The Escapists: Complete Edition

  • Review

  • 17 okt 17 om 10:00

  • Paul

  • 0

Het is altijd lastig om een eerdere titel uit een serie te spelen wanneer een nieuwer deel al is uitgekomen. The Escapists werd oorspronkelijk ontwikkeld in Clickteam, een engine die lange tijd niet naar het Nintendo Switch-platform te vertalen was. Team17 heeft ervoor gekozen de oorspronkelijke game opnieuw op te bouwen in Unity en bracht het spel, samen met alle DLC van de pc-versie, naar Nintendo’s nieuwste console. Dit heeft tijd nodig gehad: The Escapists 2 is ondertussen al bijna een jaar uit en is voor het Nintendo-publiek lange tijd het enige spel in de serie geweest. Is het de moeite waard om “terug” te gaan in de serie en het eerste deel te spelen? Je leest het hieronder.

 

Prison Break

In The Escapists speel je een bajesklant die moet proberen te ontsnappen. Elke dag kent een specifieke routine die je moet volgen om geen problemen met krijgen met de wachters en cipier terwijl je je ontsnapping plant. Verdien geld door klusjes te doen voor de andere gevangenen of door een baan te nemen, om voorwerpen te kopen waarmee je een stapje dichter bij je vrijheid komt. In dit deel zijn er vijftien verschillende gevangenissen, waarvan een deel nog nooit eerder op consoles zijn verschenen. Van het rustige Center Perks, de benauwde Jungle Compound tot aan de ijzige Stalag Flucht en het eiland HMP Irongate, compleet met DLC-gevangenissen zoals Alcatraz en Santa’s Sweatshop. Dit brengt een hoop diversiteit aan levels en elke gevangenis kent zijn eigen unieke routine, beveiliging en ontsnappingsmethodes.

Niet zo verfijnd

Op het hoger aantal levels na is The Escapists Complete Edition helaas niet zo omvangrijk als het nieuwere deel. De graphics zijn minder mooi en er is weinig variatie in de dagelijkse sleur. De graphics zijn op zich geen probleem, maar het blijft raar als je The Escapists 2 al gespeeld hebt. De verschillende menu-opties zijn erg kaal en lastig te navigeren. De animaties voor het lopen en vechten zijn ook een stap terug. Ook ontbreekt multiplayer en het spel kan soms erg frustrerend zijn omdat het bijna geen uitleg geeft over wat je moet doen. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn, maar zal nieuwe spelers wel afschrikken.

Al met al klinkt dit natuurlijk wel érg negatief. En eigenlijk is dat helemaal niet de bedoeling: The Escapists is een prima prison break-simulator die een pittige uitdaging biedt. Het observeren en puzzelen hoe je je ontsnappingspoging aanpakt is een mechaniek die je in geen enkele andere game tegenkomt. Zonder minimap moet je zelf alles ontdekken en onthouden, wat een echte uitdaging biedt als je daar van houdt. De guitige stijl en dialogen passen perfect bij de setting en brengen een lichtpuntje in de donkere wereld van het gevangeniswezen. Het was alleen beter geweest als The Escapists 2 pas na het eerste deel zou verschijnen, gezien het tweede deel alles goedmaakt wat in het eerste deel tegenvalt.

Conclusie

The Escapists: Complete Edition biedt een groot aantal levels om uit te kunnen ontsnappen. Vanwege het feit dat The Escapists 2 eerder de revue passeerde voelt deze titel ter vergelijking echter wat onverfijnd aan. Het menu werkt niet optimaal, de animaties zijn een stuk simplistischer en zonder een minimap, multiplayer en enige houvast kan het soms frustrerend zijn. Voor fans van de serie kan het wellicht eerder als een uitdaging aanvoelen. Als je kennis wilt maken met de The Escapists-serie kan je deze titel beter links laten liggen, gezien het tweede deel een stuk fijner wegspeelt. Als je dan na het tweede deel nog snakt naar meer is dit zeker geen verkeerde keuze, als je de ruwe elementen voor lief kan nemen.

6.5

N1-score

  • + Groot aantal levels
  • + Pittige uitdaging
  • - Onverfijnde gameplay
  • - Geen multiplayer
  • - Weinig houvast

Like dit bericht:

Recente artikelen

Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

0

Nieuws Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

30-05-2024

0

Martijn

Unbox: Newbie’s Adventure

0

Review Unbox: Newbie's Adventure

17-10-2017

0

Redactie

One Piece: Unlimited World Red – Deluxe Edition

0

Review One Piece: Unlimited World Red - Deluxe Edition

16-10-2017

0

Redactie

Reageer als eerste!