The Outer Worlds

 • Review

 • 17 jun 20 om 11:41

 • Dreon

 • 0

2020 is een jaar geweest waarin ik, net als vele andere mensen, veel te maken heb gehad met teleurstellingen. Mijn reis naar Japan is niet doorgegaan, mijn tattoo is later gezet omdat alle contactberoepen de deuren tijdelijk hebben moeten sluiten en een paar geweldige video-ideeën konden helaas niet doorgaan. Helaas is er nu een teleurstelling bij gekomen: The Outer Worlds. Mooier kan ik het niet maken, het spel slaat op meerdere vlakken de plank volledig mis. De reden dat ik meteen met de deur in huis kom vallen, lees je hieronder.

Een onbekend persoon op een onbekende planeet
In The Outer Worlds speel je de “Stranger”. Een gekke wetenschapper genaamd Phineas Welles weet jou te bevrijden uit een ruimteschip dat ‘Hope’ heet. Welles vertelt je dat het heelal op instorten ligt dankzij grote incompetente bedrijven die het hele heelal in hun macht hebben. Het is aan jou om hier verandering in te brengen. Jij wordt met een escape pod op een planeet gedropt genaamd Terra 2, waar een contactpersoon op jou staat te wachten. Helaas wordt deze persoon geraakt door jouw escape pod en moet je zijn schip mee zien te nemen. Om dit schip aan de praat te krijgen moet je op zoek naar een power converter die alleen te verkrijgen is door met de bewoners van Edgewater in zee te gaan. Het spel heeft verhaaltechnisch een ijzersterk begin en weet je meteen aan het lachen te maken wanneer jouw contactpersoon onder je escape pod blijkt te liggen. Toch hebben deze eerste paar minuten meteen een bittere nasmaak wanneer je de planeet wat verder verkent.

Een bende van buitenaards niveau
Deze planeet, die er namelijk uit moet zien alsof hij bruist van buitenaards flora en fauna, ziet er toch wel erg leeg uit. De planten in je beeld zijn lelijk en de textures zien er uit alsof ze rechtstreeks uit een spel voor de Nintendo 64 komen. Ook je zicht op meer dan vijf meter afstand wordt zo wazig dat je het gevoel krijgt dat je een bril nodig hebt. Dit wordt meteen duidelijk wanneer je één van de vele reclameborden van het ruimtebedrijf Halcyon probeert te lezen. Deze grappige en overdreven reclameborden horen juist een lach op je gezicht te toveren. Helaas moet je er recht voor gaan staan om ook maar te kunnen lachen, wat er bij mij duidelijk voor zorgde dat ik niet meer kon lachen. Ik moet toegeven dat ik wist dat het spel technisch verschillende dingen in moest leveren om te draaien op de Nintendo Switch. Dat had ik ook helemaal niet erg gevonden, als het spel fatsoenlijk zou draaien op onze favoriete hybride console.

Helaas weet het spel niet op een stabiele 30 frames per seconde te draaien. Het beeld loopt regelmatig voor een korte tijd vast en draait vaak op 20 frames per seconde. Dit komt in docked modus al tergend vaak voor, in undocked modus is dit zelfs nog een tikkeltje erger. Het spel ziet er in handheld modus zelfs nog waziger uit en de pop-ups van alle voorwerpen en personages zijn zo aanwezig, dat ik me niet voor kan stellen dat je je hier niet aan stoort. Ook in docked modus verschijnen objecten en personages opeens op je scherm. Dit is bij dorpen en steden nog geen ramp, bij vijanden wordt dit echter een groter probleem. Zo kwam ik op mijn doorreis op Terra 2 bij een kamp vol met bandieten, er liepen er twee rond. Deze kon ik naar mijn mening makkelijk verslaan, dus besloot ik om er één te besluipen en dood te slaan. Op het moment dat ik deze persoon raakte, verschenen er opeens vijf vijanden meer op mijn scherm. Hierdoor werd het gevecht op een oneerlijke manier opeens een stuk lastiger en legde ik uiteraard het loodje. Dit soort spelbrekende bugs zorgen er voor dat mijn speelplezier meteen wordt verpest en het is dan ook jammer dat een spel dat van origine zo goed is, niet door ondergetekende uitgespeeld wordt op de Nintendo Switch.

Het had zo geweldig kunnen zijn
The Outer Worlds heeft namelijk erg veel te bieden. Het verhaal steekt geweldig in elkaar en jouw personage is volledig naar eigen wens samen te stellen. Je hebt de keuze uit verschillende skills, die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld goed bent in het voeren van gesprekken en personages over kunt halen om je te helpen. Ook kun je ervoor kiezen om alleen maar geweren of juist alleen maar slagwapens te gebruiken tijdens gevechten. Er zijn zo veel keuzes, dat je het spel meerdere malen kunt uitspelen om verschillende manieren van spelen te ontdekken. Ook geeft het spel je veel verschillende keuzes en gespreksmogelijkheden. Zo kun je ervoor zorgen dat een dorpje vluchtelingen alle stroom van een energiecentrale krijgt, of dat juist Edgewater de stroom krijg. Eén van de twee kan maar geholpen worden, met alle gevolgen van dien. Deze gevolgen heb je natuurlijk op jouw geweten.

De besturing van het spel voelt op één of ander manier ook nooit precies goed aan. Waar bij veel shooters de laatste tijd de besturing toch wel prima aanvoelt, lukt het The Outer Worlds niet om ervoor te zorgen dat je je goed voort kunt bewegen. Het richten voelt na het veranderen van de snelheid van je stick nooit goed aan en zelfs met de gyro-sensor kreeg ik niet de perfecte snelheid gevonden. Dan voelde het weer te sloom, dan weer te snel. De framedrops hielpen natuurlijk niet mee met het bewerkstelligen van de juiste besturing. Dit zorgde voor nog meer irritatie tijdens mijn speelsessies met The Outer Worlds.

Conclusie
Al met al is The Outer Worlds voor de Nintendo Switch één van de slechtste ports die ik ooit heb gespeeld. Het spel ziet er slecht uit en weet op geen enkel moment fatsoenlijk te draaien. Het te laat verschijnen van objecten en personages heeft er regelmatig voor gezorgd dat ik me mateloos ergerde en soms zelfs het loodje legde omdat er te veel vijanden op mijn scherm verschenen terwijl ik er tussenin stond. Ook de besturing voelt nooit echt lekker aan, waardoor je zelfs wanneer je door alle technische fouten heen kunt kijken, nooit echt kunt genieten van het spel. Dit is allemaal erg jammer, aangezien The Outer Worlds een geweldig spel is met veel keuzemogelijkheden, leuke humor en een goed verhaal. Ik raad iedereen aan om The Outer Worlds te spelen.. wanneer je in het bezit bent van een pc, Playstation 4 of Xbox One. Het enige waar we nog op kunnen hopen, is een goede update die alle bovenstaande fouten weet te fixen.

4

N1-score

 • + Verhaal is goed
 • + Veel keuzemogelijkheden
 • + Geweldige conversaties met veel mogelijkheden
 • - Grafisch tergend slecht
 • - Vijanden worden in je gezicht geladen
 • - Framedrops
 • - Schieten met gyro-sensor voelt nooit echt goed.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Railway Empire Thumbnail

0

Review Railway Empire: Switch Edition – Leuk, maar kan beter

19-06-2020

0

Sascha

Seizoen 2 Aflevering 25 – GEEN3 en Pokémon DLC

0

Podcast Seizoen 2 Aflevering 25 - GEEN3 en Pokémon DLC

15-06-2020

0

Dreon

Reageer als eerste!