Smoke and Sacrifice

Sachi woont in een ogenschijnlijk harmonieus dorpje, waar ongestoord en stilletjes geleefd en gewerkt wordt. De gemeenschap dankt dit vredige bestaan naar verluid aan de mechanische Sun Tree, die door de dorpelingen en een priesterlijke klasse wordt aanbeden. Dit alles komt echter niet zonder opoffering: eens in de zoveel tijd moet een eerstgeborene worden geofferd middels een laser. Dit lot treft ook Sachi en haar zoon, maar Sachi ruikt onraad en wantrouwt de priesters. Wanneer ze op onderzoek uitgaat komt ze via de laser terecht in een duistere onderwereld die ’s nachts gehuld is in een dichte mist.

In Smoke and Sacrifice struint Sachi de onderwereld af op zoek naar haar verloren zoon, van wie ze overtuigd is dat hij zich ergens in die duistere krochten bevindt. Deze wereld wordt bewoond door boosaardige wezens die niet terugdeinzen voor Sachi. Bovendien ontdekt ze al snel dat de zogenaamde priesters in deze duistere omgeving ronddwalen en toezicht houden op de Drear, die worden gedwongen tot arbeid om het ideale bovenaardse dorp mogelijk te maken. Vastbesloten om haar zoon tussen deze miserabele mensen te vinden, verkent ze de onheilspellende gebieden en ontdekt ze allerlei geheimen.

Overleven in een duistere wereld

Smoke and Sacrifice typeert zich het best als een survivalspel met RPG-elementen, waarin Sachi allerlei gespuis moet verslaan om zo aan spullen en voedsel te komen. Bomen, struiken, stenen en meer voorzien je van voedsel en andere bruikbare spullen. Voedsel vult je levensbalk terug aan wanneer je schade hebt opgelopen in gevechten en het is dus belangrijk om erop te letten altijd genezende items te dragen. De dag-en-nachtcyclus in het spel maakt dat je er op moet letten dat je ook altijd lichtgevende voorwerpen meebrengt, zoals een lantaarn. ’s Nachts raakt de grond bedekt met een dichte mist, waarin Sachi niet kan overleven zonder een lichtje te dragen. Door tijdens de nachtelijke helft ook andere monsters zoals geesten te laten ronddwalen, biedt Smoke and Sacrifice twee verschillende ervaringen tussen dag en nacht.

Middels een uitgebreid craftingsysteem maak je allerlei voorwerpen en wapens die handig of simpelweg broodnodig zijn tijdens je avontuur. Bijna alle spullen zijn onderhevig aan slijtage en het is dan ook van belang altijd in je achterhoofd te houden welke items nog slechts een korte levensduur hebben, zodat je ze op tijd vervangt. Wat je kunt maken wordt sterk beperkt door de voorwerpen die je tot je beschikking hebt en dit wordt op haar beurt weer bepaald door de gebieden waartoe je toegang hebt. In elk van de verschillende ecosystemen – van een graslandschap en ijsvlakten, tot magmavelden en industriële terreinen – tref je weer andere spullen en door hiermee nieuw materieel te creëren, boek je voortgang in Smoke and Sacrifice. Zo heb je bijvoorbeeld rubberen schoenen nodig om het industriële gebied te betreden. Dit systeem werkt verrassend goed, hoewel het op momenten iets teveel van het goede kan zijn. In die gevallen ben je zo lang bezig met het bemachtigen van grondstoffen en items om ook maar iets van voortgang te boeken dat het wat ontmoedigend kan zijn.

Handgetekend

De bijzonder wereld van Smoke and Sacrifice is prima vormgegeven. Het spel kent een duistere sfeer en een schilderachtige artstyle. Alles dat je ziet op het scherm bestaat uit handgetekende 2D-modellen, wat tot een bijzonder geheel leidt. Er zijn nog wat kleine aanmerkingen, zoals het ontbreken van een kaart op je speelscherm. Deze kan je enkel zien in een apart scherm, waardoor je niet tegelijkertijd kan bewegen en op de map kan kijken. Verder is het tijdens mijn speelsessie een paar keer voorgekomen dat de besturing slecht of zelfs niet meer werkte. In deze gevallen moest het spel opnieuw worden opgestart, waardoor wat voortgang verloren ging. Overigens doe je er goed aan vaak op te slaan, aangezien dit volledig manueel moet gebeuren wanneer je je bij een kamp bevindt.

Conclusie

Ben je op zoek naar een interessante survivalgame voor Nintendo Switch? Dan is Smoke and Sacrifice zeker iets voor jou. Na een korte introductie op het verhaal bevind je je al snel in een duistere onderwereld, waar de fan van het survivalgenre ongetwijfeld vindt wat hij zoekt: boosaardige monstertjes, het verzamelen van voorwerpen, een uitgebreid craftingsysteem voor nieuwe wapens, equipment en items, en een eigenaardige wereld met een schilderachtige uitvoering. Hoewel het soms wel erg een kwestie is van nieuwe voorwerpen zoeken, maakt het veelzijdige craftingsysteem veel goed.

7.5

N1-score

  • + Uitgebreid craftingsysteem
  • + Handgetekende stijl
  • + Dag-en-nachtcyclus
  • - Soms teveel speuren naar items

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Lumines Remastered

0

Review Lumines Remastered

11-08-2018

0

Erik

Onlosmakelijk verbonden

0

Column Onlosmakelijk verbonden

09-08-2018

0

Erik

Reageer als eerste!