Tetris Forever - Voor altijd en eeuwig

  • Review

  • 11 nov 24 om 15:00

  • Daan

  • 0

Digital Eclipse is een nieuwe weg ingeslagen. Na het succes van Atari 50: The Anniversary Collection hebben ze meerdere interactieve musea weten neer te zetten. Recentelijk heeft het bedrijf collecties gemaakt rondom het spel Karateka en de uiterst vreemde spellen van Jeff Minter. Net als in de Atari-collectie bevat dezeer interviews, visueel materiaal en uiteraard videogames. Een formule is geboren, al wacht nu hun grootste uitdaging sinds Atari 50: Tetris Forever. Het belooft een blik op de hoofdpersonen met uiteraard veel aandacht voor het welbekende actie-puzzelspelletje. Het resultaat is fantastisch.

Net als de vorige collecties van Digital Eclipse geeft Tetris Forever een authentiek beeld. Het is een tijdlijn waar je in duikt met vijf verschillende hoofdstukken die de veertigjarige geschiedenis belichten. De toon van de documentairegedeelten is op zo’n mooie en respectvolle manier gebracht. Alexey Pajitnov en Henk Rogers krijgen een uitgebreid intro waar ze ieder over hun leven vertellen. Het zijn de bouwstenen die noodzakelijk zijn om je uiteindelijk naar dat ene spel te leiden: Tetris. Aan de anekdotes van beide persoonlijkheden valt eigenlijk niet te tippen. Alexey vertelt het complexe systeem van de Sovjet-Unie, terwijl Henk luchtig vertelt over de onderonsjes met Nintendo’s Hiroshi Yamauchi. Hun perspectieven zijn heel wat waard en vertellen je eigenlijk waarom ze samen in zee zijn gegaan. Het zijn programmeurs door en door. Een kijktip: Rogers heeft ooit videobeelden geschoten in het Nintendo of America-hoofdkantoor. Deze zitten ergens in de tijdlijn verstopt!

Naast de documentairevideo’s heeft ieder hoofdstuk genoeg leuks om je bezig te houden. Zo is er visueel materiaal zoals foto’s, boxart en flyers. De doosjes kun je volledig in 3D aanschouwen, terwijl je op ander materiaal naar eigen inzicht kunt in- en uitzoomen. Sommige elementen worden omlijst door quotes uit oudere interviews van de hoofdpersonen. Daarnaast zijn er uiteraard ook games te spelen in de collectie. Je zult nooit raden wat het merendeel van deze spellen zijn! Ohja, Tetris. Het is duidelijk dat je een liefhebber moet zijn van het spelletje. Mocht je dat zijn, dan denk ik dat je oprecht een heerlijke tijd zal hebben. Er is een hernieuwde uitgave van Pajitnov’s oorspronkelijke Tetris-versie uit 1984, inclusief alle visuele gebreken van de Electronika 60. Een markant detail: het merendeel van de historie wordt getoond met versies op Nintendo-systemen. Uiteraard zijn er MS-DOS- en Apple II-versies beschikbaar, maar daarna gaat het langzaam maar zeker over naar de Nintendo-kant. Niet geheel verbazend, gezien hoe veel Nintendo heeft betekend voor de game’s weg naar boven.

Blokjes tot je een ons weegt
De museumzijde van Tetris Forever is fantastisch, maar hoe zit het met de spellen? De collectie biedt 18 ervaringen, naast de documentaire en het visuele materiaal. Het begint met het origineel en loopt door tot Super Bombliss DX op de Game Boy Color. Hoewel een tijdlijn van vijftien jaar veel lijkt, zitten er vele herhalende factoren tussen. Het klassieke Tetris en Bombliss komen vaak terug, wat niet iedereen zal behagen. Wat ik wel grappig vind is dat ze ook Hatris hebben toegevoegd. Het is een spel waar je dezelfde hoeden op elkaar stapelt om zodoende rijen te vormen. Een andere leuke toevoeging is Tetris Battle Gaiden, uitgebracht op de Super Famicom. Het is een variant met een duidelijke multiplayerfocus. Een tof element is dat je kunt zien welke Tetrimino er als volgende aankomt. Mocht je een stukje plaatsen sneller dan je tegenstander, dan kaap je dat stukje in principe weg. Daarnaast zijn er lichtbollen die er speciale effecten op na houden, wat alles net wat opwindender maakt.

Het laatste spel is exclusief gemaakt voor de collectie: de Tetris Time Warp. De belangrijkste verandering zit al in de naam, namelijk de Time Warp. Als je in singleplayer speelt, zul je tien lijntjes moeten verwijderen voordat het spel je naar een ander tijdperk gooit. Eenmaal daar aangekomen, moet je zo snel mogelijk een uitdaging voltooien om zodoende door te gaan naar de volgende taak. Mocht je er niet uitkomen, dan keer je weer terug naar het reguliere spel waar je wederom lijntjes probeert te verdwijnen. De singleplayer heeft vier opties: Time Warp Score Attack, 3 Minute Time Attack, Modern Marathon en 1989 Marathon. De laatste twee modi hebben weinig met de gimmick te maken en geven je meer de kans om op een andere manier lang te blijven spelen. De Time Warp is oprecht een gaaf idee dat goed tot zijn recht komt. Vooral met de drie minuten uitdaging zul je constant op de hoede moeten blijven. Je blijft altijd bij de les!

Daarnaast is er een multiplayer-modus. Het is de bedoeling dat je combo’s maakt en speciale Line Clears voltooid om rotzooi naar je tegenstanders te slingeren. Door lijntjes te clearen met een Time Warp Tetrimino stuur je je rivalen naar het verleden. Ze zijn verplicht om een uitdaging te voltooien, want anders is verdedigen tegen je aanvallen onmogelijk. Het zorgt voor een super interessante dynamiek, maar helaas heb ik er nog weinig van kunnen spelen. Het is niet mogelijk om de modus met mensen online te spelen, dus het vinden van medespelers is een must. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Misschien een lichte gemiste kans.

Gedegen presentatie
De verschillende spellen worden op een gedegen manier tentoongesteld. Er zijn soms filters toegevoegd om een arcadegevoel mee te geven, maar het is mogelijk om ze uit te zetten. Zonder de filters stralen de verschillende Tetris-telgen als nooit tevoren. Het is kleurrijk en aanstekelijk om in te duiken. Voor het merendeel loopt het museumgedeelte ook op rolletjes. Eenmaal, in de handheldmodus, liep de documentaire even niet goed. De stemmen en video kwamen niet overeen, maar door te pauzeren en daarna verder te gaan was het probleem verholpen. Geen groot punt, maar het was opmerkelijk genoeg om even te melden. Daar buiten is er nauwelijks een probleem geweest. Uiteraard zijn sommige beelden vrij oud en hebben ze niet de kwaliteit van moderne apparaten, maar dat valt te verwachten.

Conclusie
Tetris Forever is hét pakket voor de liefhebber. 18 verschillende spellen, een uitgebreide documentaire en veel visueel materiaal zorgen voor uren aan historisch interessante materie. Het zijn vooral de anekdotes van de hoofdrolspelers die het doen. Ze kunnen ze mooi vertellen over de vervlogen tijden en hoeveel geluk ze wel niet hebben gehad. Het sterkste punt is ook meteen het minste punt: je moet er wel een hart voor hebben. Tetris Time Warp is fantastisch, maar het zal je mening over het actie-puzzelpareltje niet veranderen. Daarnaast is het een gemiste kans om Time Warp geen online functionaliteit te geven. Kijkend naar hoe competitief Tetris wel niet is, kun je ook best verbaasd zijn dat er geen leaderboards zijn. Het zijn echter kleine smetten op een groter geheel. Tetris Forever? Ja, voor altijd en eeuwig.

8.5

N1-score

  • + Grootse collectie aan Tetris-spellen
  • + Uitgebreid museum met veel materiaal
  • + Toffe documentaire
  • + Tetris Time Warp speelse toevoeging
  • - Geen leaderboards of online
  • - Paar haperingen

Like dit bericht:

Recente artikelen

Power Rangers: Rita’s Rewind niet meer vertraagd voor Switch

0

Nieuws Power Rangers: Rita's Rewind niet meer vertraagd voor Switch

05-12-2024

0

Dennis

My Nintendo Store onthult Donkey Kong Country Returns HD pre-order bonussen

2

Nieuws My Nintendo Store onthult Donkey Kong Country Returns HD pre-order bonussen

11-11-2024

5

Coen

Fuecoco_Shocked_Pokemon_scarlet_violet

6

Nieuws Nintendo klaagt streamer aan voor 'pirated' games

11-11-2024

3

Evelyne

Reageer als eerste!