweging lastig te maken is en het is gewoon niet precies genoeg. Gelukkig is de game in handheld-modus een stuk beter speelbaar als mis je nog steeds wat precisie (en dan moet ik zeggen dat ik niet bepaald dikke vingers heb). In de handheld-modus doe je alles met het touchscreen. Wat mij betreft was er ook nog een derde besturing toegevoegd om de game gewoon met controller speelbaar te maken, al zou dat wel wat afdoen aan het unieke gevoel. Het origineel had ik nog niet gespeeld. Ik heb voor het schrijven van deze recensie ook even gecheckt hoe het origineel speelde: helaas moet ik melden dat de game op de Nintendo DS veel vlotter speelt en nog net even iets unieker aanvoelt.

Badges verzamelen

Je loopt in dit spel rond in Shibuya waar je de opdrachten dient te voltooien. Vaak dien je hiervoor de “Noise” te verslaan. Noise is de benaming voor de vijanden in het spel. Om met de Noise te vechten moet je daar ook echt voor gaan. The World Ends With You heeft geen willekeurige gevechten zoals je wellicht gewend bent van de gemiddelde JRPG. Zodra je een gevecht aangaat duik je het actieve en unieke gevechtssysteem in.

Je verzamelt in de game badges waarmee je in de gevechten aanvallen kunt uitvoeren. Deze aanvallen voer je uit door op het scherm te drukken, te swipen en nadat je drukt je vinger over het scherm heen sleept. In tv-modus doe je dit door de pointer op de juiste plek te zetten en de aanvalsknop in te drukken. Dit is dan ook precies wat niet goed werkt! Enige snelheid is gewenst en je bent op deze manier gewoon niet snel genoeg, daarnaast zijn “Slash-aanvallen” waarbij je in handheld-modus dient te swipen over het scherm bijna niet uit te voeren. Ook zijn gevechten een stuk trager geworden. Op de Nintendo DS-modus voerde je op beide schermen tegelijk aanvallen uit. Door het ontbreken van een tweede scherm voer je deze nu na elkaar uit waardoor het minder snel verloopt.

Graphics en geluid

Zeker qua muziek doet The World End With You het net even wat anders. Opzwepende hippe muziek die perfect gecombineerd wordt met de unieke grafische stijl van de game. Toen de game uitkwam was de subcultuur “hipster” erg opkomend en je kunt goed merken dat Square Enix dit in de game heeft verwerkt. De personages, de stijl, de muziek en de sfeer zijn allemaal net even iets anders dan dat je gewend bent.

Conclusie

The World Ends with You -Final Remix- is een bijzondere game. Het verhaal weet constant te boeien en kent de nodige plottwists. Niets is wat het lijkt! Ook de sfeer die de game neerzet met de opzwepende muziekjes en de grafische stijl komt tien jaar na eerste verschijning (met een oppoetsbeurt) nog prima tot zijn recht. Toch weet de game mij niet helemaal te overtuigen. ‘Uniek’ is het juiste woord voor nagenoeg alles in deze game en dat is precies waar ik problemen mee heb. Alles staat zo ver af van wat je gewend bent dat de unieke elementen zoals het gevechtsysteem, de muziek en de stijl je zullen liggen of niet. Daarnaast kent de besturing in handheld-modus zijn mankementen en vind ik de tv-modus ronduit slecht. Al met al is The World Ends with You -Final Remix- een unieke ervaring die iedereen die van JRPG’s houdt eens zou moeten proberen. De Nintendo DS-versie is echter de beste versie van deze titel.

7.2

N1-score

  • + Uniek in alles
  • + Boeiend verhaal met interessante plottwists
  • - Sfeer moet bij je passen
  • - Besturing handheld-modus is een stap terug
  • - Besturing TV-modus werkt slecht

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Dragon Ball FighterZ

0

Review Dragon Ball FighterZ

11-10-2018

1

Daan

Cities: Skylines

0

Review Cities: Skylines

09-10-2018

1

Mark

Reageer als eerste!