The Bunker

De cast van The Bunker liegt er niet om. Bekende acteurs vervullen de hoofdrollen van een verhaal uit het hoogtepunt van de koude oorlog. Hoofdrolspeler John herkennen we uit The Hobbit, terwijl ook andere hoofdrolspelers Margaret en Bishop bekende gezichten op het toneel brengen. Je leest het goed: het lijkt hier bijna om een filmrecensie te gaan in plaats van een gamerecensie. Lees mee!

The Bunker valt onder het zogenaamde Full Motion Videogame-genre (FMV), dat in de volksmond vaak de naam ‘interactieve film’ meekrijgt. Zoals de naam al verraadt, speelt de gehele game zich af in een nucleaire bunker tijdens de vorige eeuw. Een select gezelschap heeft zich onder de grond verborgen na een radiatie-uitbraak in het zuiden van Groot-Brittannië. Wanneer later hoofdrolspeler John als enige overlevende in die bunker zijn dagelijkse routine volgt, breekt er ineens een noodsituatie uit en probeert hij zichzelf naar veiligheid te stuntelen…

Over het verhaal kan ik eigenlijk weinig prijs geven. Je speelt als enige overlevende in de bunker, maar krijgt telkens flashbacks naar scenes die zich vele jaren geleden hebben afgespeeld. Hoe heeft de volledige bevolking van de bunker kunnen uitsterven? En zal John zichzelf uit de huidige crisis kunnen helpen? Deze twee vragen vormen de rode draad van het verhaal. Hoe verder je geraakt, hoe meer antwoorden je krijgt op deze twee vragen.

Niet alleen kijken
Tussen de scenes uit het verleden door, speel je óók door een film heen. Je bestuurt je hoofdpersonage dus niet echt, maar kiest vaak uit een stilstaand beeld één van de mogelijke opties en John voert je opdracht uit. Op de spannendere momenten krijg je te maken met een zogenaamde Quick-Time Events (QTE) en moet je even op de juiste plek op het beeldscherm klikken. De gameplay zelf gaat niet veel dieper dan dit, maar deze vorm van interactie maakt het wel erg leuk om een acteur jouw acties te zien uitvoeren.

De twee vragen waar ik het eerder over had – wat zich in het verleden heeft afgespeeld en hoe John zich uit zijn crisissituatie zou redden – bereiken ongeveer tegelijk hun climax. Zonder al te diep op het verhaal in te gaan: de verhaallijn blijkt vrij voorspelbaar. Ook het daadwerkelijke einde zelf laat te wensen over. Enige spanningsopbouw ontbreekt helaas, waardoor The Bunker niet alleen wat betreft gameplay moet inleveren (je speelt nu eenmaal een film), maar ook als film niet het onderste uit de kan weet te halen.

Ondanks deze minpunten ga je toch wel een leuke tijd tegemoet met The Bunker. Als film en als game weet het weliswaar geen verpletterende indruk te maken, maar het slaagt er wel in om een fijne ambiance neer te zetten. Het – voorspelbare – verhaal houdt je toch wel aan het spelen, en het acteerwerk en het filmen zelf getuigen van kwaliteit en professionaliteit. Ach, uiteindelijk mogen we dan toch The Bunker wel verblijd verwelkomen als eerste interactieve film voor de Nintendo Switch.

Conclusie
The Bunker vertelt het verhaal van John, die als enige overleeft in een nucleaire bunker. Wat is er gebeurd? En zal John zichzelf in leven kunnen houden? Terwijl je door de film heen speelt, weten noch de gameplay noch de verhaallijn daadwerkelijk te overtuigen. Toch genoot ik tegelijk van het professionele film- en acteerwerk en van de fijne ambiance. Eindelijk heeft de Nintendo Switch een FMV-game in de spellenbibliotheek. Niet eentje om in te lijsten, maar wel eentje om een keertje fijn doorheen te spelen.

7

N1-score

  • + Speel zelf in een film!
  • + Fijne ambiance
  • + Professioneel film- / acteerwerk
  • - Geen overtuigende gameplay
  • - Voorspelbare verhaallijn

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Dragons Lair

0

Nieuws Game of film?

10-04-2018

0

Redactie

Clustertruck

0

Review Clustertruck

08-04-2018

0

Paul

Reageer als eerste!